Velike krompirjeve otroške delavnice

Dragi otroci, dragi starši!

Med krompirjevimi počitnicami smo za vas organizirali drugi veliki sklop otroških delavnic, ki potekajo v okviru medgeneracijskega projekta, financiranega s strani ŠOU, v povezavi z otroškimi delavnicami, ki jih finančno podpira MOL. Delavnice se bodo zvrstile med 28.10. in 31.10., potekale bodo v MSUM. Družili se bomo med 10h in 13h, pri čemer bo za brezplačno, zdravo malico poskrbljeno – bio izdelke nam namreč prijazno podarja Mercator d.d.

Dragi otroci in starši, da si boste znali bolje predstavljati, kaj vas čaka zadnji oktrobrski teden, vam prilagamo okvirni seznam aktivnosti:

Škratki in magični svet živali

Zelo pomembno področje, ki ga pokriva Škratova čitalnica, so tudi pravice živali. V ta namen bomo organizirali delavnico, ki bo otroke spodbujala k zavedanju pomena simbioze človek/žival. Delavnica bo tako otroke spodbujala k zavedanju pomena odgovornosti za živali v hiper industrializiranem urbanem območju.

Da bi otrokom približali to izjemno pomembno tematiko, bodo otroci iz odvrženih plastenk izdelali ptičje krmilnice in jih tudi razstavili. 

Drugi del druženja bo namenjen izdelavi kartonastih krokodilčkov, pri čemer bomo uporabili odvržene škatle za čevlje, manjše škatle, pa tudi embalaže za jajca. Ob tem se bomo pogovarjali o ogroženih živalskih vrstah (mednje med drugim spadajo tudi krokodili), o človekovem vplivu na naravo, ne nazadnje pa tudi o simbiozi med živalskimi vrstami.

Veseli bomo, če boste s seboj prinesli raznorazne odvržene škatle, škatlice, lahko pa tudi volnene vrvice. 

Izvedba druge delavnice je odvisna od časovne spremenljivke. V primeru, da časa ne bo dovolj, jo bomo izvedli naslednji dan.

Škratki in darovi narave

Pričujoča delavnica bo oblikovana skozi dve ključni etapi. Najprej se bomo z otroki sprehodili po okolici Metelkove, tekom sprehoda bo otrokom na zanimiv način predstavljena zgodovina in pomembnost Metelkove za širšo družbo kot tudi za sama alternativna gibanja. Na sprehodu bodo mentorji z otroki nabirali storže, liste, cvetove in trave. V naslednji etapi bodo otroci ob pogovoru o letnih časih iz nabranega materiala izdelali zanimive igrače – možiclje, škratke, miške.

Drugi del druženja bo namenjen izdelavi bio mozaikov. Najprej bodo otroci izrisali bodisi živalske bodisi rastlinske motive jeseni (ježki, posušeni listi dreves, grozdje). V nadaljevanju bomo pobarvali jajčne lupine z različnimi barvami, lupine razdrobili, v nadaljevanju pa jih bomo na način lepljenke prilepili na izrisane motive.

Veseli bomo, če boste s seboj prinesli jajčne lupine, lahko pa tudi storže.

Izvedba druge delavnice je odvisna od časovne spremenljivke. V primeru, da časa ne bo dovolj, jo bomo izvedli naslednji dan.

Škratki v čudežni deželi

Pričujoča delavnica se bo najbolj neposredno ukvarjala z gradivom in vsebino Škratove Čitalnice. Najmlajši bodo s pomočjo sodelujočih študentov spoznavali različne pravljice z vsebinami, ki so aktualne za današnji čas multikulturnih liberalnih družb. Natančneje, skozi pravljične vsebine, bodo otroci spoznavali romske in druge etnične manjšine. Z otroci bomo spregovorili tudi o različnih tipih družin.

Skozi otrokom prijazen pristop bodo najmlajši razširili svoj pogled na pisanost širše družbene sestave, bili spodbujeni k razmisleku (tj. skozi risanje in slikanje) o lastnih izkušnjah s kakršnimi koli manjšinami.

Prijave na brezplačne delavnice sprejemo na skratovacital(at)gmail.com, vse do nedelje, 27.10.2013.
Projekt, ki poteka v sodelovanju z MSUM, finančno podpirajo MOL, ŠOU, za zdravo malico bo poskrbel Mercator d.d., za prostor zaključnega decembrskega druženja bo poskrbel YHD, za opremo pa KUD Mreža.