Povzetek petega srečanja TV-Filmskega kluba

Na petem srečanju smo na željo obiskovalk in obiskovalcev ponovili določene teme in sklope, ki smo jih sicer  obdelali že na prejšnjih srečanjih. Tako smo ponovno preučili pojem kakovostne televizije, govorili pa smo tudi o klasičnih razmerjih med televizijo in filmom: o problemu avtorstva, o problemu financiranja in sistemske regulacije produkcije, dotaknili pa smo se tudi problema izbire – zakaj in predvsem kako se odločamo za ogled posamezne vsebine.

Na srečanju smo večkrat opozorili, da nam prvenstveno ne gre za estetsko analizo (ki je sicer pomembna), ampak da nas zanimajo predvsem kulturološki, politični, ekonomski in seveda sociološki aspekti priljubljenosti nove medijske forme, kakršna je kakovostna televizija.

Na marčevskem srečanju bomo tako predstavili osnovne značilnosti posameznih podjetij, ki obvladujejo fenomen kakovostne televizije, hkrati pa si bomo pogledali tudi tiste televizijske vsebine, ki so jih ustvarili  znani filmski režiserji. Naslednje srečanje bo v znamenju dr. Matica Majcna, ki nam bo predstavil kultno TV serijo Twin Peaks Davida Lyncha.

Da bodo naša srečanja še bolj učinkovita, vas v prihodnje vljudno naprošamo, da se na srečanja minimalno pripravite v smislu hitrega predogleda naših rednih napovedi.

better-call-saul

Še naprej  vsem, ki jih tematika televizije (zlasti relacija med tv in filmom) zanima, priporočamo zbornik Proti koncu Slovenske kinoteke.

TV-filmski klub sofinancirata Mestna knjižnica Ljubljana in Mestna občina Ljubljana.  Vsebina se odvija v okviru triletnega programa Škratova čitalnica, vodi in moderira pa jo Nina Cvar.