Sklenitev Filmskega kluba 2016/2017

Z nekoliko bolj teoretsko analizo smo v ponedeljek sklenili letošnji cikel Filmskega kluba, ki je v ospredje postavil dokumentarni film. Tako smo se srečali kar 7x, pri čemer smo obravnavali:

  1. problem definicij, a tudi zvrsti, podzvrsti in tematik d. filma ter njegov specifičen odnos do realnosti (realno po Jacquesu Rancièreu)
  2. Zgodovinski razvoj in povojna zgodovinska gibanja dokumentarnega filma
  3. Tipe dokumentarcev po Billu Nicholsu
  4. Specifičnost filmskega esejizma (Sylvain George in Trinh T. Minh-ha)
  5. Študija primera: O.J. , ki jo je predstavila gostja letošnjega cikla, Jasmina Šepetavc
  6. Postdokumentarna kultura: dokumentarec in TV
  7. Analiza podobe od dvajsetih let 20. stoletja do danes

Naslednje leto bomo obravnavali posamezne opuse izbranih avtoric in avtorjev. Več sledi …

Hvala, ker nas spremljate in seveda lepo poletje!

mde

Super slabi filmi

SUPER SLABI FILMI

še zadnjič pred poletjem

v petek, 26. 5. 2017, ob 19:00 v Škratovi čitalnici na Kersnikovi

tokrat dvojna doza!

Samurai Cop

naša sedma redna projekcija

veliki akcijski film devetdesetih

Letalno orožje in Beverlihilski policaj se lahko skrijeta!

predokus tule

in…zaradi velikega zanimanja, izvenserijska projekcija

The Room

“You ah teahring mee apaht Leesa!”

Pretrgajte se tudi vi!

Nominacija za oskarja za najboljši ”green screen”

nominacija za nagrado Leeja Strasberga za najboljši ”method acting”

nagrada Nacionalnega centra za preprečevanje odvisnosti ZDA za najučinkovitejše osveščanje o škodljivosti mamil

Predokus tule

Z uvodnikom in tematskimi prigrizki!

Se vidimo v Škratovi!

 

 

Revija Ekran vas v sodelovanju s Škratovo čitalnico vabi na filmski študijski krožek Filmi predmestja

Revija Ekran vas v sodelovanju s Škratovo čitalnico vabi na filmski študijski krožek

Filmi predmestja

Dvaindvajset let po tem, ko je na platna prišel Kassovitzov kultni La Haine (1995), se cinema banlieue znova kaže kot aktualen filmski žanr. Predmestni stanovanjski projekti na obrobjih Pariza so kljub kratkim medijskim pozornostim ob občasnih nemirih še vedno obrobni, je pa zato problematika predmestij ob zaostrovanju družbeno-ekonomske situacije njenih prebivalcev, ob povečanem priseljevanju in zaradi vzpona nacionalizma pridobila na kompleksnosti.

S pomočjo primerov novejših “filmov predmestij” bomo na filmskem študijskem krožku poskušali spregovoriti o sodobnih različicah žanra, o urbanističnih pogojih, ki so omogočili njegov nastanek, in o politično-ekonomskem vidiku vprašanja. Ob filmih, kot sta Banda punc (Bande de filles, Céline Sciamma, 2014) ter Divines (Houda Benyamina, 2016), bomo razmišljali o odstopanju od že vzpostavljenih žanrskih norm.

Obenem se bomo z ogledom in analizami Godardovega Dve ali tri stvari, ki jih vem o njej (Deux ou Trois choses que je sais d’elle, 1967) in Charefovega Čaja v haremu (Le Thé au harem d’Archimède, 1985) vračali v predzgodovino žanra. Pozabili ne bomo niti na umeščenost v specifičen, arhitekturno planiran prostor, zato bomo skušali nakazati tudi za žanr pomembne aspekte tovrstnega urbanističnega okolja.

Pogoj za udeležbo na seminarju je prebrana literatura in ogledani fimi.

Na seminar se je treba prijaviti na elektronski naslov info@ekran.si, kjer boste dobili tudi vse ostale informacije, povezane z izvedbo seminarja.

Uvodno srečanje bo v četrtek, 11. maja, ob 19. uri v Škratovi čitalnici (5. nadstropje Kersnikove 4).

Se vidimo!

La Haine

Fotografiji s prvega in drugega srečanja krožka, na katerega se lahko še vedno prijavite:

sdr

sdr

3. srečanje pogovornega cikla o “novi dramatiki”: ob 20.00, v THL

Tretji del pogovornega cikla o tekstualnih in uprizoritvenih strategijah t.i. nove dramatike nadaljujemo preglejevsko in grumovsko. Gostili bomo Simono Hamer, letošnjo Grumovo nagrajenko, s katero bomo raziskovali poskuse redefiniranja protokolov umetnosti, ki s performativnimi gestami ciljajo na preseganje golih estetskih odločitev. Pri tem se ne bomo zamejili samo na njene dramske tekste, temveč tudi na delo, ki ga je opravila kot dramaturginja, performerka in soavtorica (ne)dogodkov. Nenazadnje pa se bomo dotaknili še njenega nagrajenega teksta Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, ki svoje upovedovanje pelje skozi tehnologijo, skozi poblisk, neizgrajenost in razsrediščenost.

Pogovor bo vodila Alja Lobnik.

hamer-1300

Pogovori se odvijajo v sodelovanju s THL, v okviru programa Škratova čitalnica, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

 

Filmski klub Škratove čitalnice in Knjižnice Šiške 22.5.2017: Knjižnica Šiška, ob 18.00

V kraljestvu dokumentarnega filma

Filmski klub Škratove čitalnice in Knjižnice Šiške

22.5.2017: Knjižnica Šiška, ob 18.00

Dokumentarni film in pogled naprej

V sezoni 2016/2017 bo Filmski klub, ki ga izvajamo v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana – Enota Šiška, obravnaval dokumentarni film kot izjemno zanimivo filmsko področje. Ne le, da je dokumentarni film nadvse dovzeten za družbene, individualne, tehnološke in notranje filmske spremembe, raziskave ugotavljajo, da je dokumentarec tista filmska panoga, ki je v turbulentni zgodovini sedme umetnosti vselej predstavljala zanimivo torišče drznih idej, nastopala pa je tudi kot gibalo estetske inovativnosti.

s

Na zadnjem srečanju bomo prek izrisa genealogije statusa podob v globalnem kapitalizmu razmišljali o prihodnosti dokumentarnega filma: o njegovi (ne)moči, da kljubuje, a hkrati tudi odpira drugačna razmerja med posameznikom, zgodovino in svetom.

Filmski krožek vodi in koordinira Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Filmski klub V kraljestvu dokumentarnega filma finančno podpirata Mestna knjižnica in KUD Anarhiv (Škratova čitalnica)..

5. Francoski bralni krožek: 8.6, ob 17.00, Knjižnica Šiška

Med januarjem in majem 2017 v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana (Enota Šiška) poteka francoski literarni krožek, kjer se enkrat na mesec pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih francoskih pisateljic in pisateljev, ki ga določimo na predhodnem srečanju.

Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje.

Na petem in zadnjem srečanju letošnjega šolskega leta, ki bo potekalo v četrtek, 8.6, ob 18.00 v prostorih Knjižnice Šiška, se bomo pogovarjali o zadnjem romanu Michela Houellebecqa, Soumission, v prevodu Podreditev.

Roman je zaradi svojevrstne obravnave aktualne pereče problematike naraščajoče ksenofobije v Franciji dvignil nemalo prahu. K dodatnemu razburjenju pa je pripomoglo dejstvo, da je datum izida romana kot nalašč sovpadel s terorističnim napadom na časopisno hišo Charlie Hebdo.

Prijave zbiramo na: aicha.boughazi.92@gmail.com

Krožek se odvija v okviru programa Škratova čitalnica.

17991061_10207551132651020_1150271715586013953_n


————————–————————–————————–————

Entre janvier et mai 2017 nous organisons en coopération avec la bibliothèque municipale de Ljubljana (unité Šiška) le Club de lecture français, dans lequel les jeunes passionnés par la langue et la littérature française discutent des différents romans français contemporains que l’on désigne à l’avance.

On lit les romans en version originale et les rencontres mensuelles sont en principe conduites en langue française. En conséquence la condition de participation est un bon niveau de français (au moins niveau B1) et bien évidemment l’amour de la lecture en langue française.

La cinquième et ultime rencontre pour cette annee scolaire aura lieu le jeudi, 25. mai, à 18h dans dans les locaux de la bibliothèque Knjižnica Šiška. Nous discuterons du dernier roman de Michel Houellebecq – Soumission.

Ce roman futuriste est intéressant pour la façon avec laquelle il aborde le thème de la xénophobie qui occupe une place de plus en plus importante en France. De plus, comme par hasard la sortie du roman a coïncidé avec l’atentat contre le journal satirique Charlie Hebdo ce qui a bien évidemment provoqué de nombreuses critiques.

Inscrivez-vous en envoyant un e-mail sur: aicha.boughazi.92@gmail.com

Le club se déroule dans le cadre du programme Škratova čitalnica