POROČILO Z 18. ANTIFA FESTA

V petek 19. 4. 2019 je potekal že 18. ANTIFA FEST, na katerem so se predstavila neodvisna društva in posamezniki, ki ustvarjajo in delujejo na Metelkovi oziroma na širšem območju Ljubljane.

Osrednji dogodek Antifa festa je bila petkovska alternativna tržnica s stojnicami okusne veganske kulinarike, alternativne literature, ročnimi izdelki in pridelki iz domače kmetije. Sočasno so potekala tudi predavanja, ki so se odvijala vse do večernega glasbenega programa.

KUD Anarhiv je ob tej priložnosti predstavil svoje osrednje čitalniško delovanje in posamezne projekte programa Škratova Čitalnica. Mimoidoči in zainteresirani so se lahko ustavili ob naši stojnici, obogateni s čitalniško literaturo, prelistali knjige, se brezplačno včlanili v Škratovo Biblioteko in postali naši polnopravni člani. Podarili smo tudi nekatere knjige iz področja feminizma in sociologije ter spletli poznanstva s sorodnimi društvi in posamezniki.

Organizatorju dogodka Jalla Jalla AKC Metelkova se zahvaljujemo za vabilo k sodelovanju. Tudi v prihodnje se bomo na tovrstnih dogodkih z veseljem udejstvovali.

Poligonija: Do Androids Dream of Melting Watches?; THL, 26.4.2019 ob 20h

V sklopu predavanj štirih študentov, sodelujočih pri projektu Poligonija, si bomo pobližje ogledali nekatera stična področja umetnosti in tehnologije.

Kristjan Sedej bo v svojem prispevku predstavil monografijo francoskega umetnostnega zgodovinarja Pierra Francastela Art et technique au XIXe et XXe siécles in njegov koncept plastične misli, ki ga avtor zastavi kot vodilo pri raziskovanju odnosa med tehnologijo in umetnostjo, poskušal aplicirati na tehnološki razvoj sodobnega slikarstva.

Nastja Uršula Virk bo razmišljala o »rojstvu oziroma iznajdbi mitologije«, pojmu belgijskega komparativnega antropologa Marcela Detienna, in raziskala, kakšne vplive ima umetnost na razvoj tehnologije in obratno.

Nejc Hirci se bo v svojem predavanju ukvarjal z uporabo umetne inteligence v sodobni umetnosti, predvsem pa ugotavljal, ali je umetna inteligenca lahko kreativna ali predstavlja zgolj novo orodje, ki ga umetnik dodaja k naboru tradicionalnih tehnik ustvarjanja.

Martin Justin se bo spraševal, na kakšne načine videoigre pripovedujejo zgodbe, raziskal do sedaj obstoječo akademsko debato na to temo in poskušal razviti nekatere svoje konceptualne rešitve.


Dogodek je sofinanciran s strani Fakultete za medije, Škratove Čitalnice – KUD Anarhiv, Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada EU.

ŠOP Records na Tresku #10

V soboto, 13. 4., se je v okviru desetega festivala Tresk predstavil tudi ŠOP Records, podpodna glasbena založba, ki je s svojim udejstvovanjem nerazdružjivo povezana s Škratovo čitalnico, saj se celoten del založbine đem scene dogaja v prostorih Škratove čitalnice pod okriljem Škratovih zvočnih delavnic.

Od lanske izvedbe festivala se je pri ŠOP povilo okroglih deset izdaj, med njimi pa najdemo tudi najboljšo Tolpo Bumov preteklega leta, ki jo sicer izbira glasbena redakcija Radia Študent. Omenjena izdaja, gre za EP drone emojija, se je predstavila v obliki 3,5 inčne diskete, oziroma po domače floppyja, kamor smo stisnili komade, naslovko in tekstovno datoteko s podatki o izdaji.

Ob disketi je ŠOP prvič zaplul tudi v draguljske vode. Zasedba U.Z.O. (Uho za Oko) je izdala CD Strup za podgane v klasični draguljski škatljici. Ostalih osem albumov smo na praktikabel na prizorišču položili v klasični šopovsko-generični obliki s kartonskim ovitkom in poudarkom na grafični podobi oziroma naslovnici.

Posebej za deseto izvedbo festivala Tresk pa smo predstavili kompilacijo Sounds From Slovenian Bedrooms II, kamor smo poleg pretekloletnega nabora umestili tudi deset povsem novih, prej neizdanih kompozicij. Med njimi najdemo pet artistov, ki prej s ŠOPom v tej kapaciteti še niso sodelovali.

V kratkem se obetajo še nove izdaje, in sicer doomwave projetk neznane_ga artistke_a, plošča v enem tejku dvojca c9|2, vračajo se Šovinjista! z Live @ Rostfraj, potem pa balans z novo ploščo in predstavitvenim koncertom ter takoj za njima M O R V E R N s prvencem na ŠOP.

POROČILO Z DNEVA KOZMONAVTIKE

kozmonavtika kozmonávtika  -e ž (á) veda o poletih v vesolje: razvoj kozmonavtike

Projekt Poligonija je tokrat v petek, 12. aprila, združil navdušence in navdušenke nad vesoljem in znanostjo.

12. aprila 1961 je bil dan, ko je ruski kozmonavt Jurij Gagarin z vesoljsko ladjo Vostok poletel in se v zgodovino zapisal kot prvi človek, ki je poletel v vesolje. Hkrati je tudi določil dan, ki se ga praznuje kot dan kozmonavtike in je v Rusiji od leta 1962 tudi državni praznik.

Ob mednarodnem dnevu kozmonavtike so Anja Banko, Miha Javornik, Natalija Majsova, Kristina Pranjić, Blaž Šef in Dragan Živadinov v pogovoru z našim Martinom premlevali, kaj je gnalo ruske kozmonavte, kako so dojemali vesolje in čas ter kako se je njihovo razmišljanje razlikovalo od zahodnega.

Poročilo o vsem, kar smo izvedeli, pa si lahko preberete na uradni spletni strani interdisciplinarne raziskovalne platforme.

DAN KOZMONAVTIKE: ALGORITEM RAZVOJA KOZMONAVTIKE; PRITLIČJE, 12.4.2019 OB 17.00

Kakšna ideja leži v osnovi človekove potrebe po osvajanju vesolja?

12. aprila 1961 je v vesolje poletel prvi človek, ruski kozmonavt Jurij Gagarin. Ikonični trenutek v zgodovini človeštva je uresničil večstoletne fantazije o pohodu v vesolje. Dogodek je odprl vrata pospešenemu razvoju vesoljske tehnologije in vse pogostejšim ekspedicijam.

Ob dnevu kozmonavtike se bomo spraševali o pomenu vizije znanstvene fantastike in filozofskih razmišljanj ruskega kozmizma, ki so navdahnila vodilne kozmonavte.

Поехали!

Gostje:
– Anja Banko, mag.
– prof. dr. Miha Javornik
– doc. dr. Natalija Majsova
– doc. dr. Kristina Pranjić
– Blaž Šef, igralec
– Dragan Živadinov, gledališki režiser

Grafična podoba: Boris Balant
_______________________________________________

Poligonija je interdisciplinaren projekt, ki temelji na humanističnem preučevanju različnih družbenih problematik. Zasnovan je bil z željo ustvarjanja platforme za neinstitucionalen, interaktiven diskurz o različnih fenomenih, ki zaznamujejo našo družbo.
[ https://poligonija.github.io/ ]

Organizatorji dogodka: Poligonija, Škratova Čitalnica – KUD Anarhiv, Fakulteta za medije, Zavod Delak, Zavod Radio študent.

Projekt sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

𝖁𝖔𝖎𝖉, 𝕷𝖆𝖈𝖐 𝖆𝖓𝖉 𝕯𝖊𝖘𝖙𝖗𝖚𝖈𝖙𝖎𝖔𝖓 – 𝕭𝖑𝖆𝖈𝖐 𝕸𝖊𝖙𝖆𝖑 𝖆𝖓𝖉 𝕹𝖊𝖌𝖆𝖙𝖎𝖛𝖎𝖙𝖞 International Black Metal Theory Symposium

𝖁𝖔𝖎𝖉, 𝕷𝖆𝖈𝖐 𝖆𝖓𝖉 𝕯𝖊𝖘𝖙𝖗𝖚𝖈𝖙𝖎𝖔𝖓 – 𝕭𝖑𝖆𝖈𝖐 𝕸𝖊𝖙𝖆𝖑 𝖆𝖓𝖉 𝕹𝖊𝖌𝖆𝖙𝖎𝖛𝖎𝖙𝖞
International Black Metal Theory Symposium

𝑇ℎ𝑒 𝑖𝑛𝑓𝑙𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑠𝑚𝑜𝑠
𝑅𝑒𝑐𝑒𝑖𝑣𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑤𝑜𝑟𝑙𝑑
𝐿𝑎𝑟𝑣𝑎 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑑 𝑖𝑛 𝑔𝑙𝑜𝑟𝑖𝑜𝑢𝑠 𝑛𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑦
𝐴𝑛𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑓𝑜𝑟𝑚 𝑟𝑒𝑎𝑑𝑦𝑖𝑛𝑔 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑟𝑜𝑦𝑒𝑟
(𝐿𝑒𝑣𝑖𝑎𝑡ℎ𝑎𝑛, 𝑅𝑒𝑐𝑒𝑖𝑣𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑊𝑜𝑟𝑙𝑑, 𝑀𝑎𝑠𝑠𝑖𝑣𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑐𝑦 𝐴𝑔𝑎𝑖𝑛𝑠𝑡 𝐴𝑙𝑙 𝐿𝑖𝑓𝑒)

𝑇ℎ𝑒 𝑖𝑛𝑓𝑙𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑠𝑚𝑜𝑠. 𝐼𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑙𝑎𝑠𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑎𝑑𝑒, 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑢𝑙𝑎𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑟𝑟𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑛𝑜𝑛-𝑐𝑜𝑛𝑐𝑒𝑝𝑡𝑢𝑎𝑙 𝑛𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑦 𝑜𝑛 𝑎 𝑐𝑜𝑠𝑚𝑖𝑐 𝑠𝑐𝑎𝑙𝑒 𝑖𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑖𝑛𝑔 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑒.
𝑅𝑒𝑐𝑒𝑖𝑣𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑤𝑜𝑟𝑙𝑑. 𝐵𝑙𝑎𝑚𝑒 𝑝ℎ𝑖𝑙𝑜𝑠𝑜𝑝ℎ𝑦, 𝑏𝑙𝑎𝑚𝑒 𝑠𝑐𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒, 𝑏𝑙𝑎𝑚𝑒 𝑡𝑒𝑐ℎ𝑛𝑜𝑙𝑜𝑔𝑦, 𝑏𝑙𝑎𝑚𝑒 𝑝𝑜𝑙𝑖𝑡𝑖𝑐𝑠. 𝐴𝑠 𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑏𝑎𝑏𝑙𝑦 𝑚𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑡𝑒𝑑 (𝑠𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎𝑙𝑙𝑦, 𝑎𝑒𝑠𝑡ℎ𝑒𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙, 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑝ℎ𝑦𝑠𝑖𝑐𝑎𝑙, 𝑝𝑜𝑙𝑖𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑎𝑛𝑑 𝑐𝑟𝑦𝑝𝑡𝑖𝑐) 𝑓𝑜𝑟𝑚 𝑜𝑓 𝑛𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑦, 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑤𝑎𝑠 𝑠𝑜𝑜𝑛, 𝑦𝑒𝑡 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑎𝑏𝑙𝑒 ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑙𝑎𝑡𝑒𝑛𝑐𝑦, 𝑒𝑠𝑡𝑎𝑏𝑙𝑖𝑠ℎ𝑒𝑑 𝑎𝑠 𝑎 𝑡ℎ𝑒𝑜𝑟𝑒𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑓𝑜𝑟𝑒𝑓𝑟𝑜𝑛𝑡 𝑜𝑓 𝑠𝑢𝑐ℎ 𝑎 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑟𝑟𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛. 𝑏𝑙𝑎𝑚𝑒 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙. 𝐵𝑙𝑎𝑚𝑒 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑎𝑠 𝑎 𝑓𝑜𝑟𝑚 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑖𝑛𝑘𝑖𝑛𝑔, 𝑤ℎ𝑖𝑐ℎ 𝑎𝑡 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑎𝑏𝑙𝑖𝑠ℎ 𝑎𝑛𝑑 𝑒𝑙𝑖𝑚𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑒𝑚𝑝𝑜𝑟𝑎𝑟𝑦 ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑐𝑜𝑛𝑗𝑢𝑛𝑐𝑡𝑢𝑟𝑒. 𝐴𝑙𝑠𝑜, 𝑏𝑙𝑎𝑚𝑒 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑓𝑜𝑟 𝑖𝑡𝑠 𝑡𝑟𝑢𝑡ℎ 𝑜𝑓 𝑒𝑥𝑡𝑖𝑛𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑎𝑛𝑑 𝑛𝑢𝑚𝑒𝑟𝑜𝑢𝑠 𝑜𝑛𝑡𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑎𝑛𝑑 𝑝𝑜𝑙𝑖𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑞𝑢𝑒𝑛𝑐𝑒𝑠 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑓𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤.
𝐿𝑎𝑟𝑣𝑎 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑑 𝑖𝑛 𝑔𝑙𝑜𝑟𝑖𝑜𝑢𝑠 𝑛𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑦. 𝐵𝑒𝑡𝑤𝑒𝑒𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑦𝑒𝑎𝑟𝑠 𝑜𝑓 2009 𝑎𝑛𝑑 2015, 𝑠𝑒𝑣𝑒𝑟𝑎𝑙 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑀𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑇ℎ𝑒𝑜𝑟𝑦 𝑆𝑦𝑚𝑝𝑜𝑠𝑖𝑢𝑚𝑠 𝑤𝑒𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑢𝑐𝑡𝑒𝑑, 𝑤ℎ𝑖𝑐ℎ 𝑓𝑜𝑟𝑒𝑔𝑟𝑜𝑢𝑛𝑑𝑒𝑑 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑢𝑏𝑡𝑒𝑟𝑟𝑎𝑛𝑒𝑎𝑛 𝑤𝑜𝑟𝑙𝑑 𝑜𝑓 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑐𝑜𝑛𝑛𝑒𝑐𝑡𝑒𝑑 𝑓𝑜𝑟𝑐𝑒𝑠 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒𝑜𝑟𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙, 𝑏𝑜𝑡ℎ 𝑖𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑤𝑖𝑑𝑒𝑠𝑡 𝑝𝑜𝑠𝑠𝑖𝑏𝑙𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑠. 𝑂𝑢𝑟 𝑎𝑖𝑚 𝑖𝑠 𝑡𝑜 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑟𝑟𝑒𝑐𝑡 𝑠𝑢𝑐ℎ 𝑎 𝑔𝑙𝑜𝑟𝑖𝑜𝑢𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑙𝑎𝑟𝑣𝑎𝑙 (𝑛𝑜𝑛)𝑐𝑜𝑛𝑛𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑛𝑐𝑒 𝑎𝑔𝑎𝑖𝑛, 𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑙𝑦 𝑖𝑛 𝑜𝑢𝑟 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑒𝑥𝑡 𝑜𝑓 𝑎 𝑡ℎ𝑒𝑜𝑟𝑒𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑤𝑎𝑠 𝑓𝑢𝑙𝑙𝑦 𝑝𝑟𝑒𝑜𝑐𝑐𝑢𝑝𝑖𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑙𝑖𝑚𝑖𝑡𝑒𝑑 𝑐𝑜𝑛𝑐𝑒𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑛𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑦 𝑜𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑛𝑒 ℎ𝑎𝑛𝑑 𝑎𝑛𝑑 𝑎𝑛𝑎𝑙𝑦𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑝𝑟𝑒𝑜𝑐𝑐𝑢𝑝𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟, 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑎𝑓𝑓𝑖𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑠𝑢𝑏𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑡𝑒𝑛𝑑𝑒𝑛𝑐𝑖𝑒𝑠 𝑜𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟.
𝐴𝑛𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑓𝑜𝑟𝑚 𝑟𝑒𝑎𝑑𝑦𝑖𝑛𝑔 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑟𝑜𝑦𝑒𝑟. 𝑊𝑒 𝑎𝑙𝑠𝑜 𝑏𝑒𝑙𝑖𝑒𝑣𝑒 – 𝑤ℎ𝑎𝑡 𝑎𝑛 𝑖𝑛𝑎𝑝𝑝𝑟𝑜𝑝𝑟𝑖𝑎𝑡𝑒 𝑤𝑜𝑟𝑑 – 𝑤𝑒 𝑐𝑜𝑢𝑙𝑑 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑛 𝑜𝑝𝑝𝑜𝑟𝑡𝑢𝑛𝑖𝑡𝑦 𝑡𝑜 𝑐𝑟𝑖𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙𝑙𝑦 𝑟𝑒𝑓𝑙𝑒𝑐𝑡 𝑜𝑛 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑡ℎ𝑒𝑜𝑟𝑦, 𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑙𝑦 𝑖𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑒𝑥𝑡 𝑜𝑓 𝑓𝑢𝑟𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑛𝑒𝑡𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑖𝑛 (𝑝𝑜𝑝𝑢𝑙𝑎𝑟) 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑜𝑓𝑡𝑒𝑛 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑒𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑖𝑓𝑎𝑟𝑖𝑜𝑢𝑠 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑜𝑓 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙, 𝑏𝑢𝑡 𝑎𝑙𝑠𝑜 𝑡𝑜 𝑟𝑒𝑓𝑙𝑒𝑐𝑡 𝑜𝑛 𝑎 𝑤𝑖𝑑𝑒𝑟 𝑒𝑝𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑖𝑐𝑎𝑙, ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑎𝑛𝑑 𝑝𝑎𝑟𝑎-𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑠 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑡ℎ𝑒𝑜𝑟𝑦. 𝑃𝑒𝑟ℎ𝑎𝑝𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒 𝑖𝑠 𝑟𝑖𝑔ℎ𝑡 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑒𝑐𝑜𝑛𝑑 𝑤𝑎𝑣𝑒 𝑜𝑓 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑡ℎ𝑒𝑜𝑟𝑦 𝑜𝑟 𝑝𝑒𝑟ℎ𝑎𝑝𝑠 𝑖𝑡 𝑖𝑠 𝑡𝑖𝑚𝑒 𝑡𝑜 𝑝𝑢𝑡 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑡ℎ𝑒𝑜𝑟𝑦 𝑖𝑛 𝑜𝑏𝑙𝑖𝑣𝑖𝑜𝑛 𝑡𝑜 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑟𝑟𝑒𝑐𝑡 𝑖𝑛 𝑎𝑛𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑡𝑖𝑚𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑎𝑛𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑒.

𝐓𝐡𝐮𝐫𝐬𝐝𝐚𝐲, 𝟏𝟖.𝟒.𝟐𝟎𝟏𝟗
𝐈. 𝟏𝟑.𝟎𝟎 – 𝟏𝟒.𝟏𝟓
1. Simon Smole – Walter Benjamin’s Satanic Smile
2. Georgios Karakasis – The »Black« Revolt Against the Modern World
3. Marko Rusjan – The passage into the unknown: emancipatory potentials of Black metal

𝐈𝐈. 𝟏𝟒.𝟒𝟓 – 𝟏𝟔.𝟎𝟎
1. Adin Crnkić – »Crimes of Capital, Crimes of the State«: Red and Anarchist Black Metal and its impact
2. Jasna Babić – ‘Too Old and Too Cold’: Black Metal and Contemporal Subcultural Theory
3. Matej Trontelj – Analyses of Themes of Misogyny and Racism in Music of Type O Negative

𝐈𝐈𝐈. 𝟏𝟔.𝟑𝟎 – 𝟏𝟕.𝟒𝟓
1. Mirt Bezlaj – Of Torture and Despair
2. Camille Bera – Why does it sound so gloomy? A musicological approach to Black Metal’s negativity
3. Primož Krašovec – Black Metal as Anti-Metal

𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲, 𝟏𝟗.𝟒.𝟐𝟎𝟏𝟗
𝐈. 𝟏𝟑.𝟎𝟎 – 𝟏𝟒.𝟏𝟓
1. Ondřej Daniel – I am Satan. I am Lucifer. I am [the] Devil.”: Ecstatic practices of Czech and Slovak black metal
2. Yiren Zhao – The Chinese Identity in the Chinese Black Metal
3. Adrien Nonjon – Restoring the power of Darkness and opening the gates of Chaos in Europe: Intellectual origins, political practices, and dynamics of the «Militant Black Metal»

𝐈𝐈. 𝟏𝟒.𝟒𝟓 – 𝟏𝟔.𝟎𝟎
1. Robert Bobnič – Phosphene: Non-Di-Visions in Black Metal
2. Lukáš Makovický – Ad Inhominem: Totalitarianism and Transcendance
3. Boris Ondreička – “Actually, the Living Are Not Living” (La promesse de bonheur)

𝐈𝐈𝐈. 𝟏𝟔.𝟑𝟎 – 𝟏𝟕.𝟒𝟓
1. Lexi Turner – “Despite being chained to the festering corpse”: putrefaction and preservation in black metal xenochronic temporality
2. Mark Horváth & Ádám Lovász – Uninhabiting the Gaping Black Night: Gravitational Distortion and the Truth of Extinction
3. Matija Potočnik Pribošič – The Dark Sublime And The End Of All Things

𝐈𝐕. 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐥𝐮𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐫𝐢𝐭𝐮𝐚𝐥𝐬, 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐌𝐞𝐭𝐚𝐥 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 𝐚𝐭 𝐌𝐞𝐭𝐞𝐥𝐤𝐨𝐯𝐚.

Symposium is organized by Radio Študent 89,3 MHz, Študentsko Filozofsko Društvo and Škratova Čitalnica – KUD Anarhiv.