Družina pod feminističnim drobnogledom: Trubarjeva hiša literature, 19:30, 23. 10. 2018

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva ulica 7, Ljubljana
19:30, 23. 10. 2018
Družina pod feminističnim drobnogledom – Pia Brezavšček
Sociologi ji pravijo osnovna celica družbe in dejansko si družbo brez utemeljenosti na familializmu težko zamislimo, saj nas je večina odrasla v družinah in normativna predstava sreče in samoizpolnitve je pogosto povezana z lastnim družinskim življenjem. Ne le konservativni krogi, tudi neoliberalne opcije promovirajo družino, saj je nujna alternativa socialni državi in pomeni prihranek pri skrbstvenem delu in ekonomski varnosti. Družina pa je, paradoksalno, kljub pozivu k odpravi družine v Komunističnem manifestu, sveta celo za socialiste, saj si ne upajo drezati v temeljno vrednoto delavskega razreda. Ni pa družina najbolj pogosta oblika organizacije življenja – kakor pravita Barrett in McIntosh, kljub takemu vtisu in medijski promociji te oblike skupnostnega življenja, je bilo gospodinjstev tipa mama-oče-otrok/ci že leta 1982 v Veliki Britaniji zgolj tretjina. Najbolj natančna in glasna kritika samoumevnosti družine je morala priti s strani tistih teoretičark, ki so preučevale tlačeno pozicijo žensk v tem odnosu – s strani feminizma torej. Kritika družine je za feminizem nujna posledica njegovega detektiranja opresije »razreda žensk« (Delphy), saj se ravno v družinskem odnosu ženska podrejenost zelo natančno manifestira. Kritika družine pa je zaradi velikega odpora in sentimenta, povezanega z realnimi potrebami, ki jih izpolnjujemo v družinskih odnosih, po drugi strani ena izmed glavnih krivk za nepriljubljenost feminizma. Si zmoremo, ali vsaj želimo, po zgledu radikalnih feministk, ki so si to drznile že pred polovico stoletja, danes zamisliti, če že ne živeti nekaj, kar sta Deleuze in Guattari poimenovala anti-ojdipski odnosi?

Pia Brezavšček je doktorska študentka filozofije in samozaposlena kulturna delavka. Ima družino.

Cikel predavanj pripravljata Jasmina Založnik in Katja Čičigoj, v sodelovanju s KUD-om Anarhiv (v okviru programa Škratova čitalnica).

1. festival slabega filma in piva

Ali hodite vsako leto v deževni jesenski Portorož na slabe filme? Ali vas grdo gledajo, ko izrazite svoje negativno mnenje z vpitjem med projekcijo? Ostanite raje v Ljubljani in pridite na 1. FSFp v Škratovo čitalnico! Zgražanje nad slabimi filmi je tukaj doma vsako tretjo soboto!

Škratova Čitalnica in organizatorji mesečnega cikla Super slabih filmov vas vabimo na 1. Festival slabega filma in piva! Odvijal se bo 14. in 15. septembra v Škratovi Čitalnici na Kersnikovi 4. Poleg že najavljenega predavanja in predstavitve Buffy the Vampire slayer (Whedon, 1992), vas vabimo še na štiri projekcije filmov v petek in soboto zvečer. Za urnik si prosim oglejte uradno stran našega festivala.

http://fimuthe.org/fsfp/

Poceni pivo je sestavni del naših večerov, zato smo se odločili, da ga razširimo v festival. Vsak film bo imel dodeljen tematski dvoboj dveh specialitet budžet makropivovarstva srednje-Evrope. Kdo je v resnici naš najboljši sosed in kaj se da dobiti za 40 centov, bomo ugotavljali med gledanjem mednarodnih kultnih klasik. Sodelovanje v pokušanju ni obvezno, a priporočljivo, saj bo vsako pivo izdatno predstavljeno pred začetkom degustacije-projekcije.