Večer španske kinematografije: pogovor ob izsekih filma Ženske na robu živčnega zloma

V okviru programa “Škratova Čitalnica” smo 23.12.2014 organizirali tudi večer španske kinematografije. Dogodek je moderirala Eva Podobnik, študentka drugega letnika španskega jezika in književnosti ter filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. 

Uvod v španski filmski večer so pospremili izvrstni mafini, narejeni po španskem receptu, ki sta jih pripravili Eva in Lea. V nadaljevanju nam je Eva Podobnik predstavila glavne značilnosti španske kinematografije, s prav posebnim fokusom na delo Pedra Almodóvarja. Tekom večera smo ob premišljeno izbranih izsekih filma “Ženske na robu živčnega zloma” debatirali o Almodóvarjevem opusu, o njegovi estetiki, tematizaciji odnosov med spoloma ter o reinveciji španske kinematografije po padcu Frankove diktature.

Ob zaključku prelepega večera smo se vsi prisotni strinjali, da bi si v prihodnosti želeli še več takšnih večerov, na katerih se spoznava nove kulture oziroma nove svetove.

»Večer španske kinematografije« so podprli Urad za mladino – MOL, organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU in YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.