Predavanje Barbare Drole: avdio posnetek iz Knjižnice Šiška

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Na novembrskem predavanju v Knjižnici Šiška se nam je predstavila Barbara Drole z aktualnim predavanjem o sodobnem kapitalizmu in nasilju, povezanim z njim. Posnetek predavanja, ki ga je obiskalo veliko ljudi, objavljamo tudi na naši spletni strani:

 

Nasilje v kapitalizmu: novo predavanje v Knjižnici Šiška!

Vljudno vabljeni na četrto iz serije šestih predavanj, ki potekajo v okviru projekta  “Aktivna sedanjost je prihodnost!”

18.11.2013, ob 18.15, v Knjižnici Šiška:

Barbara Drole: Nasilje v kapitalizmu

V predavanju bomo uvodoma identificirali različne oblike nasilja na katere velja biti pozoren ob kritični analizi družbe in njenih pojavov. V centralnem delu predavanja se bomo osredotočili na prikaz aktualnih dogodkov v Španiji, s poudarkom na stanovanjski krizi. Orisani bodo predvsem boji prebivalcev Španije z zakonodajnimi in finančnimi institucijami, ki v aktualni krizi zavzemajo mesto zastopnikov objektivnega kapitalistično-birokratskega nasilja. V diskusijskem delu bo spodbujan razmislek o prednostih in pasteh tovrstnega ljudskega organiziranja.

Barbara Drole je diplomirala z odliko iz mednarodnih odnosov. Sodelovala je z Radiem Študent, teoretsko revijo Agregat, med drugim je predavala tudi na Škratovi filmski šoli. Je podiplomska študentka teoretske psihoanalize.

Projekt Aktivna sedanjost je prihodnost! se izvaja v organizaciji Kulturno umetniškega društva Anarhiv (Škratova Čitalnica), v sodelovanju s Knjižnico Šiška, ki tudi finančno podpira predavanja. Poleg Knjižnice Šiška projekt finančno podpira tudi organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU, izvajamo pa ga tudi s pomočjo YHD – Društva za teorijo. 

Razpisujemo javni natečaj za najboljši esej v treh kategorijah! Vabljeni k sodelovanju!

Škratov natečaj 2013

Kdo smo, kje smo, kam gremo?

Kulturno umetniško društvo Anarhiv razpisuje javni natečaj za najboljši esej v treh kategorijah: v kategoriji za najboljši dijaški esej, v kategoriji za najboljši študentski esej in v kategoriji »v«. S slednjo želimo opozoriti na vse večjo skupino prekariziranih mladih, ki so bodisi zaključili šolanje, a ne najdejo zaposlitve bodisi mladih, ki se morajo zadovoljiti s slabo plačanimi prekariziranimi deli brez vsakršnih socialnih pravic.

Z natečajem želimo odpreti javno debato o prihodnosti slovenske družbe glede na širše dogajanje v evropskem oziroma globalnem prostoru, toda s prav posebnim poudarkom na mestu in vlogi mladih v slovenski družbi.

Nekaj iztočnic za pisanje esejev:

–         kaj so po vašem ključni problemi slovenske družbe,

–         kako vidite svoje mesto, vlogo in predvsem prihodnost v slovenski družbi,

–         v kakšni družbi si želite živeti in

–         kako bi to dosegli…

Najboljši eseji (vse tri kategorije bodo ocenjevane ločeno) bodo nagrajeni s knjižnimi nagradami iz Škratove knjižne zbirke, Založb Litera, Modrijan in Svet knjige ter s publikacijami Društva za širjenje filmske kulture KINO!

Eseji bodo objavljeni na spletni strani društva KUD Anarhiv (kudanarhiv.org) ter v posebni zloženki, ki jo bomo pripravili v okviru projektnih platform »Aktivna sedanjost je prihodnost!« in »Škratova Čitalnica«.

Avtorici oziroma avtorju NAJBOLJŠEGA ESEJA v posamezni kategoriji bomo v okviru zmožnosti društva ponudili možnost realizacije poslanih idej in predlogov, hkrati pa omogočili skupno delovno srečanje, na katerem bomo formulirali manifest mladih za slovensko družbo 21. stoletja.

Navodila za pisanje:

–         pisava Times New Roman, velikost 12

–         naslov eseja

–         kontaktni podatki (ime in priimek, email naslov, telefonska številka)

–         1.5. razmik med vrsticami

–         besedilo naj bo dolgo do 5 strani

–         rok oddaje 15.12.2013 (velja žig)

Vaše eseje pošljete na email naslov skratovacital(at)gmail.com, pri čemer v »zadevo« napišete tekmovalno kategorijo. Eseje pošljete tudi na spodnji naslov, s pripisom kategorije.

Kulturno umetniško društvo Anarhiv

Metelkova 6

1000 Ljubljana

http://kudanarhiv.org/

Škratov natečaj 2013 organizira Kulturno umetniško društvo Anarhiv. Natečaj se bo odvijal v okviru projektov »Škratova Čitalnica« in »Aktivna sedanjost je prihodnost!«. Finančno projekta podpirata Študentska organizacija v Ljubljani ŠOU in Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino. Projekta podpirata tudi YHD in KUD Mreža, za knjižne nagrade so poskrbeli Založba Litera, Založba Modrijan, Svet knjige in Društvo za razvoj filmske kulture KINO!

Škratovska virtualna spominska galerija in dnevnik

Izdelki brezplačnih delavnic v okviru medgeneracijskega projekta Dežela škratkov so končani, niso pa se končali prelepi vtisi, dobra volja, pisana doživetja, predvsem pa spomini, ki so z vsakim dnem bolj živi.

Škratki smo med krompirjevi počitnicami prek jeseni kot osrednje teme spoznavali pravice živali, se pogovarjali o pomenu reciklaže in trajnostnem razvoju, ne nazadanje pa smo posredno spregovorili tudi o odnosu med človekom in živaljo, ki ga, kot vemo po Agambenu ne gre razumeti dobesedno, temveč kot izraz širše družbeno-politične konfiguracije.

No, z otroki različnih starosti se sicer nismo zapletali v razpravljanje o filozofskih problemih, smo pa, poleg izdelovanja izdelkov, tudi zaplesali in se ob glasbeni spremljavi kljunaste flavte naučili kar nekaj Bitenčevih pesmic.

Po koncu vsakega dne smo skupaj pripravili še zdravo malico iz bio izdelkov, ki nam jih je prijazno doniralo podjetje Mercator d.d.

Ker smo serialne medgeneracijske delavnice Dežele škratkov zasnovali kot cikel, pri čemer smo dve delavnici izvedli že med poletjem, se bomo, dragi otroci in starši, srečali še enkrat. Če smo v vročih poletnih mesecih govorili o poletju in o samopreskrbi, jeseni pa o izjemni dragocenosti mame narave, bomo v zadnjih decembrskih dneh ob izdelavi božično-novoletnih čestitk spregovorili o zimi.

Vabljeni, da se nam pridružite tudi decembra, do našega novega srečanja pa si spodaj lahko ogledate nekaj utrinkov s krompirjevih delavnic:

 

Dragi otroci in starši, preostale fotografije si boste lahko ogledali na prav posebni spletni strani projekta, in sicer na strani http://kudanarhiv.org/skratki/. Naj ob tem izkoristimo še priložnost za zahvalo našima prostovoljkama in prostovoljcem: Mojci in Zrni, Tomažu, Anžetu in Titu.

Projekt, ki ga izvajamo skupaj z MSUM, so finančno podprli ŠOU, Mol-Urad za mladino in Mercator d.d. (donacije bio izdelkov).