Mnogi obrazi antikomunizma: Spomeniki Narodnoosvobodilnemu boju in revizionizem, Klub SOT 24,5, 6.6., ob 18.00

V okviru mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki vas KUD Anarhiv (v sodelovanju s SF:ius) lepo vabi na predavanje Tihane Pupovac z naslovom:

Mnogi obrazi antikomunizma: Spomeniki Narodnoosvobodilnemu boju in revizionizem

Najprej bo na kratko predstavljen mednarodni projekt Neprimerni spomeniki, njegovi cilji in dozdajšnji rezultati. Nato bo sledil osrednji del predavanja, kjer bodo kritično razdelane razmere stanja NOB spomenikov in njihova trenutna recepcija v državah bivše Jugoslavije. Na koncu se bo odvila še diskusija z udeleženci.

Tihana Pupovac (1984, Zagreb) je doktorska študentka na Podiplomski šoli ZRC SAZU in samostojna kulturna delavka. Njena raziskovalna področja zajemajo filozofijo Jean-Jacquesa Rousseauja in moderno evropsko filozofijo, francosko postmarksistično teorijo, radikalno politiko in feminizem ter tudi teoretsko psihoanalizo. Pri svojem delu pa se poglablja še v zgodovino socializma, natančneje v kulturno produkcijo v socializmu. Od leta 2012 je sodelovala pri številnih projektih in dogodkih o socialističnih spomenikih ter uredila več prihajajočih publikacij o tematiki.

18891749_1587821627896814_6512540450892252213_o

Predavanje bo potekalo v torek, 6. 6., ob 18h v Klubu SOT 25,4 na Metelkovi.

Mednarodni projekt oziroma platforma »Neprimerni spomeniki/ Inappropriate Monuments« je nastala zato, da bi vzpostavila okvir za dolgoročno sodelovanje partnerskih organizacij iz držav bivše Jugoslavije, ki s svojim delom problematizirajo vprašanja vrednotenja in zaščite spomeniške zapuščine NOB-ja. Njen cilj je prav tako splošno vprašanje vseh javnih (velikokrat tudi nevidnih) spomenikov, zlasti v današnjem času: koliko delajo za spomin in koliko pravzaprav za pozabo.

Platforma je namenjena povezovanju državnih institucij in neodvisnih organizacij, krepitvi njihovih zmožnosti in širjenju raziskovalnih rezultatov zavoljo urejanja meddržavnih strategij, ohranjanja spomeniške zapuščine ter problematiziranja spomeniško-varstvenih politik. Članom platforme: SF:ius (HR), Moderna galerija (SLO), Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA / pro.ba, BIH), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (BIH), Grupa arhitekata (SRB) in Muzej istorije Jugoslavije (SRB); pa se je z letom 2017 pridružil še KUD Anarhiv.