Revija Ekran vas v sodelovanju s Škratovo čitalnico vabi na filmski študijski krožek Filmi predmestja

Revija Ekran vas v sodelovanju s Škratovo čitalnico vabi na filmski študijski krožek

Filmi predmestja

Dvaindvajset let po tem, ko je na platna prišel Kassovitzov kultni La Haine (1995), se cinema banlieue znova kaže kot aktualen filmski žanr. Predmestni stanovanjski projekti na obrobjih Pariza so kljub kratkim medijskim pozornostim ob občasnih nemirih še vedno obrobni, je pa zato problematika predmestij ob zaostrovanju družbeno-ekonomske situacije njenih prebivalcev, ob povečanem priseljevanju in zaradi vzpona nacionalizma pridobila na kompleksnosti.

S pomočjo primerov novejših “filmov predmestij” bomo na filmskem študijskem krožku poskušali spregovoriti o sodobnih različicah žanra, o urbanističnih pogojih, ki so omogočili njegov nastanek, in o politično-ekonomskem vidiku vprašanja. Ob filmih, kot sta Banda punc (Bande de filles, Céline Sciamma, 2014) ter Divines (Houda Benyamina, 2016), bomo razmišljali o odstopanju od že vzpostavljenih žanrskih norm.

Obenem se bomo z ogledom in analizami Godardovega Dve ali tri stvari, ki jih vem o njej (Deux ou Trois choses que je sais d’elle, 1967) in Charefovega Čaja v haremu (Le Thé au harem d’Archimède, 1985) vračali v predzgodovino žanra. Pozabili ne bomo niti na umeščenost v specifičen, arhitekturno planiran prostor, zato bomo skušali nakazati tudi za žanr pomembne aspekte tovrstnega urbanističnega okolja.

Pogoj za udeležbo na seminarju je prebrana literatura in ogledani fimi.

Na seminar se je treba prijaviti na elektronski naslov info@ekran.si, kjer boste dobili tudi vse ostale informacije, povezane z izvedbo seminarja.

Uvodno srečanje bo v četrtek, 11. maja, ob 19. uri v Škratovi čitalnici (5. nadstropje Kersnikove 4).

Se vidimo!

La Haine

Fotografiji s prvega in drugega srečanja krožka, na katerega se lahko še vedno prijavite:

sdr

sdr