Škratov večer

Vljudno vabljeni na Škratov večer, 22.8., ob 18.00.
V primeru slabega vremena se dobimo na Kersnikovi ulici, v Škratovi Čitalnici – oddelek za odrasle.
Več informacij najdete v letaku.
Vaši škratje.
20150822 (1)
Za lektorske napake (opazili smo jih seveda, ko je bil letak že oblikovan) krivimo — kakopak, škrate 🙂

Škratovi mesečni cikli: drugič!

V avgustu v Škratovi čitalnici nadaljujemo s tematskimi čitalniškimi meseci. Tokrat je tema anarhizem v najrazličnejših, morda nevsakdanjih kontekstih – Škratova čitalnica namreč ponuja bogato zalogo redkih knjig s področja anarhizma in alternativnih družbenih praks. Izbrane avgustovske knjige, ki jih izpostavljamo, segajo od filma, kiber-aktivizma in ekologije do emancipacije žensk med špansko državljansko vojno in z Orwellom navdahnjene anarhistične farme.

Vse knjige so na voljo v Škratovi čitalnici (na Kersnikovi 4, od torka do petka med 15. in 19. uro), zato pridite in si jih čim prej izposodite.

Richard Porton: Film and the Anarchist Imagination

Ur. Peter Ludlow: Crypto Anarchy, Cyberstates, and Pirate Utopias

Brian Morris: Ecology & Anarchism

Martha A. Ackelsberg: Free Women of Spain

Jane Doe: Anarchist Farm

Kuratorsko delo je v okviru programa “Usposabljanje na delovnem mestu”, ki ga finančno podpira Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, opravil Tomaž Kovačič.

Septembra vnovič gostujemo v Knjižnici Šiška: Televizijsko-filmski klub …

Kjer sta doma televizija in film: Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška

1. srečanje:Zlata doba televizije?

 28.9. 2015: Knjižnica Šiška, ob 18.00

Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope televizijskih študij. Gre za disciplino, ki se je z vzponom t.i. kakovostne televizije v zadnjih letih izjemno razmahnila, zahteva pa znanja z različnih področij – od filma, sociologije, kulturnih študij itd.

Vsak posamezni sklop bo pospremljen z ogledom konkretnih primerov, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih primerov.

Na prvem srečanju bomo predstavili izbrano poučevano področje: opredelili bomo njegove specifike, našteli bomo nekatere ključne avtorice in avtorje, ki se ukvarjajo s preučevanjem televizije, hkrati pa si bomo ogledali tudi zgodovinsko razvojno os televizijska medija.

Televizijsko-filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška (MKLJ), se odvija enkrat mesečno.

Klub moderira Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

mm312-group-television-560

Televizijsko-filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška in Mestna občina Ljubljana.