ŠkratMobil na Jurjevanju s pestrim programom

Še malo, še malo in ŠkratMobil se vrača v Belo krajino! Tokrat bo kar dva dni ostal v Črnomlju; natančneje, njegov program je vključen v Jurjevanje, najstarejši folklorni praznik v Sloveniji! Na Jurjevanju se bo ŠkratMobil predstavil s svojim stalnim programom ter seveda z naročenimi delavnicami, ki so si jih glede na svoje potrebe izbrali naši lokalni partnerji, v tem primeru Knjižnica Črnomelj.

Kaj se bo torej vse dogajalo za časa našega gostovanja v Črnomlju?

Najprej, 27.6., ob 15.30, se nam bo z Delavnico nastopanja in pripovedovanja predstavil Rok Kušlan, žlahtni radijski glas, ki ga nedvomno poznate. Kako se bo torej odvijala pričujoča delavnica?

Na delavnici bomo najprej spregovorili o izbiri in virih za iskanje ljudskih zgodb, ki se jih izbere za recitiranje. Z udeleženci bomo poiskali ustrezne in posameznikom na kožo pisane zgodbe, pobrskali pa bomo po zakladnici bogatega belokranjskega izročila. V nadaljevanju bomo predstavili sklop vaj za sproščanje, ogrevanje in razgibavanje govornega aparata ter vaje za artikulacijo. Po predstavitvi omenjenih vaj se bomo lotili izbranih zgodb z vajami za interpretacijo, za odrsko prezenco in gestikulacijo. Nato bomo izvedli tudi krajši pripovedovalski nastop.

Več o Roku Kušlanu tukaj.

kušlan

Še isti dan, potem ko si bomo malo odpočili, se nam bo ob 17.30 pridružil še en žametni radijski glas, Pia Nikolič. Pia Nikolič, o njenem delu si lahko več preberete tukaj, je zasnovala Delavnico impro gledališča.

Kako pa bo potekala ta delavnica? Na delavnici se bodo mladi spoznavali z osnovami improvizacijskega gledališča, kjer potek gledališke točke ni v naprej določen in se oblikuje sproti, glede na ideje udeleženih igralcev, pri tem se tudi ne uporablja skoraj noben predmet. Poigravali se bomo tudi s postavljanjem in vzdrževanjem različnih karakterjev in statusov na odru, tako v komediji kot v drami. Udeleženci se bodo naučili tudi, kako se da s pantomimo prikazati prostor in zunanji videz lika. Nenazadnje se bodo naučili tudi osnove dramskega trikotnika in vzpostavljanja rdeče niti v zgodbi, ki jo nato lahko povežejo v celoto. Delavnica se bo izvajala s pomočjo različnih improvizacijskih iger, preko katerih bomo ob koncu prikazali tudi nekajminutno improvizacijsko miniaturo.

pia

Že naslednji dan, tj. 28.6., ob 15.00,  ŠkratMobil nadaljuje z novim programom. Ob petnajstih odpre vrata stalnemu programu, ob 15.30 pa sledi že nova naročena delavnica, t.j. Delavnica animiranega filma, ki jo izvajamo v sodelovanju s Programom Slon. Kaj bomo torej počeli 28.6.?

Delavnice animiranega filma so namenjene tako osnovnošolcem kot dijakom. Skozi kratek uvod in praktično delo se spoznajo s postopkom animiranega filma. Starosti primerno priredimo tudi zahtevnost vsebine. Na krajših, 90-minutnih delavnicah, se spoznajo s tehnikami animiranja in se v animiranju tudi sami preizkusijo. Poskusili bomo iti skozi ves razvoj nastajanja vsakega animiranega filma: razvoj ideje, priprava storyboarda, oblikovanje likov, predmetov ter ozadji, animiranje in snemanje, snemanje zvoka in montaža. Končni izdelek je kratka animacija. Osnovni material bo kolaž, plastelin in predmeti, ki nas bodo obdajali pri Škratmobilu. Animirani film lahko oživi prav vse te pisane reči.

Animirani film, kot ga poznamo danes, se je razvijal s pomočjo različnih poizkusov, danes imenovanih optične igrače. Otroci in mladi si bodo na delavnici lahko ogledajo nekaj primerov optičnih igrač, morda kakšno celo naredijo sami.

koncni izdelek

Se vidimo, kaj ne?

Vse naročene delavnice in Stalni program niso del organiziranega varstva. Udeležba na dogodkih je brezplačna, a na lastno odgovornost.