Škratove zvočne delavnice

OSNOVE SNEMANJA IN OBDELAVE ZVOKA

V septembru KUD Anarhiv pripravlja Škratove zvočne delavnice, ki se bodo zaključile z večerom neodvisnih založb 19. 9. 2014.

Število mest za sodelovanje na delavnicah je omejeno. Prijavite se na e-mail info@kudanarhiv.org. Rok prijave je 7.9. 2014 do 22:00. Kraj izvajanja sporočimo naknadno glede na število prijavljenih.

NOSILCI: Srečko Lubšina, Tit Podobnik, Monika Skaberne

CILJI DELAVNIC:   Temeljni cilj delavnic je seznaniti udeležence delavnic z osnovami snemanja in obdelave zvoka s pomočjo računalnika opremljenega z ustreznimi strojnimi in programskimi orodji. Poudarek bo predvsem na snemanju govora s pomočjo poceni ali prosto dostopnih programov za obdelavo zvoka (Audacity, Reaper). Sodelujoči bodo po končani udeležbi znali pravilno posneti in obdelati zvočni posnetek govora ter ga shraniti v ustrezen digitalen zapis, seznanjeni pa bodo tudi z nekaterimi osnovnimi pojmi, ki jih potrebujejo za uspešno izvedbo in širše razumevanje tematike snemanja zvoka.

Drugi del delavnic se bo na kratko lotil postavitve preproste spletne strani na temelju WordPress, s čimer bodo sodelujoči lahko neodvisno predstavili svojo glasbo na spletu.

 

VSEBINSKI SKLOPI:

1. Kaj je zvok

1.1. Zvok kot valovanje

1.2. Zaznavanje zvoka

1.3. Razlaga osnovnih pojmov (intenziteta, zvočni tlak, frekvenca, itd.)

2. Vrste mikrofonov (najpogosteje uporabljane)

2.1. Dinamični mikrofon

2.2. Kondenzatorski mikrofon

2.3. Ribbon mikrofon

2.4. Kristalni mikrofon

3. Pravilna uporaba mikrofona

3.1. Postavitev mikrofona v prostoru

3.2. Vrste kablov in priključkov

3.3. Razlaga osnovnih pojmov (usmerjenost, balansiran/nebalansiran signal, phantom napajanje, itd.)

4. Vzpostavitev računalniškega sistema za snemanje zvoka

4.1. Vrste zvočnih kartic

4.2. Pravilne nastavitve zvočne kartice

4.3. Osnovne konfiguracijske zahteve za pravilno delovanje in namestitev programov za snemanje obdelavo zvoka

5. Uporaba računalniškega programa za snemanje in obdelavo zvoka

5.1. Osnovne funkcije in uporaba DAW (Digital Audio Workstation) programov

5.2. Predstavitev programa Audacity

5.3. Predstavitev programa Reaper

6. Osnovna obdelava posnetka govora

6.1. Rezanje (vdihov, šumov, nepotrebne vsebine)

6.2. Popravljanje nivojev glasnosti (crossfade, fade in/out, uporaba envelope sledi)

6.3. Uporaba osnovnih efektov (ekvalizacija, kompresija, normalizacija)

7. Vrste digitalnih formatov za shranjevanje zvoka

7.1. Brezizgubni (lossless) formati (WAV, FLAC)

7.2. Izgubni (lossy) formati (MP3, OGG, WMA)

8. Kaj potrebujemo za postavitev spletne strani na WordPressu?

8.1 Gostovanje in domena

8.2 FTP in cPanel

8.3 WordPress

8.3.1 WordPress vtičniki in teme

 

DATUMSKA OPREDELITEV:                        

– prvo srečanje  9.9.2014, 18:00

– drugo srečanje 11.9.2014, 18:00

– tretje srečanje 16.9.2014, 18:00

– četrto srečanje 18.9.2014, 18:00

– večer neodvisnih založb  19.9.2014, 19:00

 

Srečko Lubšina: Zvočni tehnik na Radiu Študent, Radiu Pacient; aktivno udeležen pri tehnično-zvočnem eksperimentiranju na radijsko-umetniški platformi Megawhat, pomoč pri tehnični izvedbi Škratove filmske šole 2011.

Tit Podobnik: Diplomant SAE Institute Web Design & Development, nekdanji odgovorni urednik Nove Muske, tehnični urednik Nove Muske, redni sodelavec Radia Študent, večletni prostovoljec, glasbeni kritik (sodelovanje z MMC RTV Slovenija, revijo Muska itd.), tehnični sodelavec in oblikovalec (zbornik, spletna stran, tiskovne) Škratove filmske šole, programer in oblikovalec spletnih stran.

 

Škratove zvočne delavnice finančno podpirajo  Urad za mladino – MOL, organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU in YHD.

Kjer je doma film: Filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška

 1. srečanje: Zgodovinjenje filmske zgodovine: zakaj je potrebno poznati zgodovino filma?

29.9. 2014: Knjižnica Šiška

Filmski klub Knjižnice Šiška in Škratove Čitalnice »Kjer je doma film« je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope filmskih študij. Vsak sklop bo pospremljen z ogledom konkretnega filmskega primera, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih filmskih primerov.

Na prvem srečanju se bomo, poleg tehničnih podrobnosti poteka filmskega kluba, seznanili z zgodovinskim aspektom razvoja filma. V ta namen si bomo ogledali nekatere emblematične primere, naše druženje pa bomo zaključili s prevpraševanjem problemskega vprašanja zgodovinjenja filmske zgodovine.

Več o programu Filmskega kluba:

Filmski klub Knjižnice Šiška »Kjer je doma film« bo zasnovan kot interaktivni serial, ki bo slušateljice in slušatelje v osrednjo snov vpeljeval prek raznolikih didaktičnih ravni, ob tem pa bo vseskozi stremel k vzpodbujanju aktivne participacije v filmsko-vzgojnih vsebinah.

Serial bo zasnovan kot heterogena platforma, ki bo nudila pregled nekaterih temeljnih sklopov filmskih študij. Vsak sklop bo pospremljen z ogledom konkretnega filmskega primera, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih filmskih primerov.

Udeleženke in udeleženci bodo vselej vzpodbujane k širši debati, pa tudi k zapisu svojih vtisov, ki jih bomo tudi javno objavili na spletni strani KUD Anarhiv. Po vsakem od srečanj bo na voljo tudi seznam filmske literature, s pomočjo katere bodo udeleženke in udeležence svoja znanja nadalje poglabljali.

Filmski klub se bo odvijal enkrat mesečno. Pred vsakim od srečanj bodo obiskovalci kluba pozvani k ogledu izbranega filmskega primera, pri čemer bodo slednji praviloma na voljo v standardni knjižnični ponudbi. Informacije v zvezi z izbranim filmskim primerom za posamezen sklop bodo pravočasno na voljo.

Posamezni vsebinski sklopi Filmskega kluba:

  1. Zgodovinjenje filmske zgodovine: zakaj je potrebno poznati zgodovino filma?
  2. Vzpon ameriške filmske industrije: zakaj, zaradi česa, kako, na kakšen način?
  3. Pogled je vselej konstrukt: zakaj smo vajeni gledati filme na točno določene načine?
  4. Osnove filmskega jezika in vloga tehnologije pri njegovem razvoju
  5. Kaj pa žanr?
  6. In potem se vse spremeni: od rojstva modernega filma do politike avtorjev
  7. Film je ogledalo družbe, družba je ogledalo filma: ko film postane več kot film: vloga in pomen filma v razvoju družbe dvajsetega in enaindvajsetega stoletja
  8. Film in misel: kako film razpira misel in postane rezervoar filozofskih konceptov
  9. Gledanje filma: od reprezentacije do statusa gledalca
  10. Film in 21. stoletje

V primeru zadostnih finančnih sredstev se bo za vsak posamezni sklop iskalo tudi zanimive, goste, ki bodo s svojo prisotnostjo bodisi na način okrogle mize bodisi na način pogovora, še dodatno prispevali k didaktični vrednosti pričujočega projekta.

Filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška,  se bo odvijal enkrat mesečno. Pred vsakim od srečanj bodo obiskovalci kluba pozvani k ogledu izbranega filmskega primera, pri čemer bodo slednji praviloma na voljo v standardni knjižnični ponudbi.

Filmski klub vodi Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška, Urad za mladino – MOL in organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU.

Refrešni znanje nemščine malo drugače: Meje mojega jezika so meje mojega sveta?

Zares smo veseli, da vam bomo lahko v letošnjem letu ponudili edinstven krožek nemškega jezika, ki ga bo vodila Mojca Kirbiš, učiteljica nemščine in literarna komparativistka. Nemški bralni krožek z več kot pomenljivim naslovom “Meje mojega jezika so meje mojega sveta?” organiziramo v sodelovanju s Knjižnico Šiška, pred uradnim pričetkom pa vas vabimo, da se o edinstvenosti krožka prepričate še sami, 12.9., ob 17h, na Škratovem vrtu na Metelkovi (v primeru slabega vremena se dobimo v Škratovi Čitalnici, na Kersnikovi ulici v Ljubljani, kjer je oddelek za odrasle).

Pridite in refrešnite znanje nemškega jezika na čist hud način – in to celo BREZPLAČNO!

Meje mojega jezika so meje mojega sveta?

Nov, edinstven, aktualen, brezplačen nemški bralni krožek v vaši najljubši knjižnici!

Od začetka oktobra do konca decembra 2014 se bo v prostorih Knjižnice Šiška enkrat tedensko odvijal nemški bralni krožek, z naslovom Meje mojega jezika so meje mojega sveta?

Krožek je primarno namenjen mladim od 19. do 29. let (vabljeni ste seveda tudi starejši) s solidnim predznanjem (zaželena je vsaj srednja stopnja B1), ki bi želeli na kakovosten, predvsem pa interaktiven način osvežiti in poglobiti svoje besedišče in konverzacijo v nemškem jeziku.

Na krožku bomo na podlagi prebranih krajših tekstov – zanimivih krajših odlomkov iz sodobne nemške literature ali daljših aktualnih člankov, ki se tičejo pomembnih družbenih vprašanj – odpirali debato v tujem jeziku oziroma izvajali konverzacijske aktivnosti, ogledali pa si bomo tudi dva nemška filma.

Da se bo jezikovno znanje kar najbolj usidralo, je pričakovana aktivna udeležba.

KDAJ: vsak petek od 3.10. do 19.12.2014 od 17:00-18:30

KJE: Knjižnica Šiška

ŠTEVILO PROSTIH MEST: 8-12

UDELEŽBA: VSTOP PROST

PRIJAVE in INFORMACIJE: mojcakirbis@yahoo.de (do 20. septembra)

Krožek bo vodila Mojca Kirbiš, učiteljica nemščine in literarna komparativistka.

Projekt nemški bralni krožek Meje mojega jezika so meje mojega sveta? se izvaja v okviru Kulturno umetniškega društva Anarhiv v sodelovanju s Knjižnico Šiška in Zavodom Vizo. Projekt finančno podpirajo MOL – Urad za mladino in ŠOU v Ljubljani, za tehnično in infrastrukturno podporo pa bosta poskrbela tudi KUD Mreža in YHD.

Ustvarjalne, brezplačne otroško-mladinske delavnice: Kamen, škarje, papir: ustvarjam po obdobjih

Dragi otroci, mladi, starši, skrbniki!

Že lani ste se lahko udeležili prekrasnih ustvarjalnih delavnic, ki so vas na inovativen, predvsem pa ustvarjalen način popeljale na potovanje po magičnem svetu zgodovine umetnosti. Pridite tudi letos, prelevite se v Alice in skupaj z našimi super mentoricami in mentorji odkrivajte male in veliko skrivnosti zgodovine umetnosti!

PROGRAM, PRIJAVE IN INFORMACIJE

Teorija in praksa se bosta ponovno ustvarjalno družili v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) na delavnicah KUD-a Anarhiv! Potovanje skozi zgodovino umetnosti nas bo pripeljalo do sodobnih umetnin in nam olajšalo njihovo razumevanje.

25. do 29. avgust 2014/ 9.00-12.00

PONEDELJEK: Druženja na emonskom forumu
TOREK: Srednjeveški fantazijski svet mask
SREDA: Pika do pike, packa do packe, črka do črke… moderna umetnost
ČETRTEK: Kaj je vse umetnost?
PETEK: Kje živi umetnost?

“Na celotedenskih delavnicah KUD-a Anarhiv bomo na igriv način raziskovali obdobja umetnostne zgodovine in ustvarjali iz različnih materialov. Potovanje skozi zgodovino umetnosti nas bo pripeljalo do sodobnih umetnin in nam olajšalo njihovo razumevanje. Zaključek delavnic pa bo povzela razstava nastalih izdelkov. Delavnice so namenjene otrokom od 7 do 14 leta starosti.

Delavnice bodo potekale v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) na Maistrovi 3, od ponedeljka, 25. avgusta do petka, 29. avgusta, med 9. in 12. uro.

Število mest je omejeno! Obvezne prijave sprejemamo za cel teden ali določeno delavnico na uzg.delavnice@gmail.com (Iza Pevec).

PONEDELJEK: Druženja na emonskom forumu

Ogledali si bomo prizore s slavnostne povorke upodobljene na Vaški situli, poiskali, kje se nahajal veliki emonski forum ter se spraševali, koliko se in v čem se razlikujejo današnje povorke in druženja na sodobnih forumih od tistih staroveških. Odgovor bomo poiskali pri umetniškem delu Ljubljanski zapiski, sodobne umetnice Minne Henriksson, potem pa bomo tudi mi oblikovali svoje situle, forume, zapiske.

TOREK: Srednjeveški fantazijski svet mask

Na videz temačni srednji vek je poln nenavadnih zgodb in mističnih likov. Srečamo jih tako na robovih iluminiranih rokopisov, kot na cerkvah. V slovenskem prostoru so denimo
zanimive znane hajdinske listne maske, ki so nastale pod vplivom tujega umetnika Petra
Parlerja. Na razstavi bomo poiskali kako sodobni umetniki upodabljajo fantazijske svetove in
potem naredili svoje fantazijske maske.

SREDA: Pika do pike, packa do packe, črka do črke… moderna umetnost

Pike bodo uvod v svet impresionističnega slikarstva, s packanjem bomo poskusili tehniko drip paintinga, s črkami pa bomo po vzoru avantgardnih umetnikov ustvarjali domišljijske kolaže iz revij in časopisov, kot so to počeli nadrealisti. Dela nekaterih nadrealističnih umetnikov si bomo ogledali na razstavi in potem uporabili njihove tehnike kot ideje za ustvarjanje svojih umetnin.

ČETRTEK: Kaj je vse umetnost?

Zakaj je stol, ki je razstavljen v muzeju ready- made umetnina, medtem ko je tisti v naši kuhinji le navaden stol ter kakšna je razlika med grafitom na cesti in porisano steno v muzeju? Na razstavi bomo poiskali ready- made umetnine, na delavnici pa bomo pobrskali med domačimi odsluženimi predmeti, iz njih naredili umetniška dela. Preizkusili se bomo tudi v street artu, pustili svojo umetniško sled v mestu in premislili o tem, kaj vse si predstavljamo pod oznako umetnost.

PETEK: Kje živi umetnost?

Sprehodili se bomo po AKC Metelkova in jo primerjali z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova ter se pogovorili o tem, kako se postavi razstava . Konec enotedenskega druženja bomo proslavili z otvoritvijo razstave, ki jo bomo postavili sami (razmislili bomo o postavitvi svojih izdelkov, si izmislili naslove in jim napravili podnapise…).

Projektna aktivnost se izvaja v okviru KUD Anarhiv v sodelovanju z MSUM, finančno pa jo podpira Urad za mladino – MOL.

Izvori in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti:1. srečanje: Izvori

22.9. 2014, 18.00: Knjižnica Šiška

»Izvori in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti« je sklop štirih predavanj, na katerih se bomo ukvarjali s fantazijsko književnostjo: njenim razvojem, predstavniki in smernicami.

Na prvem srečanju bomo obravnavali pojem fantastičnega in v povezavi z njim očrtali žanr fantazijske književnosti. Njunega razvoja, glavnih določil in mej se bomo dotaknili ob iskanju vplivov in vzporednic v starejših oblikah književnosti, kot so miti, epi, pravljice in romance.

Predavanja, ki jih soorganizirata Knjižnica Šiška in Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv), se bodo odvijala enkrat mesečno.

Sklop predavanj vodi Tomaž Kovačič, sodelavec Radia Študent in KUD-a Anarhiv.

»Izvore in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti« finančno podpirajo Knjižnica Šiška, Urad za mladino – MOL in organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU.

Programski asi v rokavih: septembra se bo dogajalo!

Drage in dragi, s septembrom vas bo vaš KUD Anarhiv dobesedno zasul s programom. V Knjižnici Šiška bomo namreč pričeli s kar dvema velikima serialoma, obetajo se tudi otroške delavnice, bralni krožek pa zvočne delavnice. Seveda vse v maniri naše mantre: brezplačno, a kakovostno, dostopno vsem. Prav tako bomo programsko obeležili obletnico Metelkove – več informacij sledi! Do takrat pa VLJUDNO vabljeni v najbolj prisrčno alternativno knjižnico, Škratovo Čitalnico na Kersnikovi ulici v Ljubljani, kjer vas ne čakajo le super knjige, temveč tudi cedevita, čaj in celo kavica. Odprti smo med torkom in petkom, med 15.00 in 19.00 uro, otroški oddelek pa se nahaja tudi na Metelkovi, v Škratovem busu!

PRIDITE!

Med luno in medom: Lunin med vas vabi na nove delavnice!!!

Starostne omejitve v glasbi ni, zato vabljeni vsi to sredo, 13. avgusta, ob 19. uri na ploščad pred MSUM!

Glasbeno potovanje z Luninim medom je vedno zabavno in nepredvidljivo!

Spoznali bomo različna glasbila sveta, prisluhnili skupini Lunin med in na koncu, pod okriljem dirigentskih taktirk glasbenikov Mateje Gorjup in Sama Kutina odkrivali, kaj pomeni improvizacija v glasbi ter kako zveni igranje s predmeti in izdelanimi glasbili, pa naj so to glasne večmetrske plastične cevi z baloni – balonofoni, večtonsko tolkalo iz bojlerja in klarineti iz slamic ali pa le lesene palice, kovinske šalice, baloni in budilka.

Dogodek je brezplačen in je del POLETNIH SRED v MG+MSUM!

Projektna aktivnost se izvaja v okviru KUD Anarhiv v sodelovanju z MSUM, finančno pa jo podpira Urad za mladino – MOL.