Škratova biblioteka

Z velikim veseljem in ponosom vam predstavljamo t.i. drugo fazo digitalizacije – vzpostavitev Škratove biblioteke na spletni strani KUD Anarhiv. Tekom zadnjih dveh let smo v okviru programa Škratova čitalnica digitalizirali katalog gradiv, ki so na voljo za izposojo v Škratovi čitalnici.

V letu 2016 bomo katalog seveda še dopolnjevali.

Na projektni vsebini so bili v zadnjih dveh letih aktivni Tit Podobnik, Tomaž Kovačič, Anže Pureber, Nina Cvar in Barbara Drole.

Projektno vsebino so sofinancirali Mestna občina Ljubljana in Zavod RS za zaposlovanje (programa Javnih del in UDM).

Prisrčno vabljeni k uporabi in seveda k vračanju že izposojenih gradiv.

Spletna povezava tukaj oziroma kot stalna kategorija na naši spletni strani. 

 

Povzetek 8. srečanja Francoskega krožka

8. uro tečaja francoščine smo posvetili gledanju izsekov iz filmov Le temps qui reste ter Jeux d’enfants. Iz dialogov smo nato izluščili za nas zanimive in relevantne izraze (Avez-vous …? S’il vous plaît. Chez …) in jih nato uporabili v novih stavkih, kot so Avez-vous le temps? Je voudrais écouter la télévision, s’il vous plaît. Je voudrais aller chez toi etc.

chez toi

Poročilo je pripravila Aicha Boughazi, mentorica Francoskega krožka, ki se odvija v okviru programa Škratova čitalnica, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

2. FESTIVAL STRPNOSTI V LJUBLJANI MEDNARODNI FILMSKI PROGRAM, IZOBRAŽEVALNA JUTRA, PREDAVANJA, JAVNE RAZPRAVE, RAZSTAVE, VIDEOKONFERENCA

Vljudno vabljeni na 2. Festival strpnosti v Ljubljani, ki letos poteka v več delih in skozi vse leto. Prva aktivnost (dogodek ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne) je bila izvedena že 2. septembra 2015, zadnji aktivnosti (razstava Moč in nemoč Seijija Kimota ter videokonferenca Holokavst Ljubljana – Zagreb) nas v Mestni hiši čakata 25. in 25. februarja, pred nami pa je  OSREDNJI DEL 2. FESTIVALA STRPNOSTI, ki bo potekal od 17. DO 21. JANUARJA 2016 v MINI TEATRU IN JUDOVSKEM KULTURNEM CENTRU LJUBLJANA NA KRIŽEVNIŠKI 1-3

Več o festivalu pa tukaj.

2. srečanje Afriškega literarnega krožka: 10.2., ob 18.00, v prostorih Škratove Čitalnice

Na prvem srečanju Afriškega literarnega krožka smo se pogovarjali o romanu očeta afriške, predvsem pa nigerijske literature, Chinua Ahchebeju in njegovem delu Razpad. Skupaj smo premišljevali tudi o nadaljnjih srečanjih ter načinu dela. 
Naslednjič, 10.2. ob 18h, bomo spregovorili o prvem romanu senegalske avtorice in feministke Mariame Bâ: Dolgo, dolgo pismo, ki je v slovenščini dostopno v prevodu Zoje Skušek. Roman, napisan leta 1981, je ena izmed prvih knjig, ki se izrazito feministično posveča vlogi ženske v afriški družbi.
V kolikor imate vprašanja glede branja ali naših srečevanj, lahko pišete na mail: petra.meterc@gmail.com, da vas ta doda v google skupino, posebej narejeno za potreben pričujočega krožka.
Afriški literarni krožek vodita Petra in Anuša.
Odvija se v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica, sofinanciranega s strani Mestne občine Ljubljana. Krožku lahko sledite tudi na Facebooku.

Sejem izobraževanja in poklicev Informativa za vse generacije: 22.1. in 23.1.2016

Že 8. leto zapored bo sejem izobraževanja in poklicev Informativa predstavil pregled več kot 200 izobraževalnih programov za bodoče dijake in študente ter odrasle. Potekala bo 22. in 23. januarja, med 9. in 18. uro na Gospodarskem razstavišču. Več kot 15.000 obiskovalcem, ki vsako leto obišče sejem, bodo predstavljene srednje šole in gimnazije, šolski centri, višje strokovne šole, fakultete in univerze, priložnosti za delo in študij v tujini, potekale bodo interaktivne predstavitve poklicev ter bogat spremljevalni program.

Več o Informativi, na kateri se bo predstavil tudi KUD Anarhiv v okviru svojega članstva v mreži L’mit, pa tukaj.

TV-filmski klub: 5. srečanje: Novi časi, nova pravila: vznik novega tipa televizijskega gledalca?

25.1. 2016: Knjižnica Šiška, ob 18.00

Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope televizijskih študij. Gre za disciplino, ki se je z vzponom t.i. kakovostne televizije v zadnjih letih izjemno razmahnila, zahteva pa znanja različnih področij – od filma, sociologije, kulturnih študij, do filozofije. Vsak posamezni sklop bo pospremljen z ogledom konkretnih primerov, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih primerov.

Na petem srečanju bomo govorili o spremembah v načinih odjemanja televizijskih vsebin, ki jih gre razlagati skozi vzpon kakovostne televizije, pa tudi skozi vseprisotno rabo novih informacijskih tehnologij. Tako nas bo zanimalo, kaj se v pričujočih transformacijah dogaja s televizijskim občinstvom – je slednje postalo res bolj avtonomno pri zbiranju televizijskih vsebin?

Televizijsko-filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška (MKLJ), se odvija enkrat mesečno.

Klub moderira Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Televizijsko-filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška in Mestna občina Ljubljana.

Prva francoska ura novega leta

Na prvi francoski uri letošnjega leta smo se najprej urili v štetju do 100, kar smo  nato aplicirali na izražanje ure in odgovarjanje na vprašanje Il est quelle heure?
Nato smo se navezali na film Le temps qui reste in se spraševali, če imamo čas ali če ga nimamo. Tu as le temps pour moi? Je n’ai pas le temps pour ça!
Igrali smo se tudi igro skrivanja predmetov in spoznavali pridevnika chaud in froid ter se pogovarjali o tem, ali nas zebe ali nam je vroče. Tu as chaud? Non, j’ai froid.
Spoznali smo tudi tri glagole v enem: savoir, avoir in voir.
l'heure
Poročilo je za vas pripravila mentorica krožka, Aicha Boughazi.
Krožek se odvija v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica, ki ga financira Mestna občina Ljubljana.