Vljudno vabljeni na fotografsko razstavo Kristjana Sedeja z naslovom Serija fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem

Vljudno vabljeni na fotografsko razstavo Kristjana Sedeja z naslovom Serija fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem, ki bo

22.12.2017, ob 20.00,  v prostorih Škratove čitalnice

Fotografska razstava obsega serijo fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem, posnete septembra letos. Del fotografij je bil uporabljen za vizualno ponazoritev na predavanju o spomeniku 27. septembra na Metelkovi v sklopu mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki, razstava pa vključuje še nekaj neuporabljenih fotografij.

Namen razstave je vizualizirati spomenik, ki je zaradi pomanjkanja katalogizacije Plečnikovih spomenikov, posvečenih NOB-ju, težje dostopen skozi literaturo. Razstava tako ponuja novo platformo za širjenje zavesti o stanju spomenika, ki danes ne odraža unikatne zgodbe, ampak nakazuje nastajajočo univerzalno zgodbo slovenskih spomenikov, posvečenih NOB-ju. Fotografije na eni strani prikazujejo izjemno domišljeno in inovativno dekorativno noto Plečnika, ki je uspel kombinirati elemente ikonografije socialističnega realizma z ikonografijo krščanske in poganske umetnosti, na drugi strani pa trenutno stanje, ki nikakor ne poudarja umetniške vrednosti, ampak degradira umetniški artefakt na nivo propadajočega objekta. Fotografije tako bolj neposredno ponujajo vpogled v sedanjost bolje, kot bi jo uspeli osvetliti z besedami. Razstava, ki v konceptualni vrednosti na nekaterih nivojih presega predhodno predavanje, je zato logično nadaljevanje samega projekta.

Kristjan Sedej je Kristjan Sedej (1998) je študent umetnostne zgodovine in japonologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Zanima ga moderna in sodobna umetnost ter vpliv socio-politčnih faktorjev na umetniško produkcijo ter izoblikovanje kolektivnih in individualnih percepcij umetnosti.

Razstava se odvija v okviru Škratove galerije, programske vsebine Škratove čitalnice, ki jo finančno podpira Mestna občina Ljubljana in v okviru mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki, ki ga finančno podpirajo Mestna občina Ljubljana in fundacija Kultura Nova (Hrvaška).

Več o mednarodni platformi Neprimerni spomeniki/Inappropriate Monuments, ki si prizadeva za zaščito in ohranjanje antifašistične dediščine ter spomeniške zapuščine NOB-ja na območju nekdanje Jugoslavije, si lahko preberete na: http://inappropriatemonuments.org/en/.