Zimski spomini na jesen

Škratki smo med krompirjevi počitnicami prek jeseni kot osrednje teme spoznavali pravice živali, se pogovarjali o pomenu reciklaže in trajnostnem razvoju, ne nazadanje pa smo posredno spregovorili tudi o odnosu med človekom in živaljo, ki ga, kot vemo po Agambenu ne gre razumeti dobesedno, temveč kot izraz širše družbeno-politične konfiguracije.

No, z otroki različnih starosti se sicer nismo zapletali v razpravljanje o filozofskih problemih, smo pa, poleg izdelovanja izdelkov, tudi zaplesali in se ob glasbeni spremljavi kljunaste flavte naučili kar nekaj Bitenčevih pesmic.

Po koncu vsakega dne smo skupaj pripravili še zdravo malico iz bio izdelkov, ki nam jih je prijazno doniralo podjetje Mercator d.d.

Reportaža o velikih, seveda brezplačnih krompirjevih delavnicah, pa na naši društveni spletni strani:

http://kudanarhiv.org/?p=221

 

Velike krompirjeve otroške delavnice

Dragi otroci, dragi starši!

Med krompirjevimi počitnicami smo za vas organizirali drugi veliki sklop otroških delavnic, ki potekajo v okviru medgeneracijskega projekta, financiranega s strani ŠOU, v povezavi z otroškimi delavnicami, ki jih finančno podpira MOL. Delavnice se bodo zvrstile med 28.10. in 31.10., potekale bodo v MSUM. Družili se bomo med 10h in 13h, pri čemer bo za brezplačno, zdravo malico poskrbljeno – bio izdelke nam namreč prijazno podarja Mercator d.d.

Dragi otroci in starši, da si boste znali bolje predstavljati, kaj vas čaka zadnji oktrobrski teden, vam prilagamo okvirni seznam aktivnosti:

Škratki in magični svet živali

Zelo pomembno področje, ki ga pokriva Škratova čitalnica, so tudi pravice živali. V ta namen bomo organizirali delavnico, ki bo otroke spodbujala k zavedanju pomena simbioze človek/žival. Delavnica bo tako otroke spodbujala k zavedanju pomena odgovornosti za živali v hiper industrializiranem urbanem območju.

Da bi otrokom približali to izjemno pomembno tematiko, bodo otroci iz odvrženih plastenk izdelali ptičje krmilnice in jih tudi razstavili. 

Drugi del druženja bo namenjen izdelavi kartonastih krokodilčkov, pri čemer bomo uporabili odvržene škatle za čevlje, manjše škatle, pa tudi embalaže za jajca. Ob tem se bomo pogovarjali o ogroženih živalskih vrstah (mednje med drugim spadajo tudi krokodili), o človekovem vplivu na naravo, ne nazadnje pa tudi o simbiozi med živalskimi vrstami.

Veseli bomo, če boste s seboj prinesli raznorazne odvržene škatle, škatlice, lahko pa tudi volnene vrvice. 

Izvedba druge delavnice je odvisna od časovne spremenljivke. V primeru, da časa ne bo dovolj, jo bomo izvedli naslednji dan.

Škratki in darovi narave

Pričujoča delavnica bo oblikovana skozi dve ključni etapi. Najprej se bomo z otroki sprehodili po okolici Metelkove, tekom sprehoda bo otrokom na zanimiv način predstavljena zgodovina in pomembnost Metelkove za širšo družbo kot tudi za sama alternativna gibanja. Na sprehodu bodo mentorji z otroki nabirali storže, liste, cvetove in trave. V naslednji etapi bodo otroci ob pogovoru o letnih časih iz nabranega materiala izdelali zanimive igrače – možiclje, škratke, miške.

Drugi del druženja bo namenjen izdelavi bio mozaikov. Najprej bodo otroci izrisali bodisi živalske bodisi rastlinske motive jeseni (ježki, posušeni listi dreves, grozdje). V nadaljevanju bomo pobarvali jajčne lupine z različnimi barvami, lupine razdrobili, v nadaljevanju pa jih bomo na način lepljenke prilepili na izrisane motive.

Veseli bomo, če boste s seboj prinesli jajčne lupine, lahko pa tudi storže.

Izvedba druge delavnice je odvisna od časovne spremenljivke. V primeru, da časa ne bo dovolj, jo bomo izvedli naslednji dan.

Škratki v čudežni deželi

Pričujoča delavnica se bo najbolj neposredno ukvarjala z gradivom in vsebino Škratove Čitalnice. Najmlajši bodo s pomočjo sodelujočih študentov spoznavali različne pravljice z vsebinami, ki so aktualne za današnji čas multikulturnih liberalnih družb. Natančneje, skozi pravljične vsebine, bodo otroci spoznavali romske in druge etnične manjšine. Z otroci bomo spregovorili tudi o različnih tipih družin.

Skozi otrokom prijazen pristop bodo najmlajši razširili svoj pogled na pisanost širše družbene sestave, bili spodbujeni k razmisleku (tj. skozi risanje in slikanje) o lastnih izkušnjah s kakršnimi koli manjšinami.

Prijave na brezplačne delavnice sprejemo na skratovacital(at)gmail.com, vse do nedelje, 27.10.2013.
Projekt, ki poteka v sodelovanju z MSUM, finančno podpirajo MOL, ŠOU, za zdravo malico bo poskrbel Mercator d.d., za prostor zaključnega decembrskega druženja bo poskrbel YHD, za opremo pa KUD Mreža.

Po sončni sredi …

Prejšnjo sredo je bilo zelo vroče – tako zelo vroče, da smo se odločili nekoliko prilagoditi program. Sajenje zdravilnih rastlinic smo tako prestavili na kasnejšo uro, medtem pa smo se z otroki pogovarjali o zdravilnih rastlinicah, reševali uganke, se igrali poučne igrice ter naredili plakate, na katere smo narisali rastlinice, ki smo jih kasneje posadili.

Da bi gredice izpadle še lepše, smo kamenčke, ki smo jih nabrali na Fužinah, na obrežju Ljubljanice, pobarvali v barve poletnih odtenkov.

Navkljub vročini smo se imeli čudovito, ob slovesu se je utrla tudi kakšna solzica, zaradi česar smo se odločili, da se bo nov sklop delavnic začel že konec avgusta in ne septembra, kot je bilo sprva načrtovano.

Preden pa se od vas za zdaj poslovimo, vam spodaj pripenjamo še fotografijo učnega gradiva, ki smo ga pripravili za otroke in njihove starše, ter fotografijo prisrčnega ognjiča, ki je svoj novi dom našel na vrtičku MSUM.

 

Pisani svet narave: od semena do polne sklede

Dragi otroci in starši,

tudi to sredo, ob 18h, za vas, v sodelovanju z MSUM, pripravljamo zanimive poučno-zabavne delavnice.

Tokrat bomo naredili prave pravcate gredice z jagodami, meliso, baziliko, meto, solato.

Gredice bomo okrasili s pobarvanimi kamenčki in z zastavicami, ki jih boste izdelali sami.

Med oblikovanjem vrtičkov se bomo prek participativnih igric pogovarjali o pomenu rastlin, vode, varovanju okolja …

Priprave in potrebščine:

-če imate med vašimi igračami morda kakšne grabljice in lopatke, jih lahko mirne volje prinesete s seboj,

-ne pozabite tudi na primerna oblačila, saj bomo delali z zemljo.

Se vidimo v sredo, 17.7., ob 18h, pred MSUM.

Zaželene so predhodne najave na skratovacital(at)gmail.com.

Projekt izvaja Kulturno umetniško društvo Anarhiv, v sodelovanju z MSUM in YHD. Finančno so ga podprli  Urad za mladino MOL in ŠOU.

 

Pomembno obvestilo:

Delavnice niso del organiziranega varstva za otroke. 

Izdelki prvega sklopa otroških delavnic: virtualna galerija

V sredo smo se v MSUM z otroki družili v družbi plastičnih stekleničk, ki smo jih preoblikovali v vazice, v katere smo zasadili jagode, meliso, meto, peteršilj ipd.

Vazicam smo za družbo izdelali vrtne palčke iz plastičnih kozarčkov, ker pa se bliža čas čofotanja v morju, smo iz odvrženih tulcev toaletnega papirja oblikovali še daljnoglede.

Spodaj objavljamo nekaj fotografij otroških izdelkov, ob tem pa vas vabimo že na nove delavnice, ki se bodo zgodile v sredo, 17.7. ob osemnajsti uri, prav tako v MSUM. Tokrat bomo izdelali prave pravcate vrtičke.

Več o sredinih delavnic pa jutri!

 

 

Kmalu pa čisto zares!

Dragi otroci, mladostniki, starši!

Jutri začnemo s prvim sklopom delavnic, na katerih bomo prek igrivega ustvarjanja in pogovora spoznavali pomen recikliranja, ekologije, pa tudi umetnosti in trajnostnega razvoja.

Dobimo se ob 18h pred Muzejem sodobne umetnosti. Za dobro voljo in pijačo poskrbljeno, za veselo in poučno ustvarjanje pa tudi!

Vaši Škrati