Zaključek Filmskega kluba 2014/2015

Z osmim srečanjem smo zaključili Filmski Klub “Kjer je doma film” 2014/2015.

Z obravnavo temeljnih teoretizacij problematike filma v 21. stoletju ter s shematizacijo nekaterih drugih neevropocentričnih kinematografij, ti. Tretjega filma in Postkolonialnega filma, pa Kitajskega, Hindijskega in Japonskega filma, smo prišli do zaključka letošnje filmsko-knjižnične sezone.

Konec decembra 2015 bomo izdali elektronsko obliko brošure, v kateri bodo zbrani vsi ključni vidiki sklopov, ki smo jih letos obdelovali:

-zgodovinjenje filma in genealogija filma,

-osnove filmskega jezika,

-studijski sistem,

-konstrukcija pogleda: od ideologije do afekta: avantgarde, feministična kritika filmskih teorij,

-žanr in žanri,

-moderni film in rojstvo koncepta avtorja,

-film in tehnologija,

-film in filozofija + film in študija občinstva,

-film in 21. stoletje ter pregled stanja ti. svetovnega filma.

V brušuro bodo vključeni tudi trije nastopi gostje in gostov: Alje, Jana in Roka iz Zavoda Vizo.

Prav tako bi vas povabili, da zapišete in nam pošljete kakšno poved, v kateri nam  zaupate, kaj vam pomeni film danes. Vaše (za)misli bodo tudi objavljene v omenjeni brošurici.

V naslednjem letu bomo obdelovali ti. TV študije, kar pa ne pomeni, da bomo film dali na stran. Nasprotno. Vseskozi bomo prehajali med TV in filmom, iskali razlike in podobnosti med obema medijema.

Naj vas še povabimo k sodelovanju pri ti. Info filmski točki:

– tedensko nam lahko pošiljate vaše dogodke na skratovacital (at)gmail.com

-ali pa samo predloge za oglede filmov,

-prav tako vas vabimo, da predlagate filme, ki bi si jih skupaj ogledali in predebatirali v sklopu Filmskega kluba. Kot prvega smo si ogledali Concerning Violence, ki smo ga na 8. srečanju Filmskega kluba prek ti. Tretjega filma in pa ostkolonialne kritike tudi analizirali na predavanju.

Preden pa se od vas poslovimo, naj se vam še enkrat zahvalimo za obiskovanje predavanj ter naj vas seveda še enkrat povabimo k novi sezoni, ki se bo pričela jeseni.

Mestni knjižnici Ljubljana – enoti Knjižnica Šiška, Janezu Sedeju, vodji programa, gostom, Titu Podobniku za tehnično podporo in pa Mestni občini Ljubljana.