Škratje na tridnevni filmski maraton!

Prihodnji teden bomo od četrtka 27. 8. 2015 do sobote 29.8. 2015 škratje tekli filmski maraton po Beli Krajini. Ogledali si bomo socialno-angažirane, vse izvrstne filmske stvaritve zadnjih dveh festivalskih let. Vse projekcije so brezplačne. 

  1. avgust, Črnomelj – atrij gradu (v sklopu ČRNFESTa 2015): CITIZENFOUR, Laura Poitras, ZDA, 2014, 114 min, 21.00

Laura Poitras je že nekaj let snemala film o spornem delovanju ameriških obveščevalnih služb po 11. septembru, ko je januarja 2013 začela prejemati kodirana elektronska sporočila. Pošiljatelj, ki se je predstavljal kot »Citizenfour«, je bi pripravljen razkriti sistematični in vsesplošni nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. Režiserko je izbral, ker je vedel, da je tudi sama že dolgo tarča vladnega nadzorovanja. Pet mesecev kasneje je Laura Poitras skupaj z novinarjem Glennom Greenwaldom odpotovala v Hongkong na prvo izmed mnogih srečanj s človekom, ki je svetu kasneje postal znan kot Edward Snowden. S seboj je prinesla kamero …

Dokumentarni triler Citizenfour prikazuje, kako je Edward Snowden razkril množično in nezakonito poseganje v zasebnost s strani ameriške Agencije za nacionalno varnost. O svojem telefonu, elektronski pošti, kreditni kartici in spletnem brskalniku nikoli več ne boste razmišljali na enak način. Oskar za najboljši dokumentarec.

  1. avgust, Semič – Kulturni center (dvorana): ZGODBE O KONJIH IN LJUDEH, Benedikt Erlingsson, Islandija, Nemčija, Norveška, 2013, 81 min, 20.00

Kolbeinn ljubi Sólveg in Sólveg ljubi Kolbeinna. A Kolbeinn ljubi tudi svojo dragoceno kobilo Gráno, ki pa je obsedena z vročekrvnim žrebcem Brúnom. Prihaja pomlad in vso vas zanima, kako se bo zgodba razpletla … Vernharður ljubi vodko in Jarpur ljubi Vernharðurja, svojega gospodarja. Na krovu ruske ribiške ladje je mož po imenu Gengis, ki nima vodke, všeč pa so mu konji, kakršen je Jarpur. To se ne bo dobro izteklo … Grímurju so pri srcu stare jahalne poti, Egill pa ima raje ograje iz bodeče žice. Grímur ima konja in par klešč, Egill pa traktor. To se ne more dobro končati … Jóhanna ljubi Rauðko, svojo kobilo, a Rauðka ljubi svobodo. V travi, ob osamljeni počitniški hišici, leži ranjen star mož. Ta zgodba bi lahko imela srečen konec … Juan Camillo ima rad pustolovščine, a stari Rdečko je utrujen in hoče počitek. Kako se bo to izteklo? Vse zgodbe se povežejo nekega jesenskega dne na veliki vaški zabavi.

Podeželska romanca o človeškem v konju in konjskem v človeku. Mozaik vinjet o ljubezni in smrti. Usode ljudi skozi oči konjev. Eden najuspešnejših islandskih filmov zadnjih let.

  1. avgust, Metlika – Kopališče ob Koupi: DVA DNEVA, ENA NOČ, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgija, Italija, Francija, 2014, 95 min, 21.00

Ko Sandri v petek zazvoni telefon, izve, da bo izgubila službo. Tako so z glasovanjem odločili njeni sodelavci. Zdaj ima natanko en vikend časa, da jih ob neomajnem bodrenju svojega moža prepriča, naj za njeno službo žrtvujejo lastno povišico.

Brata Dardenne se kot vselej vzdržita sodbe in obsojanja, medtem ko zastavita eno najbolj perečih vprašanj današnjega dne: mar sodobnega delavca smemo in sploh še lahko prepričamo, naj v času, ko si jo le stežka privošči, izbere solidarnost. 

dva-dneva-ena-noc_02
Filmski program je pripravil Rok Govednik, ki je pripravil tudi opise filmov. V primeru slabega vremena je poskrbljeno za nadomestno lokacijo.