Izvori in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti 4. srečanje: Pogovor z Boštjanom Gorencem – Pižamo

Z velikim veseljem napovedujemo sklepni dogodek izjemno odmevnega literarnega cikla, ki ga vodi Tomaž Kovačič: 4. srečanje: Pogovor z Boštjanom Gorencem – Pižamo, 28.1. 2015, 19.30, v Knjižnici Šiška

“Izvori in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti” je sklop štirih predavanj, na katerih se bomo ukvarjali s fantazijsko književnostjo: njenim razvojem, predstavniki in smernicami.

Na zaključnem srečanju se bomo pogovarjali z Boštjanom Gorencem – Pižamo, prevajalcem Pesmi ledu in ognja Georga R. R. Martina ter Ameriških bogov Neila Gaimana. Dotaknili se bomo tem, kot so prevajanje fantazijske literature, njena razširjenost v slovenskem prostoru in okoliščine izbiranja literarnih del pri založnikih.

Predavanja, ki jih soorganizirata Knjižnica Šiška in Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv), se bodo odvijala enkrat mesečno.

“Izvore in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti” finančno podpirajo Knjižnica Šiška, Urad za mladino – MOL in organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU.

Sklop predavanj vodi Tomaž Kovačič, sodelavec KUD-a Anarhiv.

28.1. 2015, 19.30h: Knjižnica Šiška (MKLJ)

Gledališki seminar: Gib – telo drugič!

S polno paro naprej z Gledališkim seminarjem: Gib – telo!

V pregibu Redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent ter Škratove čitalnice pripravljamo organizacijo edinstvenega gledališkega seminarja: Gib-telo.

Seminar se bo prek osrednje konceptualne dvojice giba in telesa osredotočal na premišljevanja raznovrstnih in raznolikih pojavov sodobnih scenskih umetnosti, pri tem pa se raztezal in krčil glede na zgodovinsko-družbene koordinate, ki gibljejo naše posamično in kolektivno telo.

Seminar je sklopljen iz več dejanj: 1. parazitiranje, 2. bralnik, 3. skupinsko obiskovanje in ‘branje’ predstav, 4. predavanja. Rok trajanja bo omejen na december 2015.

V torek, 27.1., ob 18-ih v Škratovi čitalnici, se snidemo že na drugem bralniku! Brali bomo: Andre Lepecki: Izčrpavajoči ples, UVOD (9-40) in pa SKLEP (223-236) ter Katja Praznik: Jaz sem v gibu s teboj iz zbornika Sodobne scenske umetnosti (ur. Hrvatin), 260-272

Pdfji tukaj:

https://www.dropbox.com/s/ultil8t9duawe6y/Lepecki.pdf?dl=0

https://www.dropbox.com/s/7h98yqbsp3k8547/Praznik.pdf?dl=0

Se vidimo!

7. INFORMATIVA

Informativa bo potekala 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Na sejmu lahko pridobite informacije o poklicih in druge pomembne informacije, povezane z izobraževanjem. Od tega, kateri poklici obetajo, kje in kako pridobiti štipendijo, kako urediti bivanje v času šolanja, katera podjetja nudijo prakse in katera (prve) zaposlitve, kako študirati ali se zaposliti v tujini ipd.

Več informacij tukaj.

Prvi dan Informative bo potekala Poslovna Informativa, brezplačna enodnevna konferenca.

V petek, 23. januarja 2015, se boste lahko v dvorani A v okviru 4. Poslovne Informative, od 9. do 18. ure udeležili nabora zanimivih predavanj s področja poslovnega in strokovnega izobraževanja. Prijave za udeležbo na predavanjih pa bodo zbirali do 21. januarja 2015.

Več informacij tukaj.

Ljubljanska mreža info točk – L’MIT

Tudi letos se bo na Informativi predstavila Ljubljanska mreža info točk – L’mit. Obiskovalcem bomo predstavili naše dejavnosti ter izvedli delavnico z naslovom “Govorica telesa v poslovnem svetu. Kaj sporočamo sogovorniku?”. Delavnica bo potekala v petek, 23.1., od 16.30 do 17.30 ure.

Več informacij tukaj.

Slivovka, Lazar in kuduro: nekonvencionalen večer z Andrejem Tomažinom ob izdaji prvenca Stramorjevi koraki

Ob izdaji prvenca Stramorjevi koraki, ki je izšel pri založbi Litera, Vas vabimo na pogovor z avtorjem Andrejem Tomažinom, možakom mnogih talentov in ustvarjalnih sečišč. Dialog bo skušal ciljati in zgrešiti te preseke, se z njimi spraviti v zadrego ter ob glažu žganega premostiti morebitne nastale zamere. 

KDAJ: 22.1.2015, v Info centru ŠKUC, ob 20.00

Z Andrejem se bo pogovarjal Tit.

 

Nekonvencionalen večer organiziramo v okviru triletnega programa “Škratova Čitalnica”, ki ga financira Mestna občina Ljubljana. Za prostorsko infrastrukturo se zahvaljujemo Društvu Škuc.

Filmski klub: 5. Domača naloga

Na petem srečanju Filmskega kluba smo govorili o vzponu ti. modernega filma. V ta namen smo analizirali Hladnikov Ples v dežju in ga primerjali z Godardovim Prezirom. Naslednjič si bomo pogledali, kakšen vpliv je imel razvoj tehnologije na pestrost filmske govorice.

Spodaj prilagam 5. domačo nalogo. Zaželeno je, da si pogledate vsaj en film od naštetih.

Prelep pozdrav in se vidimo zadnji ponedeljek v februarju 2015, v Knjižnici Šiška, ob 18.00h.

////////////////

Vabljeni, da na skratovacital@gmail.com pošiljate tudi vaše vtise o filmih, ki si jih ogledate za domače naloge; objavili jih bom na naši spletni strani.

DOMAČA NALOGA: FILMSKI KLUB »Kjer je doma film«

 1. Oglej si film Lani v Marienbadu (Last Year at Marienbad) in ga poskušaj primerjati s Plesom v Dežju.
 1. Oglej si film Avantura (L’ Avventura) in razmišljaj o razmerju med filmom, fotografijo, slikarstvom?

3.  Oglej si film Maye Deren AT LAND https://www.youtube.com/watch?v=Is5EXe2_5lc

Primerjaj ga z ogledanimi filmi tretjega srečanja, na katerem smo tematizirali problem             pogleda in objektivizacije ženskosti.

 1. Če imaš čas, pa se priporoča ogled še Histoire(s) du cinéma

Misija: diplomska naloga

Mestna knjižnica Ljubljana organizira nadvse zanimiv in nedvomno koristen cikel:

misija_diplomska naloga_2015feb-plakat

Niz 11-ih delavnic za vse, ki ste pred izzivom priprave diplomske naloge. Vse delavnice potekajo v Knjižnici Otona Župančiča. Prijave zbiramo osebno na Borzi dela na 01 600 13 18 in na bd@mklj.si Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Maksimalno število udeležencev je 15, prednost pri prijavi imajo brezposelni.

 1. 2., ob 9.00  (5 ur*) dvorana

Diplomirati ali nediplomirati – to je zdaj vprašanje?

 1. 2, ob 9.00 (5 ur*) dvorana

O metodologiji znanstvenega raziskovanja

 1. 2., ob 10.00 (3 ure*) dvorana

Kakšna bi lahko bila moja diplomska naloga?

 1. 2., ob 9.00 (3 ure*) dvorana

Kako se lotiti znanstvenega pisanja?

 1. 2., ob 10.00 (5 ur*) računalniška učilnica

Učinkovito iskanje virov

 1. 2. , ob 9.00 (7 ur*) računalniška učilnica

Ukrotiti besedilo z Wordom

 1. 2., ob 13.00 (5 ur*) mediateka

Učinkovito obvladovanje najdenih virov

in znanstvenega pisanja

 1. 2. , ob 9.00 (5 ur*) računalniška učilnica

Spletna anketa – zakaj, kako in kdaj?

 1. 3., ob 9.00 (3 ure*) dvorana

Lektorske zagate diplomske naloge – adijo!

 1. 3., ob 9.00 (5 ur*) računalniška učilnica

PowerPoint predstavitev

 1. 3., ob 9.00 (5 ur*) dvorana

Izvrsten zagovor diplomske naloge

_______

*andragoške ure (45 minut)

Vljudno vabljene in vabljeni!

Leposlovni feministični krožek: tretjič

V februarju se bomo že tretjič srečali na feminističnem leposlovnem krožku, ki ga moderira Petra Meterc. Snidemo se 11.2.2015 ob 17.00, v prostorih Škratove čitalnice na Kersnikovi ulici.

Na drugem srečanju smo se pogovarjali o romanu Stena Marlen Haushofer, tokrat pa je na bralnem seznamu Stekleni zvon Sylvie Plath.

Vabljene, vabljene, vabljeni, vabljeni! Za več informacij pišite na skratovacital@gmail.com.

Literarna srečanja financira Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino Mol.

GLEDALIŠKI SEMINAR: Gib-telo

V pregibu Redakcije za kulturo in humanistične vede ter KUD Anarhiv se pripravlja organizacija gledališkega seminarja: Gib-telo.

Seminar se bo prek osrednje konceptualne dvojice giba in telesa osredotočal na premišljevanja raznovrstnih in raznolikih pojavov sodobnih scenskih umetnosti, pri tem pa se raztezal in krčil glede na zgodovinsko-družbene koordinate, ki gibljejo naše posamično in kolektivno telo.

Seminar je sklopljen iz več dejanj: 1. parazitiranje, 2. bralnik, 3. skupinsko obiskovanje in ‘branje’ predstav, 4. predavanja. Rok trajanja bo omejen na december 2015.

Po prvem dejanju, parazitiranju na delavnici Bare Kolenc, tokrat vabimo na skupinski ogled in »branje« predstave Teje Reba: Delo iz ljubezni v Staro mestno elektrarno13.1.2015 ob 20. uri. Predstavi sledi pogovor z Majdo Hrženjak in Renato Šribar o samoumevnosti neplačanega skrbstvenega dela in o odnosu do ženskega telesa. Pogovor bo vodila Suzana Koncut.

http://www.bunker.si/slo/archives/11727

Še v istem tednu pa se sestanemo na bralniku, v četrtek15.1.2015 ob 18.uri, v prostorih Škratove čitalnice. Kot pritiče začetnemu srečanju, se bomo dogovorili o vnaprejšnji zasnovi bralnega krožka, del časa pa odmerili »branju« predstave Delo iz ljubezni Teje Reba, ki izhaja iz razmerja med fizičnimi, čustvenimi in političnimi dejanji.

Prav v razmerju do tega dela se bomo dotaknili sodobnih plesnih form in koncepta avtonomnosti (plesnega) telesa. Ukvarjali se bomo z naslednjima tekstoma:

Alain Badiou: Ples kot metafora misli

Bojana Kunst: Avtonomna telesa plesa 

Oba teksta sta iz zbornika Teorije sodobnega plesa, ur. Janez Janša.

Koordinatorji in informatorji:

Alja Lobnik

Pia Brezavšček

Robert Bobnič

Rok Bozovičar

Za več informacij piši na skratovacital@gmail.com.

Novo srečanje Delfink!

Delfinke v nizkem plavalnem štartu. Novo srečanje, nov tekst, nove ideje, nova večerja, po literarnem feminističnem večeru, ki  se bo zgodil ob 18.00, v prostorih Škratove Čitalnice na Kersnikovi. Tokrat je na bralnem seznamu roman avstrijske avtorice Marlen Haushofer, Stena.

Po literarnem večeru nadaljujemo na Rimski 10, ob 19. 45.

Beremo tekst: Jack Halberstam Charming for the Revolution: A Gaga Manifesto!

Svoj prihod predhodno sporočiš na skratovacital@gmail.com!

Se vidimo!

5. Filmski klub: In potem se vse spremeni: od rojstva modernega filma do politike avtorjev

19.1. 2015 Knjižnica Šiška, ob 18.00

Filmski klub Knjižnice Šiška in Škratove Čitalnice »Kjer je doma film« je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope filmskih študij. Vsak sklop bo pospremljen z ogledom konkretnega filmskega primera, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih filmskih primerov.

Peto srečanje bo predstavilo ključne značilnosti modernega filma. S skrbno izbranimi primeri bo predavanje kontekstualiziralo njegov nastanek, značilnosti in pomen za širšo filmsko genealogijo. Prek opredelitve specifičnih vzorcev poteka zgodbe in specifičnih vzorcev slogovnih postopkov bo v nadaljevanju srečanje raziskovalo prečenje modernega filma s ti. avtorskim filmom.

Filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška, se odvija enkrat mesečno. Pred vsakim od srečanj bodo obiskovalci kluba pozvani k ogledu izbranega filmskega primera, pri čemer bodo slednji praviloma na voljo v standardni knjižnični ponudbi.

Filmski klub vodi Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška, Urad za mladino – MOL in organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU.