4. srečanje Afriškega literarnega krožka: Boubacar Boris Diop

Na tretjem srečanju Afriškega literarnega krožka je pogovor tekel o romanu Pivo v biljardnici egipčanskega avtorja Waguiha Ghalija. Spregovorili smo o egipčanski zgodovini, obdobju po Sueški vojni, ki ga roman opisuje, o odstopu od postkolonialne misli, o temi dislociranosti, o cinizmu ter humorju v romanu in še čem. Strinjali smo se, da je roman precej izraziteje vpet v zahodno literarno tradicijo kot prejšnja dva romana, ki smo ju prebrali.
afr
Tudi pri naslednjem branju bomo posegli po sveže izdanem prevodu. Tokrat bomo prek fiktivne pripovedi senegalskega avtorja Boubacarja Borisa Diopa v romanu Murambi, knjiga o okostjih (prevod: Marjeta Novak Kajzer, založba .cf*) brali o Ruandi. Knjiga je nastala v sklopu projekta “Rwanda: To Write Against Oblivion”, ki je deset afriških pisateljev za dva meseca leta 1998 prenesel v Ruando, kjer so pobližje spoznali še ne polpreteklo zgodovino ter genocid leta 1994.
Diop (1946, Dakar) je senegalski pisatelj, novinar. Doslej je napisal 8 romanov ter zbirko kratkih zgodb. Piše tako v francoščini kot v svojem maternem jeziku, Wolofu.
boubacar-boris-diop
Srečali se bomo 4.5.2016 ob 18.00, v prostorih Škratove čitalnice.
Vabljene, vabljeni!
Afriški literarni krožek vodita Petra in Anuša, odvija se znotraj triletnega programa Škratova Čitalnica, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.