Francoski krožek z Aicho Boughazi

Z naslednjim torkom, 3.11.2015, ob 19.00, na Kersnikovi, pričenjamo s še eno novostjo v našem društvu. Študentka prevajalstva, Aicha Boughazi, bo pričela voditi brezplačni Francoski krožek. Krožek se bo odvijal vse do marca, po potrebi tudi dlje. Aicha je prijave na krožek že zbrala, zato so zaenkrat mesta na krožku zapolnjena, a trudili se bomo, da bomo v nadaljevanju krožek razširili.

Sicer pa boste udeleženci_ke tečaja prejeli smernice in orodja, ki vam bodo omogočila avtonomno spoznavanje francoskega jezika z velikim poudarkom na ustnem izražanju. Učni proces bo zelo dinamičen in sproščen, saj bo vanj vključenih veliko vaj in iger.

Zaradi krožka bomo odpirali čas Škratove Čitalnice nekoliko spremenili. Odprli bomo ob 16.30 in zaprli s koncem Francoskega krožka.

À bientôt!

 

Krožek se odvija v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica, ki ga financira Mestna občina Ljubljana, na programu pa dela tudi oseba zaposlena prek javnih del.

 

Baza mladinskih organizacij in organizacije za mlade

Super novost!

Na Uradu za mladino MOL so oblikovali spletno mesto na katerem predstavljajo mladinske organizacije, organizacije za mlade in druge nevladne organizacije, ki v svojem delu izvajajo pretežno programe za mlade ter storitve in projekte za mlade, ki se izvajajo v Ljubljani. Seveda lahko na danem spletnem mestu najdete tudi vašo najljubšo alternativno knjižnico ter naše številne vsebine.

Se pa lahko v bazo vpišete vsi, ki se ukvarjate s tovrstnimi projekti – baza je namenjena vsem, ne le projektom, ki so sofinancirani s strani Urada za mladino MOL, ki pa izvajajo pretežno brezplačne aktivnosti).

Za vpis v bazo mladinskih organizacij so oblikovali matriko za vnos podatkov. Izpolnjeno matriko pošljite preko e-pošte na naslov:info.skuc@lmit.org.

Da bodo informacije o organizacijah in projektih čim bolj dostopne in da bodo v največji meri dosegle tiste, ki so jim namenjene (mlade, njihove starše, tiste, ki delajo z mladimi, organizacije, ki iščejo partnerje za sodelovanje …) vas prosijo, da povezavo na bazo objavite na svojih spletnih straneh. Za predstavitev baze lahko uporabite tudi sliko, ki je v priponki.

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z vpisovanjem v bazo, smo vam na voljo tudi v Info centru ŠKUC, vsak delovni dan med 12. in 18. uro na telefonski številki 01 421 31 42 ali 041 872 123 oziroma preko elektronske pošte info.skuc@lmit.org.

Vir: Urad za mladino MOL

Gledališki seminar: Gib-telo vnovič vabi – tokrat še bolj udarno!

V četrtek 22.10. ob 18-ih v Gledališkem inštitutu nadaljujemo z Gledališkim seminarjem Gib-telo – tokrat se pripravljamo na petkov pogovor z Ireno Tomažin.

Če pišete na fizkultura@googlegroups.com, na google skupino, ki jo moderirajo koordinatorji seminarja, boste prejeli dva teksta, ki bosta predstavljala svojevrstno izhodišče premišljevanja: Telo glasu, intervju, ter tekst Irene Tomažin z naslovom Govorice glasu ali o čem govori glas.

V petek 23.10. ob 18-ih pa vljudno vabljeni na pogovor v Španskih borcih:

Irena Tomažin je plesalka, koreografinja, vokalistka pa tudi podiplomska študentka filozofije, ki svoje raziskovanje kontinuirano osredotoča na preizpraševanje prostora med glasom, gibom, gesto in telesom. Tak je tudi njen najnovejši solo performans Telo glasu, ki bo tudi vstopna točka petkovega pogovora s kasnejšimi odvodi v njeno metodologijo dela.

Pogovor organizirajo seminaristi Seminarja Gib-telo, ki deluje na pregibu med Redakcijo za kulturo in humanistične vede Radia Študent ter KUD Anarhiv-a v sodelovanju s Španskimi borci. Pogovor bo potekal v petek, 23.10. ob 18-ih.

Vsi lepo vabljeni, da se aktivno vključite v snovanje pogovora in njegovo realizacijo. 

Gledališki seminar: Gib-telo sofinancira tudi Mestna občina Ljubljana.

Cikel Utopije in teorije emancipacije v Trubarjevi hiši literature

Lepo vabljeni na uvodni dogodek cikla “Utopije in teorije emancipacije”, znotraj katerega se bo z enim dogodkom predstavil tudi Kud Anarhiv oz. triletni program “Škratova Čitalnica”, sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana, na njem pa je v letošnjem letu delala tudi oseba prek UDM, še vedno pa pomaga tudi oseba, zaposlena prek javnih del na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje.

Danes, 13.10. 2015, vas bodo v še kako pomembno in aktualno tematiko uvedli Jernej Kaluža, Aleš Mendiževec in Matej Rudolf, ki bodo za izhodišče svojega premisleka vzeli klasično delo Thomasa Mora “Utopija”. Dogodek se bo pričel ob 20.00, odvijal se bo v Trubarjevi hiši literature. Več pa tukaj.

16. ŠTUDENTSKA ARENA AKTIVIRA MLADE!

Študentska arena bo od 20. do 22. oktobra 2015 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poskrbela za prijetno druženje, slikovite sejemske prostore, mreženje, kul in uporabna predavanja, zaposlovanje, zabavo, šport in kulturne poslastice.

Tradicionalno bo vse mlade aktivirala na številne načine:

 • z okoli 60 kul in uporabnimi predavanji v okviru IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA;
 • z več kot 40 plesnimi, pevski in drugimi točkami mladih talentov in v finalu Vzajemninega karaoke izziva s Klemnom Bunderlo na ŠTUDENTSKEM TRGU,
 • mrežnike in mrežnice v okviru MALE ŠOLE MREŽENJA, kjer bodo osvojili vse veščine mreženja za vsakdanjo komunikacijo, predvsem pa pri iskanju zaposlitve in novih priložnosti,
 • športne in glasbene navdušence s PROGRAMOM URBANE PLOŠČADI,
 • prave mestne aktivirance v PROGRAMU MESTNE OBČINE LJUBLJANA,
 • iskalce novih informacij pa na sejmu, kjer se predstavljajo ORGANIZACIJE IN PODJETJA s področja študija, zaposlovanja, osebnih financ, zdravja, okoljevarstva, literature, kulture idr. Potekala bosta tudi novi Zaposlitvena avenija mladih in Start-up avenija, kjer boste lahko preizkusili svojo srečo na predstavitvi delodajalcev in preverili, kako uspešna je lahko vaša podjetniška ideja.

V rubriki NE ZAMUDI! pa izpostavljamo večje zanimivosti Študentske arene, ki jih ne gre spregledati! Na prvem »stress out« parku se bomo podali v spopad v zorbingu, čisto javno in brez zadržkov bomo ustvarili kakšen grafit  in še veliko drugega!

Vstop prost!


Več na:

www.dobimo.se

facebook.com/studentskaarena

twitter.com/studentskaarena

Gledališčniki s polno paro naprej

Projekt Gledališki seminar: Gib-telo s polno paro naprej! Tako vas zares prijetna skupina vabi, da se jim ta petek, 9. 10. ob 18-ih v Gledališkem Inštitutu, pridružite na srečanju, na katerem se bo bralo 2. poglavji (Can We Only Perform the Public Now?) knjige Public Sphere by Performance Bojane Cvejić in Ane Vujanović.

Vljudno vabljeni. Za več informacij lahko pišete na skratovacital(at)gmail.com.

Projekt je podprt s sredstvi Mestne občine Ljubljana.

Brezplačni tečaj francoščine

V novembru začenjamo tudi z brezplačnim tečajem francoščine za začetnike! Prijave odprte!

V KUD-u Anarhiv bomo letos ponudili brezplačni petmesečni tečaj francoščine za začetnike, ki ga bo vodila jezikovna navdušenka Aicha Boughazi. Na tečaju bomo skupaj razbijali že prevečkrat slišani stereotip o preveliki zahtevnosti francoskega jezika. Le français, c’est simple! bo naš moto, ki nas bo spremljal, ko se bomo učili plavati v reki francoskih besed in izrazov.

Udeleženci/ke tečaja bodo prejemali smernice in orodja, ki jim bodo omogočili avtonomno spoznavanje francoskega jezika z velikim poudarkom na ustnem izražanju. Učni proces bo zelo dinamičen in sproščen, saj bo vanj vključenih veliko vaj in iger, skupina pa bo štela zgolj 8 udeležencev/k.

Komu je tečaj namenjen in kdaj se bo izvajal?

Tečaj francoščine za začetnike je namenjen vsem, ki jih zanima znanje francoskega jezika in imajo 18 let ali več. Potekal bo predvidoma enkrat na teden od novembra 2015 do marca 2016. Za točen termin se bomo po zapolnitvi mest dogovorili skupaj z udeleženci/kami.

Če smo te navdušili in bi se rad/a pridružil/a tečaju, pošlji prijavo čim prej na: aicha.boughazi.92(at)gmail.com.

FCS4250

Tečaj se bo odvijal v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica, ki ga financira Mestna občina Ljubljana.

Učenje nemščine malo drugače: 9.10.2015

V petek nadaljujemo z ‘učenjem nemščine malo drugače’ v Knjižnici Šiška in uvajamo serijo učenja z aktualnimi nemškimi stripi!

Am Freitag setzen wir mit unserem ‘Deutschunterricht mal anders’ fort und zwar beschäftigen wir uns in den nächsten Wochen mit aktuellen deutschen Comics. Als erster kommt mawils Kinderland an die Reihe, der im Jahr 2014 Max-und Moritz-Preis in der Kategorie »Bester deutschsprachiger Comic« gewonnen hat.

WO? Knjižnica Šiška, 1. Stock

WANN? am 9.10. um 18:15 Uhr

Anmeldung: mojcakirbis11@gmail.com

images (1) (1)

 

Projekt Meje mojega jezika so meje mojega sveta? podpirata Mestna občina Ljubljana in Mestna knjižnica Ljubljana – enota Šiška. Projekt se odvija v okviru KUD Anarhiv, vodi pa ga Mojca Kirbiš.

Drugo srečanje TV-filmskega kluba: Pohod kakovostne televizije

Kjer sta doma televizija in film: Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška

2. srečanje: Pohod kakovostne televizije

 26.10. 2015: Knjižnica Šiška, ob 18.00

Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope televizijskih študij. Gre za disciplino, ki se je z vzponom t.i. kakovostne televizije v zadnjih letih izjemno razmahnila, zahteva pa znanja različnih področij – od filma, sociologije, kulturnih študij, do filozofije. Vsak posamezni sklop bo pospremljen z ogledom konkretnih primerov, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih primerov.

Na drugem srečanju bomo govorili o t.i. kakovostni televiziji, ki se po mnenju mnogih lahko povsem kosa s filmsko industrijo oziroma jo v določenih aspektih celo presega. Da bomo bolje razumeli to, t.i. tretjo fazo televizije, bomo prek konkretnih primerov predstavili njene ključne značilnosti.

Televizijsko-filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška (MKLJ), se odvija enkrat mesečno.

Klub moderira Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Televizijsko-filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška in Mestna občina Ljubljana.

Misija: diplomska naloga

Delavnice, ki jih organizira Mestna knjižnica Ljubljana, obravnavajo vse faze priprave diplomske naloge: izbor teme, iskanje literature, oblikovanje teksta, priprava zagovora ipd. Poleg pridobivanja znanja je vključitev v izobraževanje pomembna tudi iz motivacijskega vidika, saj se udeleženci medsebojno spodbujajo in podpirajo pri delu. Udeležba je brezplačna, zato le pohitite s prijavami. Delavnice bodo potekale v Knjižnici Otona Župančiča, Kersnikova 2.

Misija: diplomska naloga (oktober, november 2015)

Niz 11-ih delavnic za vse, ki ste pred izzivom priprave diplomske naloge. Vse delavnice potekajo v Knjižnici Otona Župančiča. Prijave zbiramo osebno na Borzi dela, na 01 600 13 18 in na bd@mklj.si Maksimalno število udeležencev je 15, prednost pri prijavi imajo brezposelni.

Misija: diplomska naloga

Niz 11-ih delavnic za vse, ki ste pred izzivom priprave diplomske naloge.

 1. 10., ob 9.00  (5 ur*), dvorana

Diplomirati ali nediplomirati – to je zdaj vprašanje?

 1. 10., ob 9.00 (3 ure*), mediateka

Kakšna bi lahko bila moja diplomska naloga?

 1. 10., ob 8.00 (5 ur*), mediateka

O metodologiji znanstvenega raziskovanja

 1. 10., ob 8.00 (5 ur*), računalniška učilnica

Učinkovito iskanje virov

 1. 10., ob 9.00 (5 ur*), računalniška učilnica

Spletna anketa – zakaj, kako in kdaj?

 1. 10., ob 9.00 (7 ur*), računalniška učilnica

Ukrotiti besedilo z Wordom

 1. 10., ob 9.00 (3 ure*), dvorana

Kako se lotiti znanstvenega pisanja?

 1. 10., ob 8.00 (5 ur*), mediateka

Učinkovito obvladovanje najdenih virov in znanstvenega pisanja

 1. 11., ob 9.00 (3 ure*), mediateka

Lektorske zagate diplomske naloge – adijo!

 1. 11., ob 9.00 (5 ur*), računalniška učilnica

PowerPoint predstavitev

 1. 11., ob 9.00 (5 ur*), dvorana

Izvrsten zagovor diplomske naloge

*andragoške ure (45 minut)