6. Informativa: SEJEM IZOBRAŽEVANJA IN POKLICEV

6. SEJEM IZOBRAŽEVANJA IN POKLICEV

 Ljubljana, 16. januar 2014 – Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 24. in 25. januarja na Gospodarskem razstavišču predstavil pregled skoraj 200 izobraževalnih programov za bodoče dijake in študente ter odrasle, ki jim je vseživljenjsko učenje pomembno. Mladi bodo lahko spremljali interaktivne predstavitve poklicev, tekmovanje v poklicnih spretnostih Olimpijada poklicev – SloveniaSkills, se udeležili številnih delavnic in predavanj, se pozanimali o štipendijah, o bivanju v času šolanja, izobraževanju v tujini, odraslim pa bo Informativa postregla z informacijami o podiplomskem študiju, prekvalifikacijah, jezikovnih tečajih in delu v tujini ter v okviru Poslovne Informative tudi informacije o poslovnem in strokovnem izobraževanju.

INFORMACIJE ZA MLADE

Informativa bo mladim olajšala odločitev, kje naj nadaljujejo izobraževanje, bodisi po zaključeni osnovni, srednji šoli, ali fakulteti, saj bo predstavila programe vseh štirih slovenskih univerz in njihovih članic, visoke in višje strokovne šole, srednje šole, gimnazije ter institucije, ki ponujajo informacije, povezane z izobraževanjem, od štipendiranja, bivanja v času študija, dela in študija v tujini idr.

V okviru izobraževalnega programa v dveh predavalnicah in na t. i. Informativinem forumu bodo potekala različna predavanja, predstavitve in okrogle mize s področij kmetijstva in gostinstva, cvetličarstva, kemije, strojništva, gradbeništva ipd. Poseben program pa pripravljajo tudi na osrednjem prostoru Univerze v Ljubljani, kjer bo oba dneva potekal program s predstavitvami njihovih študijskih smeri, kariernega centra ipd.

PRILOŽNOST ZA DEKLETA V ZNANOSTI IN TEHNIKI

V petek dopoldne bosta pod skupnim imenovalcem Dan za punce potekali delavnici o virih energije za prihodnost in računalništva za vodenje letal. Dekleta se bodo tako lahko podala v eksperimentalne vaje, povezane s prihodnostjo električne energije, spoznale pa bodo tudi delovanje računalnika, strojne opreme in programiranje na primeru vodenja letalne naprave. V soboto bo Multimedijski center Zavoda K6/4 pod skupnim imenovalcem Č I P ke priredil predstavitev situacije žensk v znanstveno-tehničnem kontekstu – od programiranja in grafičnega oblikovanja, vse do elektronike in robotike.

PRIPRAVE ZA VSTOP NA TRG DELA

Informativa bo bodočim ter trenutnim dijakom in študentom predstavila možnosti za lažje iskanje in pridobivanje poklicnih in delovnih izkušenj. E-Študentski servis bo na primer odgovoril na vprašanja o tem, katera so tista (neformalna) znanja, ki lahko pomagajo mladim pri iskanju dela. Študentska sekcija DMS bo razkrila, zakaj je aktivno delovanje v študentskih društvih lahko skriti adut pri iskanju zaposlitve. L’MIT in Zavod Nefiks pa bosta predstavila mladim, kako do dela in kaj si delodajalci zares želijo.

Informacije o zaposlovanju in štipendiranju bodo nudili tudi Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, karierni centri univerz, različni drugi razstavljavci in šole ter regionalne razvojne agencije, ki bodo predstavljale regionalne štipendijske sheme.

ŠTUDIJ IN DELO V TUJINI

Obiskovalci bodo dobili informacije o izobraževanju, delu in raziskovanju v tujini. Predstavila se bo zasebna ameriška srednja šola iz Salzburga American International School Salzburg, vodilna svetovna šola s področja turizma in hotelirstva iz Švice HTMi – Hotel & Tourism Management Sciences, avstrijska univerza uporabnih znanosti Carinthia University of Applied Science, danska poslovna šola International Business Academy Denmark, Univerza v Celovcu, ponudniki jezikovnih tečajev in potovanj v tujino Nista, Ruski Ekspress ter LTA, CMEPIUS, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja bo predstavil evropske programe izobraževanja in usposabljanja,  regionalni center za okolje Rec Slovenija pa bo predstavil različne evropske programe podiplomskega študija s področja trajnostne energetike. Vse informacije o možnostih zaposlitve ali opravljanja prakse v EU na enem mestu pa bodo predstavili predstavniki EU Careers Slovenia.

INFORMACIJE ZA STROKOVNO IN POSLOVNO JAVNOST

Prvi dan Informative, natančneje 24. januarja 2014, bo pod geslom Prenos strokovnega znanja v prakso z novimi metodami potekala že 3. Poslovna Informativa. Ta bo gostila kar 14 izjemnih predavanj s področja poslovnega in strokovnega izobraževanja. Konferenčni del, ki je za obiskovalce popolnoma brezplačen, bo vsem posameznikom in iskalcem novega znanja za boljše poklicno in poslovno delovanje, predstavil umetnost vzpostavljanja odličnih odnosov, veščine poslovnega mreženja, ki lahko pokažejo pot do novih strank, male skrivnosti velikih mojstrov nastopanja, nove pristope komuniciranja, ter katero je tisto znanje, ki lahko kroji našo zaposlitev.

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije bo predstavil, kakšne so možnosti za pridobitev finančnih spodbud v programih, ki jih izvaja sklad in so namenjeni delodajalcem za  izobraževanje, usposabljanje, praktično usposabljanje, razvoj karierne orientacije zaposlenih, vzpostavljanje kompetenčnih centrov, skupno sodelovanje fakultet, študentov in podjetij na projektih iz gospodarstva, spodbujanje medgeneracijskega prenosa znanja v podjetjih in kadrovsko štipendiranje.

Vstop na Informativo in Poslovno Informativo je brezplačen.

Več na www.informativa.si in www.informativa.si/poslovna-infomrativa

Predavanje Blaža Škerjanca v Knjižnici Šiška: avdio posnetek, povzetek in izhodišča!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Januarja smo v goste našega projekta “Aktivna sedanjost je prihodnost!” povabili Blaža Škerjanca, ki nam je v maniri prejšnih predavanj prav tako postregel z nadvse zanimivimi informacijami, predvsem pa s teoretskim gradivom o še kako vroči tematiki v zvezi z internetom. Za vse tiste, ki se predavanja niste mogli udeležiti, objavljamo na naši spletni strani še avdio posnetek Blaževega predavanja:

 

 

Drage in dragi obiskovalci, Blaž pa je za vas pripravil tudi povzetek predavanja ter zanimiva izhodišča:

Internet je v zadnjih letih postal eden izmed ključnih elementov velike večine prebivalstva. Z vzponom t.i. dobe interneta se je odprtl tudi prostor za njegovo politično apropriacijo.

Ko razpravljamo o internetu kot politiziranem prostoru, lahko v grobem govorimo o dveh modusih delovanja znotraj dane tehnološke infrastrukture: prvič na podlagi identifikacije (socialna omrežja tipa Facebook in Twitter, ki temeljijo na nocijah vidljivosti, izsledljivosti na internetu, normalizaciji vedenjskih vzorcev in učinkoviti utilizaciji podatkov s strani zasebnih subjektov trga) ter drugič na podalgi anonimnosti (delovanje v nevidnem podzemlju interneta, ‘deviantne’ oblike vedenja, razvoj  odprte kode).

Znotraj študij družbenih gibanj se odpira prostor diskrepance, ki se pojavlja med uporabo socialnih omrežij (na primeru Facebooka) in aktivističnimi pristopi uporabe interneta (kolektiv Anonymous in odprta koda). Na eni strani Earl in Kimport (2011) identificirata t.i. supersize modele aktivizma, ki uporabo IKT povezujejo predvsem s povečanjem velikosti, hitrosti in dosega aktivizma, pri čemer pa se proces, ki omogoča organizacijo in participacijo, naj ne bi spreminjal. Na drugi strani pa omenjata teorije 2.0., kjer se opozarja na vplive internetnih tehnologij na sam proces organizacije in/ali participacije znotraj gibanj. Inovativna uporaba novih spletnih tehnologij naj bi odpravljala potrebo po centraliziranem vodstvu gibanj, zmanjšala naj bi se tudi pomembnost (oz. vzniknila naj bi odsotnost) formalne organizacije družbenega gibanja; ni potrebe po stalnem članstvu, mobilizacija je izjemno hitra in poceni, aktivist lahko postane praktično vsak, participacija ni zaznamovana z osebno (individualno) povezavo z dotičnim gibanjem; na kratko, govor teče o hektivizmu.

Kot ena izmed najbolj jasnih artikulacij hektivizma se je v zadnjih letih letih pojavilo gibanje Anonymous, ki je izšlo iz t.i. a(nonimnih)-kultur katere zazanmujejo 4 temeljni aspekti, ki slonijo na predpostavki unikatnosti novih možnosti, oziroma pogojev bivanja, ki jih svojim uporabnikom omogoča internet skozi pojav novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij: hitrost diskurza, ironija, samodokumentacija in elitizem.

IZHODIŠČA: Prek kritične obravnave obeh pristopov uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij bomo odprli pereča vprašanja vidljivosti, varnosti in zlorabe osebnih podatkov (tako s strani države, zasebnih akterjev trga in posameznikov) na internetu ter tematizirali aktivizem na medmrežju kot sivo območje (razlika med radikaliziranim hektivizmom in konvencionalnimi ‘Facebook’ pristopi k pospeševanju politične participacije), ki je do neke mere zabrisalo ločnico med javnim in zasebnim, to je med državo (regulacija), zasebnimi akterji trga (profit), aktivisti (izkoriščanje tehnoloških možnosti za uveljvljanje lastnih interesov in zasledovanje političnih ciljev) ter večino prebivalstva (indiferenca).

Zadnja priložnost: podaljšan rok za veliki natečaj “Kdo smo, kje smo, kam gremo?”

Drage in drage, še nekaj časa imate, da se pripravite na natečaj KUD ANARHIV, ki ga društvo pripravlja z založbami Litera, Modrijan, Svet knjige ter Kinom!.

Vaše prispevke pričakujemo do 2.2.2014, velja poštni žig! 

Nagrade so več kot simpatične, vaši eseji bodo objavljeni na spletni strani, pa v prav posebnih zloženkah, ki jih bomo pripravili prav za to priložnost!

Za sladko presenečenje bo poskrbela še možnost izvedbe (v skladu z infrastrukturnimi zmožnostmi društva) idej zmagovitih esejev!

Dobro pisanje! 

 

Januarsko predavanje v Knjižnici Šiška z Blažem Škerjancem!

Vljudno vabljeni na šesto iz serije šestih predavanj, ki potekajo v okviru projekta 

Aktivna sedanjost je prihodnost!:

Ponedeljek 13. 1. 2014, ob 18.15, v Knjižnici Šiška

Blaž Škerjanec:  Politizacija interneta

V predavanju iz cikla »Aktivna sedanjost je prihodnost!« se bomo
lotili pojma interneta kot politiziranega prostora. Natančneje, odprli bomo prostor diskrepance, ki se pojavlja med uporabo socialnih omrežij (na primeru Facebooka)
in aktivističnimi pristopi uporabe interneta (kolektiv Anonymous in odprta koda). Prek kritične obravnave obeh pristopov bomo odprli pereča vprašanja vidljivosti, varnosti in zlorabe osebnih podatkov (tako s strani države kot zasebnih akterjev trga) na internetu.

 

Blaž Škerjanec je trenutno brezposeln magister politologije. Trenutno se ukvarja predvsem s pisanjem znanstvenih člankov za Časopis za kritiko znanosti ter Teorijo in prakso. Ukvarja se s področji družbenih gibanj, upora, subverzije ter politično apropriacijo novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Projekt Aktivna sedanjost je prihodnost! se izvaja v organizaciji Kulturno umetniškega društva Anarhiv (Škratova Čitalnica), v sodelovanju s Knjižnico Šiška, ki tudi finančno podpira predavanja. Poleg Knjižnice Šiška projekt finančno podpira tudi organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU, izvajamo pa ga tudi s pomočjo YHD – Društva za teorijo hendikepa.