Uspela ekskurzija v Ilirsko Bistrico

Glede na to, da je december že pregovorno izjemno pester mesec, kar se tiče kulturno-izobraževalnih dogodkov, smo bili še toliko bolj veseli, da se je ekskurzije, ki smo jo so-organizirali z našim dragim partnerjem SF:ius, udeležilo kar nekaj obiskovalk in obiskovalcev. Ob odličnem vodstvu smo se naučili veliko novega, spletli pa smo tudi veliko novih vezi.

 

Foto spominki z razstave Kristjana Sedeja

V petek, 22. 12. 2017, se nas je na otvoritvi fotografske razstave Kristjana Sedeja z naslovom Serija fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem zbralo lepo število obiskovalk in obiskovalcev.

Spodaj pa objavljamo nekaj fotografij, posnetih na dogodku, ki so ga pospremili tudi glasbeni takti Joza Elektronika Carja Groma in DJ Boba.

Vljudno vabljeni na fotografsko razstavo Kristjana Sedeja z naslovom Serija fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem

Vljudno vabljeni na fotografsko razstavo Kristjana Sedeja z naslovom Serija fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem, ki bo

22.12.2017, ob 20.00,  v prostorih Škratove čitalnice

Fotografska razstava obsega serijo fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem, posnete septembra letos. Del fotografij je bil uporabljen za vizualno ponazoritev na predavanju o spomeniku 27. septembra na Metelkovi v sklopu mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki, razstava pa vključuje še nekaj neuporabljenih fotografij.

Namen razstave je vizualizirati spomenik, ki je zaradi pomanjkanja katalogizacije Plečnikovih spomenikov, posvečenih NOB-ju, težje dostopen skozi literaturo. Razstava tako ponuja novo platformo za širjenje zavesti o stanju spomenika, ki danes ne odraža unikatne zgodbe, ampak nakazuje nastajajočo univerzalno zgodbo slovenskih spomenikov, posvečenih NOB-ju. Fotografije na eni strani prikazujejo izjemno domišljeno in inovativno dekorativno noto Plečnika, ki je uspel kombinirati elemente ikonografije socialističnega realizma z ikonografijo krščanske in poganske umetnosti, na drugi strani pa trenutno stanje, ki nikakor ne poudarja umetniške vrednosti, ampak degradira umetniški artefakt na nivo propadajočega objekta. Fotografije tako bolj neposredno ponujajo vpogled v sedanjost bolje, kot bi jo uspeli osvetliti z besedami. Razstava, ki v konceptualni vrednosti na nekaterih nivojih presega predhodno predavanje, je zato logično nadaljevanje samega projekta.

Kristjan Sedej je Kristjan Sedej (1998) je študent umetnostne zgodovine in japonologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Zanima ga moderna in sodobna umetnost ter vpliv socio-politčnih faktorjev na umetniško produkcijo ter izoblikovanje kolektivnih in individualnih percepcij umetnosti.

Razstava se odvija v okviru Škratove galerije, programske vsebine Škratove čitalnice, ki jo finančno podpira Mestna občina Ljubljana in v okviru mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki, ki ga finančno podpirajo Mestna občina Ljubljana in fundacija Kultura Nova (Hrvaška).

Več o mednarodni platformi Neprimerni spomeniki/Inappropriate Monuments, ki si prizadeva za zaščito in ohranjanje antifašistične dediščine ter spomeniške zapuščine NOB-ja na območju nekdanje Jugoslavije, si lahko preberete na: http://inappropriatemonuments.org/en/.

EKSKURZIJA: Ilirska Bistrica – Hrib svobode, 10. 12. 2017

EKSKURZIJA: Ilirska Bistrica – Hrib svobode
(10. 12. 2017)

KUD Anarhiv v sodelovanju s hrvaško nevladno organizacijo SF:ius (Socijalni rub: zanimljive neispričane priče) organizira brezplačno izobraževalno ekskurzijo na Hrib svobode oziroma Brinškov hrib (433 m n. m.), ki se vzpenja nad Ilirsko Bistrico.

V nedeljo, 10. 12., se bomo skupaj zapeljali do Ilirske Bistrice in se pod strokovni vodstvom sprehodili skozi park, kjer si bomo ogledali enega najlepših spomenikov NOB v Sloveniji, posvečenemu tretji prekomorski udarni brigadi (odkritemu l. 1966), in spomenik padlim članom organizacije TIGR in protifašistom iz doline Reke, Brkinov in Zgornje Pivke (odkritemu l. 2001) v neposredni bližini. Oba spomenika sta delo kiparja Janeza Lenassija, pri čemer je prvi nastal v sodelovanju z arhitektko Živo Baraga.

Iz Ljubljane in Zagreba bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz, proti doplačilu pa bo poskrbljeno tudi za kosilo/malico v lokalnem gostišču.

Natančen program in ura odhoda bosta sporočena naknadno. Prijave sprejemamo do (vključno) četrtka, 07. 12., na naslednjih naslovih:

Za odhod iz Zagreba: sfius@sfius.org
Za odhod iz Ljubljane: skratovacital@gmail.com

Sporočite nam svoje ime in priimek ter kontaktno številko. V »zadevo« nujno vpišite Prijava na ekskurzijo. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavami.

Ekskurzija poteka  v  okviru mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki, ki ga finančno podpirajo Mestna občina Ljubljana in fundacija Kultura Nova (Hrvaška).

Več o sami mednarodni platformi Neprimerni spomeniki/Inappropriate Monuments, ki si prizadeva za  zaščito in ohranjanje antifašistične dediščine ter spomeniške zapuščine NOB-ja na območju nekdanje Jugoslavije, si lahko preberete na: http://inappropriatemonuments.org/en/.

http://kudanarhiv.org/  www.sfius.org

IZLET: Ilirska Bistrica – Hrib svobode

Novi korejski film, 21.12.2017, ob 18.00, Knjižnica Šiška

Vljudno vabljeni na Filmski klub Škratove čitalnice in Knjižnice Šiške: gostja Jasmina Šepetavc

Knjižnica Šiška

21.12. 2017, ob 18.00 

NOVI KOREJSKI FILM

Predavanje bo predstavilo fenomen mednarodno uspešnih južnokorejskih filmov in režiserjev/režiserk, ki v zadnjih dveh desetletjih osvajajo globalna občinstva in kritike. Najprej se bomo posvetili razvoju južnokorejskega filma, nato pa se bomo posvetili ključnim filmskim primerom novega korejskega filma in žanrom, ki so se razvili pod njegovo oznako, ter zgodovini in umeščenosti podob, ki veliko razkrivajo o nedavni južnokorejski zgodovini, pa tudi o hitrih družbeno-ekonomskih transformacijah in odnosih med spoli.

 

 

Jasmina Šepetavc je filmska kritičarka in urednica, ki redno piše za revijo Ekran in Dialoge. Je doktorska študentka Študij spolov in selektorica slovenskega Festivala LGBT Filma.

Filmski klub Škratove čitalnice in Knjižnice Šiška finančno podpirata Mestna knjižnica in KUD Anarhiv (Škratova čitalnica).

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric II.: 18.12., ob 18.00, Knjižnica Šiška

Vljudno vabljeni na novo predavanje Petre Meterc: 

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric II. 

18. 12. 2017, ob 18.00

 Knjižnica Šiška

Na prvem predavanju smo spoznali pojme kot so kot so post-kolonialni feminizem, feminizem tretjega sveta, črni feminizem, afriški feminizem ter se posvetili leposlovju pionirskih afriških romanopisk. Na drugem predavanju bomo predstavili afroameriške ženske avtorice kot so Zora Neale Hurston, Toni Morrison, Alice Walker in Maya Angelou. Pogledali bomo, kako v svojih delih naslavljajo lastno izkušnjo rase in spola, v kolikšni meri lahko njihove misli označimo za feministične ter poskušali ugotoviti, kako se  v svojem pisanju približujejo ali razlikujejo od svojih sodobnic prek Atlantika.

Predavanje bo izvedla Petra Meterc, prevajalka, publicistka, novinarka, učiteljica tujih jezikov, od 2010 sodelavka Redakcije za kulturo in humanistiko Radia Študent, od 2011 urednica redne programske oddaje Tu pa tam.

Cikel Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric sofinancirajo Mestna knjižnica Ljubljana in Mestna občina Ljubljana – URAD za mladino,  v okviru programa Škratova čitalnica.