Kako je bilo: pregled dogajanja petega srečanja cikla “Izvori fantastičnega”

Na petem srečanju Izvorov in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti smo se srečali z bajeslovnimi bitji iz slovenskega ljudskega slovstva.

Za začetek smo opredelili pomembnost povezanosti z viri ljudskega izročila, ki prenaša raznovrstno bogastvo domišljijskih in verskih predstav. Izpostavili smo problem prekinitve jezikovne tradicije, napajajoče se v domačem bajeslovju in njegovi široki jezikovni pojavnosti, še posebej v času zasičenosti s fantazijskimi deli anglosaškega izvora.

Nadaljevali smo s posameznimi primeri bajeslovnih bitij, ki živijo v bajkah, pravljicah, pripovedkah in drugih oblikah, raziskovali etimologijo, njihove posebnosti, raznolikost imen, ter se tako med drugim seznanili z ajdi, zmaji, vedomci, kresnikom in drugimi. Ves čas srečanja smo s komentarji obiskovalcev ohranjali živahno razpravo in posamezne primere povezovali s problematiko sodobne književnosti.

Literatura:

Kropej, Monika (2008): Od ajda do zlatoroga. Celovec: Mohorjeva

Mencej, Mirjam (2001): Gospodar volkov v slovanski mitologiji. Ljubljana: Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta

Mencej, Mirjam (2006): Coprnice so me nosile. Ljubljana: Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta

Šmitek, Zmago (2012): Poetika in logika slovenskih mitov. Ljubljana: Študentska založba

Goljevšček, Alenka (1991): Pravljice, kaj ste?. Ljubljana: Mladinska

Poročilo je pripravil Tomaž Kovačič. V kratkem sledi še avdio posnetke pogovora z Boštjanom Gorencem Pižamo.

Cikel poteka v sodelovanju z MKLJ – Enoto Šiška, ki ga tudi sofinancira. Projektno vsebino financira Mestna občina Ljubljana v okviru programa Škratova Čitalnica.