Decembrsko predavanje v Knjižnici Šiška: v družbi z Medardom Kržišnikom!

Vljudno vabljeni na decembrsko predavanje iz serije predavanj, ki potekajo v okviru projekta

 Aktivna sedanjost je prihodnost!

 16.12.2013, ob 18.15, v Knjižnici Šiška

Spreminjanje odnosa med človekom in kapitalom v 21. stoletju: množično, medkontinentalno, planetarno politično delovanje od spodaj

 

Delovanje emancipacijskih gibanj v 21. stoletju (Gibanje za drugačno globalizacijo, Okupirajmo Wallstreet, 15O, vstaje v Arabskem svetu, v Evropi) nam ponuja v razmislek številna vprašanja. Eno najbolj žgočih je, kako spremeniti neenak odnos med ljudmi in kapitalom. V zdajšnjem svetu, liberalno demokratskih parlamentarnih, predstavniških ureditev smo soočeni z neslutenim izkoriščanjem človeka, s sistemsko urejeno, spodbujano korupcijo, z vsesplošnim uničevanjem, brezpravjem, agresivno tekmovalnostjo za drobtine ali nič. Ne moremo več govoriti o klasičnem kapitalizmu, ampak o po-kapitalizmu, kot opozarjajo nekateri. Ta sistem proizvaja odvečnost, prekernost, neenakost, revščino, zapoveduje hierarhijo, socialni darvinizem ljudem vseh generacij.

Kako lahko s političnim delovanjem spremenimo neenak odnos med ljudmi in zapletenim kapitalom? Kako naj se v zdajšnji digitalni dobi temu učinkovito množično upremo?

O teh perečih, izjemno aktualnih vprašanjih nam bo spregovoril Medard Kržišnik, samostojni novinar, politolog, video dokumentarist.

Projekt Aktivna sedanjost je prihodnost! se izvaja v organizaciji Kulturno umetniškega društva Anarhiv (Škratova Čitalnica), v sodelovanju s Knjižnico Šiška, ki tudi finančno podpira predavanja. Poleg Knjižnice Šiška projekt finančno podpira tudi organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU, izvajamo pa ga tudi s pomočjo YHD – Društva za teorijo hendikepa.