Širša ekipa mentoric in mentorjev

Mateja Bedenčič, doktorica znanosti: Dr. Mateja Bedenčič je biologinja z velikim veseljem do pedagoškega dela in aktivnega življenja. Na Kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana je doktorirala iz genetike žilnih bolezni in dobila naziv »doktorica biokemije in molekularne biologije«. V času dodiplomskega študija je vzporedno vpisala pedagoško smer študija biologije, veliko dragocenih pedagoških izkušenj pa je dobila tudi v 5 letih dela kot strokovna vodička šolskih in turističnih skupin po ljubljanskem Botaničnem vrtu in okolici Ljubljane. Po doktoratu je v podjetju Genelitik delala kot strokovna svetovalka za genetiko prehrane (nutrigenetiko), organizirala številna predavanja in vodila osebno svetovanje s področja nutrigenetike in zdravega življenja. Od januarja 2014 je direktorica Izobraževalnega centra za zdravo življenje EDUCOR, v okviru katerega organizira in vodi predavanja, delavnice in osebno svetovanje s področja zdrave prehrane in življenjskega sloga ter skrbi za čimbolj pester izobraževalni program za otroke in odrasle. Opravljenih ima veliko tečajev s področja prehrane (“Prehrana za promocijo zdravja in preprečevanje bolezni” na Univerzi Kalifornija, San Francisco – certifikat; “Prehrana, zdravje in življenjski slog” na Univerzi Vanderbilt, “Prehrana otrok in kuhanje za otroke” na Univerzi Stanford in “Debelost” v sklopu programa vseživljenjskega učenja ESPEN; 2. kongres klinične prehrane in presnovne podpore). Redno se udeležuje strokovnih srečanj s področja prehrane ter spremlja aktualna priporočila stroke. Od lanske jeseni sodeluje s Koronarnim klubom Ljubljana, kjer dela kot strokovna svetovalka za prehrano, kot vaditeljica bolnikov na rehabilitaciji po srčnem infarktu ter kot prostovoljka in članica Odbora za izobraževanje. Sodelovala je v Zimski šoli zdravega življenja za koronarne bolnike v Šmarjeških toplicah, z marcem 2014 pa je v Koronarnem klubu Ljubljana pričela s programom Zdrava prehrana, v okviru katerega vodi različne posvetovalne delavnice in predavanja za člane kluba.

Miha Deniša: Doktorski študent na Odseku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko E-1, Institut “Jožef Stefan”

Andreja Goetz: Končala študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Ukvarjata se z animacijo, ilustracijo, oblikovanjem, delavnicami za otroke. 

Katja Goljat: Zadnja leta sodeluje z različnimi organizacijami kot organizatorka (POP TV), video snemalka in fotografinja. Tako je sodelovala s fotografi Marko Ocepek in Bojan Brecelj. Kot fotografinja in videosnemalka je sodelovala z naslednjimi organizacijami: revija EMZIN,, KINODVOR. Mestni kino, Mestni muzej Ljubljana, Moderna galerija, Mednarodni festival animiranega filma ANIMATEKA, festival Filmski teden Evrope, Festival slovenskega filma, ŠOLT, ŠKUC, ZAVOD DIVJA MISEL, ZAVOD BOB, DRUŠTVO USTVARJALNIH PROGRAMOV, revija KINOTEČNIK, RDEČI OBLAK, Zavod VIZO. Izvajala je že mnoge delavnice za otrok in mlade: fotografske delavnice »Cianotipija« v okviru Ustvarjalnih ponedeljkov, Ljubljana (Škuc, 2013, 2104), delavnice analogne fotografije po ljubljanskih vrtcih, Ljubljana (ŠOLT, april 2013)

Razstave:

  • Sodobni slovenski portret – skupinska razstava izbranih avtorjev v Fábrica Braço de Prata, Lizbona (6.11-1.12. 2013)
  • Metakino – samostojna razstava, Ljubljana in Kranj (Kinodvor: 6 – 18.8 2013 in Mestna knjižnica Kranj: 27.1. – 15.3. 2014)
  • Rdeči oblak – fotografiranje delavnic v Mestni hiši, Ljubljana (2013)

Revija EMZIN – 1. nagrada, skupinska razstava izbranih in nagrajenih fotografij natečaja Fotografija leta 2013 v Cankarjevem domu, Ljubljana (2013)

Uroš Kebe: Leta 2012 je na Portugalskem opravil PDC (Permacolture design course) in pridobil s tem naziv permakulturni načrtovalec. Imam večletne izkušnje iz področja permakulture, sonaravnega vrtnarjenja, gojenja zdravilnih rastlin, reje in oskrbe živali. Z Zadrugo Urbano je v Ljubljani sodeloval pri ustvarjanju novih urbanih vrtov. Opravlja vodenje ogledov predšolskih in šolskih otrok ter odraslih na domačem posestvu, kjer ima veliko število raznolikih živali in rastlin. Posestvo ureja po načelu permakulture, s čemer želi ljudem pokazati in jim približati načela sonaravnega kmetovanja. Obiskoval je Biotehniško fakulteto – smer zootehnika.

Zuzanna G. Krasková, mag. psihosoc. pom: Zuzanna G. Krasková (1958) je v Sloveniji živeča Slovakinja, pesnica, pisateljica, kolumnistka, prevajalka, predavateljica in psihoterapevtka. Od leta 2002 je članica Društva slovenskih pisateljev. Izdala je več kot deset romanov, zbirk kratkih zgodb in pesniških zgod ter bila zanje nagrajena doma (Sodobnost, Društvo slovenskih pisateljev) in v tujini. Na ALU je leta 1992 zaključila študij slikarstva. Magistrirala je iz kognitivno vedenjske psihoterapije (2014, Fakulteti za uporabne družbene študije). Je tudi prostovoljska psihoterapevtka v Društvu Kralji ulice, v zdravstveni ambulanti Pro bono, predava in dela v različnih neprofitnih ustanovah, inštitutih ter društvih za samopomoč. V zavodih za prestajanje kazni zapora (ZPKZ Ig) je poleg psihosocialnega svetovanja predavala o problematiki obsojencev po odpustu, o njihovi integraciji v socialno okolje, njihovem duševnem zdravju in marginalizaciji ter vodila delavnice kreativnega pisanja. V okviru magistrskega študija je opravljala praktično izobraževanje iz področja psihopatologije v zdravstvenih, dnevno-varstvenih in psihiatričnih ustanovah. Izvajala je tudi kreativne delavnice z otroki v zdravstveni koloniji v Ankaranu (2012) in sodelovala pri raziskavi vedenja otrok v okviru Inštituta za varovanje duševnega zdravja (2012). Redno piše tudi kolumne v časopisih Kralji ulice, Delo in spletno Delo o problematiki duševnega zdravja obsojencev in marginalizacije, marginalnih skupin, perspektivi nevladnih organizacij, socialni politiki in družbenoekonomskih problemih moderne družbe. Piše tudi strokovne članke – o izobraževanju (Otrokove prav(lj)ice, Educa, 2013), trenutno pa z dr. Nevenko Podgornik pripravlja znanstveno zbirko Izzivi sodobne vzgoje.

Rok Kušlan: Rojen v Ljubljani 1973. Opravil zaključni izpit na Srednji agroživilski šoli v Ljubljani, smer živilski tehnik. 1999 opravil avdicijo za špikerja na Radiu Študent. Od tedaj do danes aktiven špiker na tem radiu, med  leti 2007 in 2009 vodja Službe za napovedovanje Radia Študent. Od 2003 do 2012 pripovedovalec v pripovedovalski skupini Za 2 groša fantazije, s številnimi samostojnimi nastopi, od 2010 sodelavec Pripovedovalskega varieteja. Od 2003 pri različnih producentskih hišah (VPK, Studio Ritem, Radio Študent) sodeloval pri sinhronizaciji preko 20 celovečernih animiranih filmov in serij. Od 2000 vodil številne prireditve (Pravljična rešetanja, serial koncertov YU GO v Kinu Šiška, Novi Rock 3.0, koncert ob 40 letnici Radia Študent …), pogovore (Moje ulice), dražbe (galerija Alcatraz, Obalno zavetišče …) in bil animator pri različnih projektih (Varietejček, Svetlobna gverila …). Od 2008 redaktor in moderator interaktivne oddaje Risanka Radia Študent. 2010 pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo – Radijski napovedovalec moderator  2008 pri založbi Sidarta izdal vodnik »Slapovi«.Od 2010 redni sodelavec revije Gea

Lene Lekše: študentka kiparstva na ALU; mentorica delavnic. Rojena 23. 12. 1995 v Ljubljani. Po končanem šolanju na SŠOF v Ljubljani se je vpisala na ALUO, smer kiparstvo. Od leta 2012 je članica skupine Studio k’Prasc, ki ljubiteljsko snema kratke animirane filme. Prvi film Ovalni portret (2013) je prejel nagrado tekomovanja Slovenščina ima dolg jezik ter nagrado natečaja ŽIVEL STRIP/VIVAiFUMETTI. Film Strah (2014) je prejel nagrado na festivalih: Enimation, DUFF (Dubrovnik) ter Camera Zizanio (Pyrgos). Leta 2014 je bila predstavnica mladinske žirije festivala Videomanija ter članica šolske žirije za izbor filma tekmovanja Slovenščina ima dolg jezik.  V Celici je v letu 2014 v sodelovanju z Mihaelo Ciuho vodila otroško delavnico animiranega filma. Je tudi soavtorica animacije Samuel (2014), ki je nastala na šolski delavnici pod mentorstvom Kolje Saksida.Sodelovala je pri postavitvi in poslikavi spremljevalnega programa ob razstavi Kolo v Mestnem muzeju v Ljubljani. Leta 2013 je na Emonski promenadi vodila delavnice slikarstva za otroke. Dejavna je tudi na področju sodobnega plesa. Nastopila je prireditvah, kot so: Živa, Front@, Korpus, Območno srečanje plesnih skupin ter 23. susret hrvatskih plesnih ansambala v Karlovacu, itd., za kar je prejela bronasto priznanje Mete Vidmar. Leta 2010 je osvojila nagrdao Opus 1 za miniaturo Moja žival moči. Po končanem šolanju na KGBL je Nastopila je v predstavah : Faza rem(2013) in Plašček za Barbaro(2014). V okviru projekta KULTIMAT je sodelovala pri snemanju plesnega filma Rdeča fontana (2013). Leta 2014 je preko društva 2 koluta pričela z vodenjem delavnic animiranega filma in optičnih igrač.

Andraž Magajna (1986, Ljubljana): diplomant etnologije in kulturne antropologije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Leta 2010 je postal sodelavec Radia Študent – najprej kot špiker, kasneje še kot tonski tehnik. Ukvarja se z zgodovino radijksih in radiofonskih praks in raziskuje zabrisane meje med akustemologijo, zvočno etnografijo in zvočno umetnostjo. V središču njegovih zanimanj je zvok vsakdana, odnos s prostorom in mestom, posameznikom, skupino, družbo, verjetnostmi, urejevalnimi principi… Kot bralec zvočnih knjig bral na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, kot mentor vodil radijske in zvočne delavnice. Sodeloval na številnih otvoritvenih aktih, intervencijah, dogodkih, večmedijskih instalacijah ter tudi na koncertih. Je eden od soustanoviteljev Društva za zvočno in vizualno umetnost OFFTIR. Rad ima dunajske zrezke in punjeno vešalico.

Matic Majcen: Rojen leta 1980 v Celju. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je leta 2006 zaključil študij sociologije kulture in se z diplomsko nalogo Podoba in naracija v filmih Petra Greenawaya pod mentorstvom dr. Stojana Pelka usmeril v filmske študije in filmsko kritiko. V letu 2013 je na isti ustanovi oddal doktorsko disertacijo Konstrukcija nacionalne identitete v slovenskem poosamosvojitvenem filmu pod mentorstvom dr. Ksenije Vidmar Horvat. Od leta 2010 je samozaposlen kot filmski kritik. Od leta 2014 opravlja delo rednega filmskega kritika pri časopisu Večer, že več let pa za isti časopis poroča s filmskih festivalov v Berlinu, Cannesu in Benetkah. Je član uredništev revij Ekran in Dialogi, kjer tudi objavlja večino svojih filmskih kritik oziroma akademskih člankov. Je ustanovitelj in odgovorni urednik tiskane in spletne revije Podoba-Glasba, namenjene teoriji, zgodovini in aktualnim manifestacijam glasbenega videa. Redno obiskuje največje filmske festivale. Iz Cannesa in Benetk poroča za Večer. Leta 2011 je bil koordinator projekta Sklad Nike Bohinc v koprodukciji Filozofske fakultete v Ljubljani, Kinodvora, Kinoteke in Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala. Preko pogovorov in izobraževalnih delavnic sodeluje s Kinodvorom (Kinobalon) in s Filmskim tednom Evrope (2012-), predava pa tudi ob občasnih dogodkih v Mestni knjižnici Kranj, Osrednji knjižnici Celje, Španskih borcih, na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu itd.

Pia Nikolič: Podiplomska študentka sociologije kulture na Filozofski fakulteti. Redna sodelavka Radia Študent in RTV Slovenije. Končala je nižjo glasbeno šolo – kitara. Bila je Zoisova štipendijska in v gimnaziji se je ukvarjala tudi z improvizacijskim gledališčem. V gimnaziji se je začela resneje ukvarjati s fotografijo – koncerti in košarkarske tekme. Košarko slika še danes pri članski ekipi košarkarskega društva Slovan, vmes pa je fotografirala tudi za spletno stran kosarka.si, kjer je prevzela rubriko Predstavljamo. To je bila redna tedenska rubrika, kjer je predstavljala mladinske pogone košarkarskih ekip in navijaških skupin. Po končani maturi se je vpisala na Fakulteto za družbene vede, smer analitska sociologija, kjer je letos septembra diplomirala iz Odseva družbenih sprememb v slovenskem stripu v 21. stoletju. Od leta 2012 je tudi članica Redakcije za kulturo in humanistične vede na Radiu Študent, kjer je tudi urednica oddaje o stripih, Stripofilija. V letu 2014 je na Televiziji Slovenija kot ena od dveh voditeljic posnela tudi sezono mladinskih oddaj Razred zase.

Tjaša Pureber: je z odliko diplomirala iz politologije na Fakulteti za družbene vede. Je doktorska študentka sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Vrsto let je delala kot radijska, televizijska in časopisna novinarka. Ukvarjala se je predvsem s socialnimi temami, problematiko mladih in izobraževanja. Tri leta je sodelovala tudi pri projektu Družba, to sem jaz, delavnicah o aktivnem državljanstvu, ki je po vsej državi zajel okoli tisoč mladih. Tjaša Pureber je često moderirala tudi najrazličnejše okrogle mize s širšo socialno tematiko.

Matjaž Rušt: Matjaž Rušt, samozaposlen v kulturi, se ukvarja z dokumentarno fotografijo. Kakovost njegovega dela izpričujejo številne objave v uglednih domačih in mednarodnih medijih: od Guardiana do Le Mondea. Njegove fotografije so bile vključene v številne razstave. Med 2011 in 2013 je živel in delal na Kitajskem. Več o Matjažu Ruštu tukaj.

Ravil in Nataša Sultanova: Tako Ravil Sultanov kot njegova žena Nataša, diplomiran klovna, slovite Akademije za cirkuške umetnosti v Moskvi, soustanovitelj Zavoda Bufeto, uspešno nastopa že več kot petnajst let. S samostojnimi klovnskimi predstavami nastopata v številnih evropskih državah, že več kot desetletje pa s svojimi programi razveseljujeta tudi slovensko občinstvo, predvsem najmlajše. Poleg avtorskih predstav redno sodelujeta s številnimi profesionalnimi gledališkimi institucijami (Slovensko mladinsko gledališče Mestno gledališče ljubljansko, SNG Opera in Balet Ljubljana, Koprsko gledališče). Nase namreč nista opozoril samo s svojimi avtorskimi predstavami, temveč tudi kot soustvarjalca predstav; Klovni v režiji Edvarda Milerja v izvedbi SMG Ljubljana (leta 1995, 186 ponovitev). V okviru SMG sta sodelovala kot soustvarjalca in igralca v predstavah Silence, Silence, Silence, Sen kresne noči, Pika, Kralj Ubu ali Poljaki, Dream, Sneguljčica, Otella  (v režiji Vita Tauferja) in v predstavah Kralj Ojdip, Tri sestre  v režiji Tomija Janežiča.  Ravil je tudi programski selektor Mednarodnega gledališko-klovnovskega festivala Klovnbuf, ki poteka že od leta 2008 po vsej Sloveniji, Nataša pa poleg programske pomoči tudi producentka festivala. Ravil je tudi dobitnik nagrade Vesna za najboljšo igro na Festivalu slovenskega filma za vlogo v filmu Circus Fantasticus, režiserja Janeza Burgerja (2010).

Maruša Štibelj: 1986, Kranj. Po Gimnaziji Kranj se je vpisala na oddelek likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani. Izobraževala se je na področju filma in videa ter diplomirala na temo sporočilnosti barv v filmu. Delovala je tudi kot asistentka režije, delala reportaže ter fotoreportaže in se udeleževala različnih likovnih in filmskih delavnic. Od leta 2012 ustvarja tudi pod imenom KIČjeRAJ, kjer iz starih in najdenih stvari nastanejo nostalgične broške in kolaži. Pod tem imenom se predstavlja tudi na Artishu in ARTmarketu v Ljubljani. V letu 2014 je javnosti predstavila tudi svoj mini projekt, ki ga je ustvarila pod okriljem KIČjeRAJA in ga najdemo pod imenom Big hair ladies, kjer je kolaž združila z ilustracijo. Samostojne razstave: Besedni spomini (Galerija Cage Pungert, Kranj 2013), Besedni spomini 2 (Galerija trgovina Moje tvoje, Ljubljana 2013), Moj čas v barvah (Galerija Kranjske hiše, Kranj 2014), Besedni spomini malo drugače (Mestna knjižnica Kranj, Kranj, 2014), Sama strižem misli (Galerija Layerjeve hiše, Kranj, 2014). Skupinske razstave: Karl May. Razstava udeležencev likovne kolonije združenja umetnikov Škofja Loka (Sokolski dom, Škofja Loka 2013), International Mail Art Exhibition and Swap: Memory! (Richmond Art Gallery, Vancouver, Kanada 2013), Papergirl Linz (Kunstuniversität, Linz, Avstrija 2014), 8. marec (Kreativna cona Šiška, Ljubljana 2014), Družbene jalovosti (ll galerija Maribor, Maribor, 2014)

Andrej Štular: Samozaposlen na področju kulture – ilustrator in scenograf. Izdal je tri samostojne stripovske albume: Lustri, Kompost in Živa sem!, sicer pa 15 let redno objavlja svoje stripe v različnih revijah in časopisih. Je redni sodelavec revije Stripburger, ki obstaja že več kot 22 let, njihov program pa sega tudi v izobraževanje otrok in mladih. Leta 2005 sta Forum Ljubljana in Mestna galerija Ljubljana izdala njegov pregledni katalog Smeti: izbor. Štular tudi redno razstavlja doma in v tujini. V letu 2006 je tako samostojno razstavljal v Galeriji Hermana Pečariča v Piranu, v Kostnici/Gorenjski muzej v Kranju, v MMC Luka v Pulju na Hrvšakem, s svojimi mini skulpturami in reinterpretacijami panjskih končnic pa je sodeloval na razstavi Sekira v medu oz. Honey Talks, ki je gostovala na preko 10 mednarodnih prizoriščih v Evropi. Ustvaril je tudi 3d zemljevid Cartonie oz. Striponije, ki je z razstavo Greetings from Cartoonia obredel Evropo. Ena izmed njegovih skulptur iz cikla Državljani je bila tudi izbrana na selekcionirano razstavo Figura na začetku stoletja, ki jo je pripravilo Društvo kritikov Slovenije in je gostovala v Velenju in Mariboru. Redno vodi delavnice stripa in izdelave lutk.

Tea Vidmar: ustvarjalka na področju uličnega gledališča, fizičnega gledališča in glasbe. Trenutno je zaposlena kot pedagoška vodja ŠUGLE, šole uličnega gledališča, ki deluje pod okriljem društva Gledališče Ane Monro. Tesno sodeluje z GAM (Moljerada, Mati korajža, Ljubljanske zgodbe, Sam med vsemi) in z mednarodno umetniško skupino AAI. V letu 2012 je v Glasgowu na Škotskem v okviru Confluxove mednarodne rezidence ustvarila svojo prvo solo produkcijo »What rests in your mind?«, ki ima format intimne interaktivne predstave. Sodeluje z dansko gledališko skupino Arrièrregarden v projektu »Sleep walk« in s slovensko plesno skupino Fičo balet v raziskovalnem projektu »Parodos«. Je soustanoviteljica senčno-gledališkega duota AllaTea in glasbene skupine Positive illusion.