Vabilo na Šolo kritičnega branja in pisanja

Šola kritičnega branja in pisanja se bo v letu 2017 organizirala v sodelovanju z Društvom Škuc

Na srečanjih se bodo mladi seznanili z osnovami kritičnega branja in pisanja, prav tako bodo deležni mentorskega dela s področja pisanja kritičnih besedil. Vsa nastala besedila bodo objavljena na podstrani Škratove čitalnice. Mentorja sta Jasmina Šepetavc in Robert Bobnič.

Opisa delavniških sklopov:

Vabljeni na Šolo kritičnega kritičnega branja in pisanja!

Na srečanjih se boste seznanili z osnovami kritičnega branja in pisanja, prav tako bodo deležni mentorskega dela s področja pisanja kritičnih besedil.

Opisa delavniških sklopov:

1. sklop – Brezplačna filmsko-kritiška delavnica.

Ob ogledu izbranih filmov (2–3) letošnjega Festivala LGBT filma boste spoznavali specifike filmske forme in vsebine, filmskih kontekstov in zgodovine ter pisanja o filmu, s poudarkom na LGBT/kvir filmski kritiki. Delavnica bo potekala preko branja izbranega materiala, diskusij z mentorico in pisanja o izbranih filmih festivala. Pogovor bo potekal po ali pred vsakim izbranim filmom v času festivala (od 25. 11. do 3. 12. 2017). Končni izdelki bodo objavljeni na festivalski spletni strani, dela po izboru glavnega urednika pa v reviji za film in televizijo, Ekran. Ogled izbranih filmov je za sodelujoče na delavnici brezplačen.

Delavnice vodi Jasmina Šepetavc, filmska kritičarka in doktorska študentka Študijev spolov.

Zaradi omejenega števila udeleženk in udeležencev (do 8) zbiramo prijave na mail: ales.festival@gmail.com (do 10. 11. 2017).

2. sklop – Brezplačna šola kritične medijske pismenosti v času digitalnih medijev.

Šola bo potekala v dveh sklopih; prvi vključuje spoznavanje s produkcijskimi, distribucijskimi in recepcijskimi pogoji nastajanja medijskih diskurzov znotraj digitalne kulture ter spoznavanje z načini razbiranja ideoloških učinkov na digitalnih platformah delujočih diskurzov. Pri tem se boste osredotočili tudi na delovanje nekaterih internetno specifičnih načinov komuniciranja, kot sta npr. trolanje in generiranje memov, predvsem v smislu njihovih ideoloških in kritičnih učinkov, hkrati pa tudi v razmerju do drugih ne-digitalnih načinov komuniciranja, kot sta npr. grafitiranje in culture jamming. Drugi sklop bo praktičen; udeleženci šole bodo pripravili določeno kritično evalvacijo izbranega medijskega primera, ki ga boste določili na podlagi interesa vsakega udeleženca ali udeleženke.

Šola bo potekala 13. in 20. 11. 2017, vodi pa jo Robert Bobnič, bivši urednik časopisa Tribuna in kulturne redakcije Radia Študent ter doktorski študent medijskih študij.

Zaradi omejenega števila udeleženk in udeležencev (do 8) zbiramo prijave na mail: rbobnic@gmail.com (do 10. 11. 2017).

english_meme_1

Zaradi omejenega števila udeleženk in udeležencev (do 8) zbiramo prijave na mail: rbobnic@gmail.com (do 6. 11. 2017).

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric: “Vedno so mi govorili, da pišem kot moški.”

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric

“Vedno so mi govorili, da pišem kot moški.” (Ama Ata Aidoo)

20.11.2017, Knjižnica Šiška, ob 18.00

Prvo predavanje bo vpeljalo pojme kot so post-kolonialni feminizem, feminizem tretjega sveta, črni feminizem ter afriški feminizem. Nato bomo spoznali glavne usmeritve afriškega feminizma ter se posvetili mislim, ki so vplivale na literarno pisanje pionirskih ženskih romanopisk kot so Ama Ata Aidoo, Flora Nwapa, Buchi Emecheta ter Mariama Bâ. Pogledali bomo, kako njihovo pisanje gleda na žensko, ženska telesa, odnose moči med spoloma ter z njimi povezane družbene normative ter spregovorili o tem, zakaj se nobena izmed omenjenih pisateljic ni želela opredeliti za feministično avtorico.

meterc slika

Predavanje bo izvedla Petra Meterc, prevajalka, publicistka, novinarka, učiteljica tujih jezikov, od 2010 sodelavka Redakcije za kulturo in humanistiko Radia Študent, od 2011 urednica redne programske oddaje Tu pa tam.

Cikel sofinancirajo Mestna knjižnica Ljubljana in Mestna občina Ljubljana.