Gledališki seminar: Gib-telo vabljen na novo predavanje!

Potem ko se je projekt Gledališkega seminarja: Gib-telo na povabilo uspešno predstavil v Trubarjevi hiši literature, so naši gledališčniki vabljeni že na nov dogodek. Tokrat kar na vodenje izobraževanja na Radiu Študent, kjer bodo imeli predavanje o sodobnih slovenskih uprizoritvenih strategijah – štirje primeri: nova dramatika Simone Semenič / radikalni performans / gledališče Tomija Janežiča / (konceptualni) ples. Pripravljajo Alja Lobnik, Robert Bobnič, Rok Bozovičar in Pia Brezavšček.

Tukaj pa si lahko ogledate še javni nastop kolektiva Gledališkega seminarja, ki ga med drugim sofinancira Mestna občina Ljubljana:

4. srečanje TV-filmskega kluba: Serialnost serialnosti

Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope televizijskih študij. Gre za disciplino, ki se je z vzponom t.i. kakovostne televizije v zadnjih letih izjemno razmahnila, zahteva pa znanja različnih področij – od filma, sociologije, kulturnih študij, do filozofije. Vsak posamezni sklop bo pospremljen z ogledom konkretnih primerov, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih primerov.

Na četrtem srečanju bomo govorili o serialnosti v televizijskem mediju. Uvodoma bomo predstavili serial (nadaljevanka) in serijo (nanizanka), v nadaljevanju pa bo sledil tako zgodovinski kot tudi širši kulturološki pregled serialnosti kot forme, ki ni izključno vezana na televizijski medij. Med drugim bo Benjamin, naš redni obiskovalec,  spregovoril o izjemno priljubljenih radijskih serialih.

fotkajacksije

Televizijsko-filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška (MKLJ), se odvija enkrat mesečno.

Klub moderira Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Televizijsko-filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška in Mestna občina Ljubljana.

November po francosko: 36791 bingo!

36791 Bingo!
Četrta in zadnja novembrska ura francoščine je bila zelo dobro obiskana (krožka se je udeležilo 6 aktivnih udeleženk in udeležencev) in izjemno zabavna. Snov prejšnje ure smo ponovili s pomočjo gledaliških prijemov. Udeleženci so v parih v francoščino prevedli kratke dialoge, jih postavili v nek kontekst in jih zaigrali ostalim. (Primer: C’est pour vous? Non, ce n’est pas pour moi. Mais pourquoi? Ce n’est pas très important.) Nenazadnje smo igrali tudi Bingo, preko katerega smo utrjevali števila od 0 do 10.
Kratko poročilo je za vas pripravila Aicha Boughazi, mentorica francoskega krožka.
Krožek poteka v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Afriški literarni krožek: prvo srečanje že 23.12.2015

“There is no story that is not true, […] The world has no end, and what is good among one people is an abomination with others. (Chinua Achebe, Razpad)
Vljudno vabljene in vabljeni na novo novost KUD Anarhiv. Tokrat sta za vas Petra Meterc in Anuša Pisanec pripravili Afriški literarni krožek, ki se bo v okviru Škratove čitalnice odvijal na mesečni ravni.
Pred srečanji si preberete posamezna dela modernih afriških avtorjev in avtoric kot so Chinua Achebe, Naguib Mahfouz, Nuruddin Farah, Ken Saro-Wiwa, Ngũgĩ wa Thiong’o, J.M. Coetzee, Chimamanda Ngozi Adichie, Buchi Emecheta, Maryse Conde, Wole Soyinka, Mohammed Naseehu Ali, Ayi Kwei Armah, Alain Mabanckou, Binyavanga Wainaina…, katerih dela v slovenskem prostoru niso dobro poznana.
Krožek bo potekal v obliki pogovora o izbranih literarnih delih, specifikah literature posameznih afriških držav ali regij; preizpraševal bo njihove politične note, kontekstualiziral bo posamezna dela in jih primerjal z že prebranim, obenem pa se boste udeleženke in udeleženci krožka skupaj sproti dogovarjali o sledečih čtivih glede na skupna zanimanja za določene avtorske glasove ali tematike.
V kolikor boste udeleženke in udeleženci krožka zainteresirani, se lahko prebere tudi kakšen roman o Afriki neafriškega pisatelja ter primerja perspektive in načine pisanja.
Prvič se bomo srečali 23.12.2015, v prostorih Škratove Čitalnice, na Kersnikovi ulici, ob 18.00.
Brali bomo roman Razpad avtorja Chinue Achebeja.
Obenem se bomo dogovorili o sledeči literaturi in načinu dela.
Poleg uvodnega čtiva se predlaga tudi uvod v izbrano gradivo. Najdete ga lahko na povezavi tukaj, ki je nastal v okviru radijskega seriala “Tu pa tam”, ki se redno odvija na Radiu Študent.

 

images (2)

 

Afriški literarni krožek se odvija v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Kako smo se imeli na drugi in tretji uri Francoskega krožka? Super, kakopak!

Aicha Boughazi, naša super mentorica brezplačnega Francoskega krožka, ki ga organiziramo v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica (sofinanciranega s strani MOL), je za vas pripravila kratki poročili z drugega in tretjega srečanja:
Comment s’appelle ta mère, ton père, ta soeur ou ton frère? 
Na drugi uri našega tečaja francoščine smo spoznavali svojilne zaimke (mon,ton,son/ma, ta, sa) in z njimi v dialogih tvorili stavke, katerih smo že vešči (C’est ton avocat? Non, ce n’est pas mon avocat ALI C’est ta télévision? Oui, c’est ma télévision).
Nato smo preko vaje “La famille Dupet” spoznavali francoske besede, s katerimi poimenujemo družinske člane kot so la mère, le père, le frère, la soeur, la femme, le mari, le fils, la fille.
C’est très important pour moi? Mais pourquoi?
Na tretji uri francoščine smo ponavljali imena (Je m”appelle, tu t’appelles, il/elle s’appelle) in se spraševali, kaj  sprejemljivo, udobno, kaj mogoče (Ce n’est pas acceptable pour moi! C’est possible pour toi? C’est très confortable!).
Spoznali smo pridevnike, ki se končujejo na -ant in –ent (important, différent) in se spraševali, zakaj so stvari pomembne (Pourquoi c’est important pour toi?).
S skupnimi močmi smo šteli od 0 do 10 in nazaj. Na koncu smo tudi sestavili kratke dialoge v francoščini in jih drug drugemu odigrali.
C’était amusant 🙂
Vaša učiteljica Aicha

 

WP_20151117_20_09_46_Pro

 

WP_20151117_20_10_27_Pro

 

3. srečanje: Med televizijo in kinom: podobnosti in razlike

Kjer sta doma televizija in film: Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška

3. srečanje: Med televizijo in kinom: podobnosti in razlike

30.11. 2015: Knjižnica Šiška, ob 18.00

Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope televizijskih študij. Gre za disciplino, ki se je z vzponom t.i. kakovostne televizije v zadnjih letih izjemno razmahnila, zahteva pa znanja različnih področij – od filma, sociologije, kulturnih študij, do filozofije. Vsak posamezni sklop bo pospremljen z ogledom konkretnih primerov, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih primerov.

Na tretjem srečanju bomo preučili institucionalne značilnosti televizije in kina. V ta namen bomo pregledali produkcijske in distribucijske procese obeh medijev, s prav posebnim fokusom na vpliv Hollywooda na razvoj televizije.

Televizijsko-filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška (MKLJ), se odvija enkrat mesečno.

Klub moderira Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Televizijsko-filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška in Mestna občina Ljubljana

Nemogoče je mogoče: poročilo prvega srečanja s Francoskega krožka

Aicha Boughazi, mentorica Francoskega krožka, je za vas pripravila kratko poročilo s prve seanse Francoskega krožka, ki poteka v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica.
Na prvem srečanju smo se najprej pogovarjali o francoskih besedah, ki jih že poznamo (par terre, passe partout, rendez-vous, merci, …) in ugotovili, da jih vsekakor ni malo. V sklopu igre Je m’appelle, tu t’appelles smo se nato predstavljali drug drugemu in urili v pomnjenju imen ostalih udeležencev_k. Naučili smo se pozdravljati (Salut! Bonjour) in ostalih vljudnostnih fraz (ça va?).
Ugotavljali smo tudi, komu izmed nas je namenjeno posebno, navidezno darilo (C’est pour moi? Non, ce n’est pas pour toi. Oui, c’est pour vous). Spraševali smo se, če je vse to res mogoče, sprejemljivo, udobno (C’est possible? C’est acceptable? C’est confortable?) in se naučili tvoriti nikalne stavke (Ce n’est pas acceptable!).
Poročilo drugega srečanja sledi, jutri pa se znova vidimo.
Vaša Aicha.

Rezime drugega srečanja TV-filmskega kluba

Včeraj smo se v MKLJ – enota Šiška že drugič srečali v okviru TV-filmskega kluba. Obdelovali smo t.i. kakovostno televizijo. Precej pozornosti smo namenili tudi problematizaciji izbire metode preučevanja kakovostne televizije. 
V nadaljevanju smo tako izrisali njene osnovne karakteristike in jih prek posameznih primerov tudi kontekstualizirali. 
Prav tako samo pokazali na specifično genealogijo kakovostne televizije, pri čemer smo opozorili na njen “dolg” osemdesetim letom – spremembam znotraj velikih ameriških TV mrež, ki so se med drugim kazale v izgubi njihovega primata. Nastalo situacijo smo (provokativno) primerjali z dezorientacijo filmske produkcije v petdesetih letih, ki je na dolgi rok vzpodbudila filmsko revolucijo v šestdesetih letih.
 
Za domačo nalogo priporočamo v branje:
 
Herbert Schwaab (‘Unreading’ contemporary television, 2011 v AFTER THE BREAK)
 
Naslednjič se vidimo 30.11. ob 18.00 v Knjižnici Šiška. Na tretjem srečanju bomo preučili institucionalne značilnosti televizije in kina. V ta namen bomo pregledali produkcijske in distribucijske procese obeh medijev, s prav posebnim fokusom na vpliv Hollywooda na razvoj televizije.

 

IMG_20151102_180622 (1)
Krožek podpirata Mestna knjižnica Ljubljana (enota Šiška) in Mestna občina Ljubljana.