Zaključek Filmskega kluba 2014/2015

Z osmim srečanjem smo zaključili Filmski Klub “Kjer je doma film” 2014/2015.

Z obravnavo temeljnih teoretizacij problematike filma v 21. stoletju ter s shematizacijo nekaterih drugih neevropocentričnih kinematografij, ti. Tretjega filma in Postkolonialnega filma, pa Kitajskega, Hindijskega in Japonskega filma, smo prišli do zaključka letošnje filmsko-knjižnične sezone.

Konec decembra 2015 bomo izdali elektronsko obliko brošure, v kateri bodo zbrani vsi ključni vidiki sklopov, ki smo jih letos obdelovali:

-zgodovinjenje filma in genealogija filma,

-osnove filmskega jezika,

-studijski sistem,

-konstrukcija pogleda: od ideologije do afekta: avantgarde, feministična kritika filmskih teorij,

-žanr in žanri,

-moderni film in rojstvo koncepta avtorja,

-film in tehnologija,

-film in filozofija + film in študija občinstva,

-film in 21. stoletje ter pregled stanja ti. svetovnega filma.

V brušuro bodo vključeni tudi trije nastopi gostje in gostov: Alje, Jana in Roka iz Zavoda Vizo.

Prav tako bi vas povabili, da zapišete in nam pošljete kakšno poved, v kateri nam  zaupate, kaj vam pomeni film danes. Vaše (za)misli bodo tudi objavljene v omenjeni brošurici.

V naslednjem letu bomo obdelovali ti. TV študije, kar pa ne pomeni, da bomo film dali na stran. Nasprotno. Vseskozi bomo prehajali med TV in filmom, iskali razlike in podobnosti med obema medijema.

Naj vas še povabimo k sodelovanju pri ti. Info filmski točki:

– tedensko nam lahko pošiljate vaše dogodke na skratovacital (at)gmail.com

-ali pa samo predloge za oglede filmov,

-prav tako vas vabimo, da predlagate filme, ki bi si jih skupaj ogledali in predebatirali v sklopu Filmskega kluba. Kot prvega smo si ogledali Concerning Violence, ki smo ga na 8. srečanju Filmskega kluba prek ti. Tretjega filma in pa ostkolonialne kritike tudi analizirali na predavanju.

Preden pa se od vas poslovimo, naj se vam še enkrat zahvalimo za obiskovanje predavanj ter naj vas seveda še enkrat povabimo k novi sezoni, ki se bo pričela jeseni.

Mestni knjižnici Ljubljana – enoti Knjižnica Šiška, Janezu Sedeju, vodji programa, gostom, Titu Podobniku za tehnično podporo in pa Mestni občini Ljubljana.

 

 

Novo srečanje Leposlovnega feminističnega krožka

V maju se bomo že petič srečali na feminističnem leposlovnem krožku, ki ga moderira Petra Meterc. Snidemo se 6.5.2015 ob 19.00, v prostorih Škratove čitalnice na Kersnikovi ulici.

Tokrat  je na bralnem seznamu roman Najbolj modre oči (The Bluest Eye) avtorice Toni Morrison, ki jo lahko umeščamo v literarni krog ti. črnega feminizma. Knjiga na spletu.

Se vidimo!

Krožek je financiran s strani Mestne občine Ljubljana, v okviru triletnega programa “Škratova Čitalnica”.

Po filmu, film: od sedmega do zadnjega, osmega srečanja Filmskega kluba: 20.4.2015

Drage in dragi,

v ponedeljek se je odvilo že sedmo srečanje Filmskega kluba, na katerem smo predstavili, kaj vse nam film lahko ponudi na ravni misli, na ravni ustvarjanja konceptov. Na srečanju smo preleteli nekaj temeljnih konceptov, povezanih s filozofijo filma, prav tako smo se ustavili pri problemu gledalca (od subjekta, subjektivnosti, do gledalca kot družbenega fenomena), zarisali pa smo tudi dve, ti. podobi misli.

V drugi polovici srečanja se nam je pridružila naša gostja, doktorska študentka Alja Lobnik, kritičarka, publicistka ter vodja projekta Gledališki seminar: Gib-telo, sicer pa tudi novinarka Studia City, ki nas je v odlični predstavitvi seznanila s konceptom ti. revne podobe teoretičarke Hito Steyerl. 

Pred zadnjim srečanjem, ki se bo zgodilo 20.4. ob 18.00, v Knjižnici Šiška, ni posebne domače naloge. Je pa zaželeno, da v dveh povedih zapišete, kaj vam pomeni film danes, v času izjemne medijske proliferacije.

Na zadnjem srečanju se bomo namreč spraševali, kakšen je status filma danes, v času novih medijev, digitalne podobe in digitalnih tehnologij. Da bi si odgovorili na zastavljeno vprašanje, bomo preleteli stanje današnje filmske produkcije, pri čemer bomo pozorni tako na različne tipe svetovnih kinematografij, kot na spremembe znotraj samega ustroja filmskih podob. Za konec pa smo v goste povabili Roka Govednika iz Zavoda Vizo, ki nam bo predstavil svoj pogled na prihodnost filma v 21. stoletje, ob tem pa bo še posebno pozornost namenim otrokom in mladim, s katerimi se tudi profesionalno ukvarja v okviru filmske vzgoje.

Filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška in Mestna občina Ljubljana.