3. Domača naloga: Filmski klub

Včeraj smo se srečali že na tretjem srečanju Filmskega kluba, na njem pa smo govorili o konstruiranju filmskega pogleda. Pričujoči koncept smo razčlenili skozi delo teoretičarke L. Mulvey, pri tem smo si močno pomagali s 1. in 2. domačo nalogo: ogledom filmov Vertigo in Malteški sokol.  Sklepno dejanje današnjega srečanja je pripadlo Janu Fabrisu, ki je domačo nalogo nadgradil v kar 15 minutno predstavitev žanra “screwball” komedije, predstavitev pa je pospremil s premišljeno izbranimi primeri in nadvse zanimivo razlago!

Naslednjič se vidimo 22.12., ob 18.00, govorili bomo o žanru, ponovili pa bomo tudi ključne poante prvega, drugega in tretjega srečanja.

Tokratna domača naloga je sestavljena iz dveh delov, izberete si lahko oba dela, lahko pa samo enega. Prvi del je morda nekoliko zahtevnejši, drugi del napoveduje naše 4. srečanje. Domača naloga ni pogoj za srečanje, je pa z njeno pomočjo lažje slediti predavanju.

3. Domača naloga

  1. Oglej si filma Joshue Lincolna Oppenheimerja: The Act of Killing in Reassemblage Trinh T. Minha (http://www.youtube.com/watch?v=dXlnsYps7L8). Ob ogledu obeh filmov razmišljaj o a) Wollenovi klasifikaciji protikinematografije:
  • Naracijska prehodnost (kontinuirana montaža) /// vs neprehodnost
  • Identifikacija (v klasični reprezentaciji je ključen moment identifikacije z glavnim likom) /// vs odtujitev
  • Transparentnost /// vs postavljanje v ospredje reprezentacijskih postopkov
  • Način strukture zgodbe: enostavnost /// vs mnogovrstnost zgodbe
  • Zaprtje /// vs razpiranje

Vir: Peter Stanković / Wollen /

b) primerjaj konstrukcijo pogleda pri obeh filmih:

  •  Kakšen je odnos do Drugega
  •  Kakšno mesto zaseda avtor(ica)filma
  •  Kakšni so učinki obeh filmov

Opažanja zapišeš v maksimalno 10 povedih in jih pošlješ  na skratovacital (at) gmail.com, najkasneje do 20.12.2014.

  1. Oglej si Kubrickov film Paths of Glory, ki je na voljo v Knjižnici Šiška; primerjaj ga z vsaj dvema filmoma žanra ti. vojnega filma. Ob tem razmišljaj tudi o standardih, ki tvorijo to skupino filmov: kje so podobnosti, kje so razlike.

Opažanja zapišeš v maksimalno 5 povedih in jih pošlješ na skratovacital (at) gmail.com,  najkasneje do 20.12.2014.

Za domačo nalogo št. 1 si lahko prebereš tudi članek (če ta zanima, piši za njegovo kopijo na zgornji email)

 *** Brian Carr. »At the Tresholds of the »Human«: Race, Psychoanalysis, and the Replication of Imperial.« V Cultural Critique, 39/1998/119-150