Razpotja vabijo k pisanju tekstov na temo umetne inteligence

V judovski kulturi obstaja bitje, imenovano golem. Golem je velik, človeku podoben stvor. V večini mitov je njegov stvarnik človek, običajno rokodelec ali mag. Po snovni plati je golem narejen iz gline, dušo pa dobi s pomočjo urokov in kabale. Sprva je namenjen dobrim ciljem, na primer delu ali zaščiti skupnosti; toda sčasoma njegov človeški stvaritelj spozna, da v golemu obstaja nekaj – nekakšna trmoglavost ali slepa, keramična strast – ki ogroža človeški red. Golem se obrne proti ljudem, ki bi jim moral služiti; v nekaterih različicah mita se zaljubi in v besu začne pobijati, v drugih hoče uničiti kar celoten univerzum. Golem je izdelek človeške pameti, je orodje in ponos naše stvariteljske zmožnosti; toda ker obstaja kot neka zunanja sila, ločena od nas, ker je narejen iz gline in z močjo uroka, je hkrati tudi grožnja. Je produkt tehničnega razuma, ki grozi, da bo ta razum izrinil iz sveta.

Je umetna inteligenca novi, sodobnosti primeren golem? Ta analogija na prvi pogled drži. Umetno inteligenco gledamo v dvojni luči, s stvarniškim veseljem in hkrati apokaliptičnim strahom. V govoreči asistentki na mobilniku ali samovozečem avtu vidimo vrhunsko stvaritev našega razuma; toda hkrati slutimo, da lahko ta izuma – ali njuni nasledniki – človeški razum tudi nadomestita, ga naredita za odvečnega, v zadnji instanci izrineta.

V zimski številki Razpotij hočemo premisliti to napetost. Naše pisce vabimo, da skupaj z nami raziščejo upe in strahove, povezane z umetno inteligenco, tem novim golemom. Nas robot odreši dela ali nam ukrade delovno mesto? Nam strojno prevajanje pomaga pri komunikaciji ali nas odvrne od učenja tujih jezikov? Je šahovski program sredstvo učenja ali nadomestek samostojne igre? Sta računalnik in internet le umotvora naše inteligence ali pa nas – v nekakšni povratni zanki – silita k temu, da svojo, človeško inteligenco prilagajamo njuni strukturi? In naposled: je terminator pomočnik človeštva ali njegov krvnik?

Prav tako sprejemamo članke, ki bodo govorili o temah, povezanih z umetno inteligenco: o položaju inteligence v nevroznanostih, filozofiji tehnike, znanstveni fantastiki, vzponu kriptovalut, internetni kulturi, videoigrah itd.

Več tukaj.

Članke sprejemamo do 20. 11. 2017. Vljudno vabljeni k sodelovanju pri naslednji tematski številki Razpotij: UMETNA INTELIGENCA.

33875755296_468a2f1bcb_o-1024x777

Foto: Claudia C. Erdesathi/Flickr