Večer španske kinematografije: pogovor ob izsekih filma Ženske na robu živčnega zloma

V okviru programa “Škratova Čitalnica” smo 23.12.2014 organizirali tudi večer španske kinematografije. Dogodek je moderirala Eva Podobnik, študentka drugega letnika španskega jezika in književnosti ter filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. 

Uvod v španski filmski večer so pospremili izvrstni mafini, narejeni po španskem receptu, ki sta jih pripravili Eva in Lea. V nadaljevanju nam je Eva Podobnik predstavila glavne značilnosti španske kinematografije, s prav posebnim fokusom na delo Pedra Almodóvarja. Tekom večera smo ob premišljeno izbranih izsekih filma “Ženske na robu živčnega zloma” debatirali o Almodóvarjevem opusu, o njegovi estetiki, tematizaciji odnosov med spoloma ter o reinveciji španske kinematografije po padcu Frankove diktature.

Ob zaključku prelepega večera smo se vsi prisotni strinjali, da bi si v prihodnosti želeli še več takšnih večerov, na katerih se spoznava nove kulture oziroma nove svetove.

»Večer španske kinematografije« so podprli Urad za mladino – MOL, organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU in YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

4. Domača naloga: Filmski klub

Na četrtem Filmskem klubu, ki ga organiziramo v aktivnem sodelovanju s Knjižnico Šiška, smo govorili o žanru. Tako smo našteli nekaj opredelitev žanra, pri čemer smo ugotovili, da žanr tvori zanimivo razmerje v odnosu do širše družbene realnosti. Prav tako smo se strinjali, da lahko v ti. novi zlati dobi televizije opazujemo hibridizacijo žanra. Na januarskem srečanju bomo prek ponovitve teoretskih ugotovitev v zvezi žanrom in krajše predstavitve koncepta filmske zvezde prešli na vzpon avtorskega filma, zaradi česar je zaželeno, da si ogledate enega ali oba filma, ki sta navedena v domači nalogi. Oba filma sta za izposojo na voljo v Knjižnici Šiška.

  1. DOMAČA NALOGA: FILMSKI KLUB »Kjer je doma film« (Knjižnica Šiška in Škratova Čitalnica)
  1. Izberi si enega od žanrov in na daljico vpiši njegove ključne elemente.  Argumentiraj v petih povedih, zakaj si izbral(a) ta žanr in zakaj si izbral(a) navedene elemente?
  1. Preberi esej: »Vestern ali ameriški film par excellence« v monografiji: Kaj je film? A. Bazin. 2010. Društvo za širjenje filmske kulture KINO! Ob tem razmišljal o odnosu vestern/gangsterski film. Poskušaj razložiti stanje vesterna v relaciji do gangsterskega filma. Hkrati poskušaj oba žanra analizirati v kontekstu vzpona ti. kvalitetne televizije.
  1. Preberi tekst o italijanskih špageti vesternih in si oglej enega od njih: http://www.apwadenius.com/apwadenius.com/film117.directors_files/thataway.Landy.pdf
  1. Primerjaj film Paths of Glory (iz tretje domače naloge ) s filmom Distinguished Flying Cross Travisa Wilkersona: http://vimeo.com/52261266

Opiši razlike!

  1. Oglej si film »Prezir« (Le mépris, GODARD): natančno opazuj rabo kinematskih kodov, zgodbo in igro s pomeni: ali gre res le za eno zgodbo?
  1. Oglej si film »Ples v dežju« Boštjana Hladnika in ga poskušaj primerjati s »Prezirom« Godarda; komentiraj tudi Hladnikov odgovor na intervju v MLADINI:

»Baraba! Nesposobnež! Kaj se pa greš! Kaj pa misliš! Zapravljaš naš denar! Bili so ogorčeni. In zelo netolerantni. Po premieri mi je neki možakar v glavo zabrisal steklenico piva. V zadnjem trenutku sem se izmaknil. Film je bil za tiste čase preprosto prehud….«

VIR: http://www.mladina.si/93170/gospodar-filma/

Kako bi pojasnil(a) takšne odzive na film? Pomagaj si z Ryallovim modelom, ki smo ga spoznali na 4. predavanju. Lahko pa si pomagaš tudi z drugimi teoretskimi perspektivami.

Pripravila Nina Cvar

 

Škratova Galerija: otvoritev 29.12.2014 prestavljena zaradi bolezni!

OTVORITEV GALERIJE ZARADI BOLEZNI PRESTAVLJENA! NOV TERMIN BOMO OBJAVILI TEKOM TEDNA!

V Škratovi galeriji bomo zbirali izlive ustvarjalnosti mladih, študentk in študentov, mladih po srcu, skratka tokove, vetrove in preboje, ki bruhajo zdaj tja, zdaj sem. Vratarjev, ki bi odločali, kaj je dobro in kaj slabo, nimamo, saj smo mnenja, da je okus le umetna konstrukcija. Še posebno pozdravljamo dela, ki kritično posredno oz. neposredno odgovarjajo na aktualno sedanjost, lahko tudi prek prečenja različnih nosilcev ustvarjanja. Večkrat letno bomo izmenjevali cikle predstavljenih avtoric in avtorjev. Svoja dela nam lahko pošiljate skozi vse leto na skratovacital@gmail.com.

Za začetek se nam bo predstavila neodvisna založba “ŠOP Records”, ki se je povila med pripeko trinajstega leta tretjega tisočletja. Stresanje podpodja bo založba tako nadaljevala z izbranimi avdiovizualnimi gradivi, ki so priložena k digitalnim in fizičnim izdajam založbe.

Otvoritev galerije bomo nadaljevali na zaključnem večeru, ki se bo ob 19.00 v Klubu Sot 24, 5 združil z zaključnim večerom projekta Meje mojega jezika so meje mojega sveta?. 

Škratovo galerijo finančno podpirajo Mestna občina Ljubljana in ŠOU. Infrastrukturno pa tudi KUD Mreža, Yhd – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Opozorilo: razstav žal zaenkrat ne zmoremo honorirati. Obljubljamo pa vam večno škratovsko slavo. 

Vabljeni na pogovora z naslovom Samoorganizacija: skupnost in delo

Samoorganizacija: skupnost in delo

Četrtek, 18. 12. 2014

15:00-18:30

Muzej sodobne umetnosti Metelkova

Maistrova 3, Ljubljana

Polje samoorganizacije v aktualnem produkcijskem kontekstu obstaja na presečišču neoliberalnih strukturnih pritiskov in aktualnih praks upora. Oblike samostojne organizacije lastnega dela in življenja izpred par desetletij (samoorganizacija, neodvisna produkcija, avtonomija, izumljanje samega sebe, samozgodovinjenje, samozaposlitve, samouresničevanja itn.), so namreč postale prevladujoči modeli kapitalističnega dela in izkoriščanja.

Izhodiščni problem pogovorov bo, kako v kontekstu razpada kolektivnih podpornih družbenih mehanizmov na eni strani, in prevladujočega modela dela kot organizacije produktivne kooperacije na drugi, misliti prakse samo-organizacije dela in skupnosti. Je pri tem sploh mogoče razlikovati med reprodukcijo neoliberalne subjektivnosti in uporom? O tem se bomo pogovarjali s člani različnih samo-organiziranih skupin in iniciativ.

Program

15.00 – 16.30 Kulturna produkcija in produkcija znanja

Potrjeni sodelujoči: Lucija Smodiš (Rezidenca Maistrova), Žiga Brdnik (Zavod Udarnik), Nina Cvar (Kud Anarhiv, Škratova čitalnica), Tjaša Pureber 

17.00 – 18.30 Produkcija skupnosti in skupnih prostorov

Potrjeni sodelujoči: Martin Hergouth (IDŠ), Luka Erdani (Transforma), Miha Horvat (GT22), Matej Rudolf (Živko Skvotec)

Okrogli mizi sta del Raziskovalne platforme za sodobno umetnost Neteorit, organizira ju društvo Galerija Boks v sodelovanju z revijo ŠUM in časopisom Tribuna, sofinancira pa Študentska organizacija Univerze v Ljubljani.


Vabljeni!

Izvori in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti 4. srečanje: Pogovor z Boštjanom Gorencem – Pižamo

Z velikim veseljem napovedujemo sklepni dogodek izjemno odmevnega literarnega cikla, ki ga vodi Tomaž Kovačič:  4. srečanje: Pogovor z Boštjanom Gorencem – Pižamo

28.1. 2015, 19.30h: Knjižnica Šiška

»Izvori in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti« je sklop štirih predavanj, na katerih se bomo ukvarjali s fantazijsko književnostjo: njenim razvojem, predstavniki in smernicami.

Na zaključnem srečanju se bomo pogovarjali z Boštjanom Gorencem – Pižamo, prevajalcem Pesmi ledu in ognja Georga R. R. Martina ter Ameriških bogov Neila Gaimana. Dotaknili se bomo tem, kot so prevajanje fantazijske literature, njena razširjenost v slovenskem prostoru in okoliščine izbiranja literarnih del pri založnikih.

Predavanja, ki jih soorganizirata Knjižnica Šiška in Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv), se bodo odvijala enkrat mesečno.

»Izvore in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti« finančno podpirajo Knjižnica Šiška, Urad za mladino – MOL in organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU.
Sklop predavanj vodi Tomaž Kovačič, sodelavec KUD-a Anarhiv.

Filmski klub: četrič!

Kjer je doma film: Filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška

4. srečanje: Kaj pa žanr?

22.12. 2014: Knjižnica Šiška, ob 18.00

Filmski klub Knjižnice Šiška in Škratove Čitalnice »Kjer je doma film« je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope filmskih študij. Vsak sklop bo pospremljen z ogledom konkretnega filmskega primera, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih filmskih primerov.

Na četrtem srečanju bomo v središče postavili žanr kot posebno komunikacijsko kategorijo, za katero je značilen distinktiven nabor konvencij glede razvoja pripovedi, izgradnje likov, a tudi širše strukturne dinamike izbire kinematskih kodov, ne nazadnje pa tudi rabe filmske zvezde kot specifičnega izraza repertoarja kompleksnih pomenov, ki se jih filmska industrija, skupaj z žanrom in ti. avtorstvom, poslužuje za komuniciranje z občinstvom, predvsem pa za napovedovanje pričakovanj gledalcev.

Tokratna domača naloga, ki pa ni pogoj za udeležbo, je na voljo tukaj.

Filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška, se odvija enkrat mesečno. Pred vsakim od srečanj bodo obiskovalci kluba pozvani k ogledu izbranega filmskega primera, pri čemer bodo slednji praviloma na voljo v standardni knjižnični ponudbi.

Filmski klub vodi Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška, Urad za mladino – MOL in organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU.

Leposlovni feministični krožek: Drugič

Zaradi praznikov feministični leposlovni krožek nadaljujemo z enotedenskim zamikom, v sredo, 7.1. ob 18.00, v prostorih Škratove Čitalnice na Kersnikovi.Na prvem srečanju smo se pogovarjali o Deklini zgodbi Margaret Atwood in začrtali nekaj smernic za prihodnja srečanja.

Tokrat je na bralnem seznamu roman avstrijske avtorice Marlen Haushofer, Stena.

Vabljeni, vabljene!
Za več informacij pišite na skratovacital@gmail.com