Feministični seminar – Spol in nasilje v filmu

V torek, 9. 3. 2021, nasilje nad ženskami pred kamero in za njo ima v mediju filma bogato zgodovino. Trpeča ženska, ki čaka svojega odrešitelja, ima v filmih, ki jih gledamo, mnogo pomenov: je stari kliše, ambivalentna in toksična filmska fantazija, spektakularna objektivizacija ženskega ranjenega telesa in/ali preprosto narativno orodje, ki junaka spodbudi k akciji. Le malokrat pa je bilo nasilje nad ženskami tema sama na sebi – refleksija naših podob in neenakihdružbenih odnosov.

Na sliki: Jasmina Šepetavc, Foto: Nejc Ketiš

V predavanju se bomo posvetili izbranim zgodbam pred in za kamero, ki raz)vežejo tematiko nasilja nad ženskami ter žensk, ki se uprejo vlogi žrtve in nasilno udarijo nazaj. Jasmina Šepetavc je raziskovalka in filmska kritičarka. O filmih in serijah redno piše v revijah Ekran, Dialogi, Kino! itd. Je tudi selektorica Festivala LGBT filma.

Predavanje poteka v sklopu Feminističnega seminarja, ki ga organizirata Katja Čičigoj in Klara Otorepec v sodelovanju s KUD-om Anarhiv in Mestno knjižnico Ljubljana. Seminar je sestavljen iz bralnega krožka in mesečnih predavanj. Srečanja se odvijajo vsak drugi torek v mesecu.

Prosimo, da udeležbo na seminarju sporočite preko elektronskega sporočila skratovacital@gmail.com