Reportaža I.

Pred ponedeljkovim predavanjem Primoža Medveda smo za vas pripravili še sežetek Aninega predavanja ter njena izhodišča za vaša nadaljnja samostojna raziskovanja in udejstvovanja, hkrati pa vas vljudno vabimo, da nam na skratovacital(at)gmail.com pošiljate kratke sestavke o predstavljeni temi, memete, ilustracije, mnenja. Objavili jih bomo na naši spletni strani in v posebni zloženki, ki jo bomo pripravili konec leta!

Anin povzetek prvega predavanja, izvedenega v Knjižnici Šiška:

V predavanju sem izhajala iz prisotnosti nasilja in zatiranja žensk, ki smo mu navzoči v vsakdanjem življenju. Nasilje je obče prisotno, beremo o njem, ga čutimo na ulicah, a ga ne poimenujemo kot prizadevanje nadvladovanja ženskam.

Tovrstno zatiranje generira upor, ki se oblikuje v skupinah žensk, feministk, ki na izjemno kreativen in igriv način dvigujejo svoj glas, s katerim motijo samoumevnost sistema nadvlade.

Feministične skupine z lastnimi telesi izumljajo govorico, ki še ne obstaja, in uvajajo prakse življenja bodočnosti.

Kar razlikuje današnje feministične govorice od preteklih, je združevanje navidezno nepovezanega in preseganje zgolj vprašanj spola v njihovem mišljenju.

V zadnjih letih v evropskem prostoru zaznavamo porast tovrstnih skupin, v našem lokalnem kontekstu je ena izmed teh skupin Vstajniške socialne delavke.

Še Anina izhodišča:

Katera relevantna vprašanja odpira danes feminizem? Katera navidezno nezdružljiva področja združuje in zakaj?

Zakaj je pomembno misliti onkraj zgolj vprašanj spola in čemu heterogenost pristopov (in kaj to pomeni)?

Zakaj je pomembna samoorganizacija oziroma organizaranje od spodaj? Kaj to pomeni, na kakšen način se organizirati, kako povezovati ljudi, kako omogočiti zbiranje, kakšno vlogo imajo novi mediji in hkrati njihov nadzor?

V kratkem sledi še posnetek Aninega predavanja!

Aktivno naprej, z Aktivno sedanjostjo!

Po vročih poletnih dneh, no mesecih, smo včeraj z dobro obiskanim predavanjem Ane Jereb odprli pestro jesensko dogajanje, ki bo polno dogodkov in najrazličnejših aktivnosti! Tako bomo že čez dva tedna, v sodelovanju s Knjižnico Šiška, organizirali novo predavanje v okviru projekta Aktivna sedanjost je prihodnost. Tokrat se nam bo predstavil Primož Medved, s predavanjem Trajnostne soseske: primer Vauban (Freiburg, Nemčija).

 V jesenskih dneh bomo prav tako nadaljevali s pisanimi otroškimi delavnicami, Deželo škratkov in bralnimi krožki, za vas pa smo pripravili še eno prav posebno presenečenje, ki naj zaenkrat ostane še skrivnost…

Preden pa vas povabimo na Primoževo predavanje, smo vas dolžni še obvestiti, da bomo posnetek predavanja Ane Jereb ter njena izhodišča predavanja objavili proti koncu tedna!

Sicer pa se vidimo, bodisi v naši knjižnici, Škratovi Čitalnici, odprti med torkom in petkom, med 15h in 19h, ter seveda na drugem predavanju v okviru projektne platforme Aktivna sedanjost je prihodnost, ki se bo zgodilo 30.9, ob 18.15h, v Knjižnici Šiška!

Predavanje se bo osredotočalo na definicijo avtonomne trajnostne soseske, na razlago  trajnostnih elementov, ki jo sestavljajo in predstavitvi dobrih praks trajnostnih sosesk. S predstavitvijo se bo želelo pokazati alternativni način skupnosti, oz. načina življenja, drugačen način urbanizma in dojemanja lokalnega bivalnega okolja znotraj mest. Na koncu bo predstavljen primer uspešne trajnostne soseske – Vauban (Freiburg), ki bo odpiral tudi iztočnice za možno implementacijo podobne trajnostne soseske v Sloveniji.

Primož Medved je podiplomski študent na interdisciplinarnem doktorskem študiju na UN v Ljubljani, magister mednarodnih odnosov.

Več o soseski Vauban si lahko preberete tukaj. 

Projekt Aktivna sedanjost je prihodnost! se izvaja v organizaciji Kulturno umetniškega društva Anarhiv (Škratova Čitalnica), v sodelovanju s Knjižnico Šiška, ki tudi finančno podpira predavanja. Poleg Knjižnice Šiška projekt finančno podpira tudi organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU, izvajamo pa ga tudi s pomočjo YHD – Društva za teorijo.

Predavanje Ane Jereb: ŽENSKE IN UPOR: feministična akcija v pogonu

Vljudno vabljeni na prvo iz serije petih  predavanj, ki potekajo v okviru projekta Aktivna sedanjost je prihodnost!:

16.9.2013, ob 18.15, v Knjižnici Šiška

Z  naraščajočimi  neenakostmi  stopajo  vprašanja  spola  in  feminizma  ponovno  v  ospredje  javnih razprav.  Feminizem  ne  naslavlja  zgolj  žensk, temveč  se  bori  proti  revščini,  nasilju, izključevanju šibkejših,  zavzema  se  za  pravico  do  brezplačnega  šolstva,  zdravstva in  okrepitev  socialne  države ter  rešitve  išče  v  strukturnih  spremembah.  Na  predavanju  bomo  govorili  o  vračanju  feministk na  ulice  (s  katerih  niso  nikoli  odšle),  o  aktualnih  vprašanjih,  ki  jih  odpirajo  in  pomembnosti samoorganizacije.

Ana Jereb je univ. dipl. sociologinja, podiplomska študentka Ženskih študij in feministične teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Projekt Aktivna sedanjost je prihodnost! se izvaja v organizaciji Kulturno umetniškega društva Anarhiv (Škratova čitalnica), v sodelovanju s Knjižnico Šiška, ki tudi finančno podpira predavanja. Poleg Knjižnice Šiška projekt finančno podpira tudi organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU, izvajamo pa ga tudi s pomočjo YHD – Društva za teorijo.