Plečnikov Spomenik padlim domačinom v Veliki Bučni vasi: 29. 9., ob 18h v Klubu SOT 25,4 na Metelkovi

V okviru mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki vas KUD Anarhiv lepo vabi na drugo v seriji predavanj, ki ga bo izvedel Kristjan Sedej, in nosi naslov:

Plečnikov Spomenik padlim domačinom v Veliki Bučni vasi

Predstavljen bo Plečnikov Spomenik padlim domačinom v Veliki Bučni vasi, eden redkih spomenikov Jožeta Plečnika na področju Dolenjske. Spomenik bo predstavljen preko oblikovne in vsebinske razčlembe ter preko konteksta v Plečnikovem opusu. Problematizirana pa bo tudikonzervacija spomenika in aktualni odnos do Plečnikovih spomenikov NOB.

Kristjan Sedej (1998, Ljubljana) je bodoči študent umetnostne zgodovine in japonologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Zanima ga moderna in sodobna umetnost ter vpliv socio-politčnih faktorjev na umetniško ustvarjanje in izoblikovanje kolektivnih in individualnih percepcij umetnosti. Do sedaj se je ukvarjal predvsem z analizo arhitekturnih del in arhitekturne teorije 20. in 21. stoletja.

Predavanje bo potekalo v petek, 29. 9., ob 18h v Klubu SOT 25,4 na Metelkovi.

Več o mednarodni platformi Neprimerni spomeniki/Inappropriate Monuments na:
http://inappropriatemonuments.org/en/
https://www.facebook.com/Neprimjerenispomenici/?ref=br_rs

In še FB dogodek tukaj.

Toplo vabljeni!

Serijo predavanj/delavnic KUD Anarhiv v okviru projekta Neprimerni spomeniki/Inappropraite Monuments sta finančno podprli Mestna občina Ljubljana in fundacija Kultura Nova (Hrvaška).

Albanska umetnost skozi kronološki pregled od začetnih faz umetniškega ustvarjanja do sodobnih umetniških praks in posameznikov: 27. 9., ob 18h v Galeriji P74

Vljudno vas vabimo na predavanje Kristjana Sedeja z naslovom Albanska umetnost skozi kronološki pregled od začetnih faz umetniškega ustvarjanja do sodobnih umetniških praks in posameznikov, ki bo potekalo v sredo, 27. 9. 2017, ob 18. uri v Centru in Galeriji P74, Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana. Predavanje je zadnji del projekta »Mladi z mladimi« in se ga izvaja v sodelovanju s Škratovo Čitalnico – KUD Anarhiv.

Preko izhodiščnega besedila Edi Muke, objavljenega v sklopu projekta East Art Map, bo predavanje predstavilo albansko umetnost skozi kronološki pregled od začetnih faz umetniškega ustvarjanja do sodobnih umetniških praks in posameznikov ter pri tem problematiziralo večkratne metamorfoze lyotardovske velike pripovedi, ki je karakterizirala sedanjost in preteklost v različnih fazah albanske zgodovine. Razvoj bo predstavljen kot konstruiran triptih, ki ga definira centralno obdobje socialističnega realizma (1945-1990) v času komunističnega režima, ki je s svojim represivnim normiranjem umetnosti strukturiralo lasten mythos in tako uvedlo novo interpretacijo zgodovine skozi novo veliko pripoved. V zaključku bo predstavljen vpliv konca bipolarne razdelitve sveta na nihilistični značaj postmodernistične heterogenosti sodobnih umetniških praks albanskih umetnikov in aktualno konstruiranje nove velike pripovedi albanskega postmodernizma.

Edi_Hila_Maison_Blue

Kristjan Sedej je skorajšnji študent umetnostne zgodovine in japonologije ter eden aktivnejših mlajših vedoželjnih članov Škratove čitalnice.

Z druge strani zidu: DEFA – vzhodnonemška filmska produkcija, 1946–1992 »Die Andere Alternative für Deutschland«: 4.10.2017, ob 18.00, Knjižnica Šiška

Z druge strani zidu:

DEFA – vzhodnonemška filmska produkcija, 1946–1992

»Die Andere Alternative für Deutschland«

Tematsko (filmsko) predavanje v sodelovanju Radia Študent, Goethe-Instituta Ljubljana, Mestne knjižnice Ljubljane (enota Šiška) in Škratove čitalnice

4.10.2017: Knjižnica Šiška, ob 18.00

V sklop cikla radijskih oddaj in dogodkov v živo »Die Andere Alternative für Deutschland« oziroma »Druga alternativa za Nemčijo«, s katerimi

 Radio Študent v sodelovanju z Goethe-Institutom predstavlja sodobno in preteklo alternativo nemške kulture, bomo v tokratnem predavanju pogled usmerili onkraj železne zavese, na filmsko produkcijo Nemške demokratične republike (NDR). Predavanje, ki ga bodo pospremili izbrani filmski izseki, bo v kronološkem pregledu odstiralo prezrte in zahodnemu pogledu manj poznane bisere tako »mainstream« produkcije kot njene subverzivne trenutke. Obravnavana filmska produkcija, ki so jo zahodni raziskovalci večinoma površno odpravili kot »propagandistični šund«, se namreč kaže kot eden najbolj zgovornih kulturnih tekstov, pričevalcev tega obdobja nemške zgodovine, ki je aktualno še danes.

slika nem

Predavanje bo vodila Anja Banko, redaktorica oddaje Temna zvezda na Radiu Študent.

Dogodek  podpirajo Radio Študent, Mestna knjižnica, Goethe-Institut Ljubljana in Škratova čitalnica (Kud Anarhiv).

 gk

r

wp_l