Francoski krožek enajstič

Tokrat smo ponovili spreganje glagolov 1. skupine v sedanjiku. Ponovili smo modalni glagolpouvoir  in z njim tvorili stavke (ex.: Je ne peux pas manger les bananes). Ogledali smo si odlomek iz filma Le péril jeune  in spoznavali nove izraze, ki smo jih nato uporabljali v stavkih (Je ne comprend pas, il a raison où il a tort?).
Za konec smo spoznavali lepote branja francoskih besed in se naučili nekaj pravil.
Poročilce je tudi tokrat pripravila Aicha Boughazi.
Krožek se odvija v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.
11.ura

Vnovič Škratovi mesečni cikli

Spet odpiramo sezono t.i. Škratovih mesečnih ciklov. Kot že škratki čivkajo, vsak mesec v Škratovi čitalnici izpostavljamo tematike, ki jih pokriva vaša edinstvena čitalnica. Tokrat skušamo razumeti relacije spol-patriarhat-pravice-družba-kultura.

Prav tako vabljeni, da kontaktirate Škratovo Čitalnico, si izberete katero od knjig, tako izpostavljenih kot drugih, in organizirate pogovorni večer (na skratovacital(at)gmail.com pošljete kratko predstavitev vašega dosedanjega dela in kratek koncept za organizacijo dogodka).

Ker smo tudi sami prostovoljci, vam žal ne moremo ponuditi plačila za organizacijo dogodka, lahko pa vam ponudimo pisno potrdilo za morebitne potrebe vaših študijskih praks ipd.

Tokrat izpostavljamo naslednje naslove:

Judith Butler: Težave s spolom: feminizem in subverzija identitete

Sue O’Sullivan: I Used to be Nice

Ur. Jon Snodgrass: For Men against Sexism

Mary Wollstonecraft: Zagovor pravice ženske

Ur. Sean Sayers in Peter Osborne: Socialism, Feminism and Philosphy

Tatjana Greif: Arheologija in spol: Podobe spolov v interpretaciji prazgodovinskih kultur v Sloveniji

Phyllis Chesler: Patriarchy: Notes of an Expert Witness

51NlObUwJQL._SX367_BO1,204,203,200_

Vsa dela seveda na voljo v Škratovi Čitalnici.

3. srečanje Afriškega literarnega krožka: Pivo v biljardnici

Na drugem srečanju Afriškega literarnega krožka smo se pogovarjali o romanu Mariamme Ba Dolgo, dolgo pismo. Govorili smo o kontekstu senegalske družbeno-politične situacije, o dihotomiji med tradicijo in modernostjo v luči Bajine feministične misli, pojmu Negritude, pomenu izobrazbe v romanu. Beseda je tekla tudi o tem, kako kot zahodni bralci lahko (če sploh) poskusimo odstopiti od zahodnega načina prebiranja in razumevanja romanov, ki se dotikajo različnih problematik določene afriške (v tem primeru senegalske) družbe.
Za naslednje branje smo si izbrali ravnokar izdan polbiografski roman Pivo v biljardnici egipčanskega avtorja Waguiha Ghalija, ki se ukvarja z obdobjem štiridesetih in petdesetih letih 20. stoletja v Egiptu in velja za eno najboljših knjig spisanih o tej državi. Roman je izdala Založba *cf, več o avtorju tukaj.
Srečali se bomo 16.3.2016, v prostorih Škratove čitalnice.
48366661.cms
Krožek se odvija v okviru triletnega programa Škratova Čitalnica, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana. Vsebine koordinirata in izvajata Petra Meterc in Anuša Pisanec.

Sic!

Po uspešno zaključenem seminarju (projektu) Gib-telo pod okvirjem KUD Anarhiv, sofinanciranem s strani Mestne občine Ljubljana, v letu 2016 nadaljujemo z dopolnjevanjem manka institucionalnega izobraževanja na področju gledališke kritike in teorije. Naš princip temelji na skupinskem branju in vodenem samoizobraževanju, ki skrbi za celostno vključenost mladih v celoten potek seminarja. Seminar se drži načela dostopnosti in je za vse udeležence brezplačen. Ker gre za poklicno področje, ki temelji na samoiniciativnosti in omreženosti, je vloga krožka pri prvih profesionalnih korakih ključna. Performativne prakse posebej v ljubljanskem kulturnem miljeju kvantitativno kipijo, a opaziti je odsotnost njihove kritične refleksije v medijih, saj se prostor za kritiko krči, ob tem pa najprej izpade ravno eksperimentalna produkcija. Letos bomo več pozornosti namenili eksperimentalnim, performativnim in postdramskim gledališkim praksam in novi pisavi za gledališče.

Tudi letos bo seminar razdeljen na teoretični in praktični del. Pri teoretičnem delu se bomo informirali s teoretskimi izhodišči in pojmovnim aparatom, ki nam bodo služili kot ogrodje za kritiško refleksijo. Mapirali bomo genezo performativnih praks zadnjih dvajsetih let s poudarkom na območju MOL, da se bomo lažje orientirali po sodobnih praksah.
Pridobljena znanja bomo praktično aplicirali. Skupaj bomo obiskovali predstave, se organizirano pogovarjali z ustvarjalci predstav, pripravljali hibridne dogodke (npr. performativno predavanje), pisali recenzije in se poigravali s formami pisanja za gledališče in o gledališču. Vnovič bomo sodelovali z Radiem Študent, ki bo omogočal objavo in medijsko vidljivost, hkrati pa potencialno omogočil vstop na trg dela na področju kulturnega novinarstva.

Letošnji izobraževalni seminar bomo razdelili na več sklopov dejavnosti:
1. Bralni krožek. Začeli bomo z branjem novo izdane knjige Choreographing Problems Bojane Cvejić, Branje bo potekalo na štirinajst dni (razen julija in avgusta) v Slovenskem gledališkem inštitutu.

2. Pogovori z ustvarjalci/ predavanja in druge forme. Približno pet javnih dogodkov bo sledilo potrebam in razvoju skupine. Načrtujemo pogovor z ustvarjalci, radijsko oddajo, performativno predavanje itd.

3. Ogled in recenziranje predstav. Načrtujemo nekaj javnih kritiških objav.

Sic! smo:

Ožji kolektiv

Alja Lobnik
Pia Brezavšček
Robert Bobnič
Rok Bozovičar

index

Se nam želiš pridružiti? Piši nam na alja.lobnik(at)gmail.com ali na skratovacital(at)gmail.com

Spremljaš nas lahko tudi na spletni strani KUD Anarhiv ter na Facebook profilu KUD Anarhiv.

9. in 10. srečanje Francoskega krožka

Na devetem srečanju smo si ogledali izsek z film Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu in nove besede uporabljali v različnih stavkih. Nadaljevali smo s frazami glagola avoir (j’ai froid/j’ai chaud, il a faim/tu as soif etc.) in poslušali pesem A Paris od Riff Cohen in spoznali uporabo fraze il y a.
26.1.Na deseti uri francoščine smo  najprej v dvojicah tvorili nekaj stavkov, s čimer smo obnovili svoje snov prejšnje ure. Nato smo si ogledali dva izseka iz filma Les petits mouchoirs. Pričeli smo tudi z bralnimi vajami, na katerih smo spoznali nekaj pravil, ki veljajo pri branju francoskega jezika.
2.2.
Poročilci je za vas pripravila vaša učiteljica Aicha Boughazi. 
Francoski krožek se odvija v okviru triletnega programa Škratova čitalnica, ki ga v  letu 2016 sofinancira Mestna občina Ljubljana.

6. srečanje TV-filmski klub: »Twin Peaks: budizem, kapitalizem, psihoanaliza«

Kjer sta doma televizija in film: Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška

6. srečanje: »Twin Peaks: budizem, kapitalizem, psihoanaliza«

Predava: Dr. Matic Majcen

29.2. 2016: Knjižnica Šiška, ob 18.00

Televizijsko-filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope televizijskih študij. Gre za disciplino, ki se je z vzponom t.i. kakovostne televizije v zadnjih letih izjemno razmahnila, zahteva pa znanja različnih področij – od filma, sociologije, kulturnih študij, do filozofije. Vsak posamezni sklop bo pospremljen z ogledom konkretnih primerov, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih primerov.

Ameriška televizijska nadaljevanka Twin Peaks bo po 25 letih doživela dolgo pričakovano nadaljevanje. Na predavanju se bomo vrnili v čas izvirne serije in se vprašali, kaj je tisto, kar jo je ob takrat naredilo za tako prelomen popkulturni izdelek poznega 20 stoletja. Ob tem bomo razvozlali njen ugankarski način pripovedovanja in jo umestili v filmski opus režiserja Davida Lyncha, čigar slog in logika se razkrijeta šele, ko Twin Peaks primerjamo z njegovimi preostalimi filmskimi mojstrovinami.

Twin Peaks - Fire Walk With Me (1992) | Pers: Sheryl Lee, Kyle Maclachlan, David Lynch, Kyle Maclachlan | Dir: David Lynch | Ref: TWI023AA | Photo Credit: [ The Kobal Collection / Lynch-Frost/Ciby 2000 ] | Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

Televizijsko-filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška (MKLJ), se odvija enkrat mesečno.

Klub moderira Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Povzetek petega srečanja TV-Filmskega kluba

Na petem srečanju smo na željo obiskovalk in obiskovalcev ponovili določene teme in sklope, ki smo jih sicer  obdelali že na prejšnjih srečanjih. Tako smo ponovno preučili pojem kakovostne televizije, govorili pa smo tudi o klasičnih razmerjih med televizijo in filmom: o problemu avtorstva, o problemu financiranja in sistemske regulacije produkcije, dotaknili pa smo se tudi problema izbire – zakaj in predvsem kako se odločamo za ogled posamezne vsebine.

Na srečanju smo večkrat opozorili, da nam prvenstveno ne gre za estetsko analizo (ki je sicer pomembna), ampak da nas zanimajo predvsem kulturološki, politični, ekonomski in seveda sociološki aspekti priljubljenosti nove medijske forme, kakršna je kakovostna televizija.

Na marčevskem srečanju bomo tako predstavili osnovne značilnosti posameznih podjetij, ki obvladujejo fenomen kakovostne televizije, hkrati pa si bomo pogledali tudi tiste televizijske vsebine, ki so jih ustvarili  znani filmski režiserji. Naslednje srečanje bo v znamenju dr. Matica Majcna, ki nam bo predstavil kultno TV serijo Twin Peaks Davida Lyncha.

Da bodo naša srečanja še bolj učinkovita, vas v prihodnje vljudno naprošamo, da se na srečanja minimalno pripravite v smislu hitrega predogleda naših rednih napovedi.

better-call-saul

Še naprej  vsem, ki jih tematika televizije (zlasti relacija med tv in filmom) zanima, priporočamo zbornik Proti koncu Slovenske kinoteke.

TV-filmski klub sofinancirata Mestna knjižnica Ljubljana in Mestna občina Ljubljana.  Vsebina se odvija v okviru triletnega programa Škratova čitalnica, vodi in moderira pa jo Nina Cvar.