KAPITALISTIČNI REALIZEM: BRALNI KROŽEK MARKA FISHERJA, poročilo s prvega srečanja

Na uvodnem srečanju smo se predstavili KUD Anarhiv, Lista demokratičnega študentstva in Maska, nekaj uvodnih besed v premišljevanja Marka Fisherja pa je podal urednik slovenskega prevoda Kapitalističnega realizma (dela, ki ga bomo na bralnem krožku brali), Gregor Moder.

Fisher v Kapitalističnem realizmu trdi, da obstaja občutek, da kapitalizem ni edini uspešen politični in gospodarski sistem, a da si njegove alternative v današnjem času ni več mogoče zamisliti. Kapitalistični realizem najbolje opisuje ideološko stanje od padca Sovjetske zveze naprej, ko je kapitalizem začrtal meje političnega in družbenega življenja ter vplival tudi na izobraževanje, duševne bolezni, pop kulturo in metode upora. Rezultat tega pa je položaj, v katerem si je lažje zamisliti konec sveta kot konec kapitalizma.

Naslednjič se dobimo 23. 9. v prostorih Maske na Metelkovi 6 ob 18:00, ko bomo razpravljali predvsem o prvih dveh poglavjih Kapitalističnega realizma in pojmih, ki jih avtor izpostavi.

Se vidimo!

Bralni krožek sofinancirajo KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica), Zavod Maska, Lista demokratičnega študentstva in Mestna občina Ljubljana.