EKSKURZIJA: Ilirska Bistrica – Hrib svobode, 10. 12. 2017

EKSKURZIJA: Ilirska Bistrica – Hrib svobode
(10. 12. 2017)

KUD Anarhiv v sodelovanju s hrvaško nevladno organizacijo SF:ius (Socijalni rub: zanimljive neispričane priče) organizira brezplačno izobraževalno ekskurzijo na Hrib svobode oziroma Brinškov hrib (433 m n. m.), ki se vzpenja nad Ilirsko Bistrico.

V nedeljo, 10. 12., se bomo skupaj zapeljali do Ilirske Bistrice in se pod strokovni vodstvom sprehodili skozi park, kjer si bomo ogledali enega najlepših spomenikov NOB v Sloveniji, posvečenemu tretji prekomorski udarni brigadi (odkritemu l. 1966), in spomenik padlim članom organizacije TIGR in protifašistom iz doline Reke, Brkinov in Zgornje Pivke (odkritemu l. 2001) v neposredni bližini. Oba spomenika sta delo kiparja Janeza Lenassija, pri čemer je prvi nastal v sodelovanju z arhitektko Živo Baraga.

Iz Ljubljane in Zagreba bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz, proti doplačilu pa bo poskrbljeno tudi za kosilo/malico v lokalnem gostišču.

Natančen program in ura odhoda bosta sporočena naknadno. Prijave sprejemamo do (vključno) četrtka, 07. 12., na naslednjih naslovih:

Za odhod iz Zagreba: sfius@sfius.org
Za odhod iz Ljubljane: skratovacital@gmail.com

Sporočite nam svoje ime in priimek ter kontaktno številko. V »zadevo« nujno vpišite Prijava na ekskurzijo. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavami.

Ekskurzija poteka  v  okviru mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki, ki ga finančno podpirajo Mestna občina Ljubljana in fundacija Kultura Nova (Hrvaška).

Več o sami mednarodni platformi Neprimerni spomeniki/Inappropriate Monuments, ki si prizadeva za  zaščito in ohranjanje antifašistične dediščine ter spomeniške zapuščine NOB-ja na območju nekdanje Jugoslavije, si lahko preberete na: http://inappropriatemonuments.org/en/.

http://kudanarhiv.org/  www.sfius.org

IZLET: Ilirska Bistrica – Hrib svobode