Ko škratje postanejo novinarji

Potem ko smo škratmobilci imeli v torek veliko smolo z vremenom v Črnomlju, kjer smo sicer organizirali Delavnico dokumentarne fotografije pod taktirko Katje Goljat (naj vas še enkrat povabimo k obisku razstave 27. 8. v Atrij gradu), smo v četrtek zares upali, da bo dež, ki je neumorno lil kar dva dni, ponehal. In res. V četrtek zjutraj se je nekoliko utrudil, a kaj, ko je za seboj pustil namočene sledi, pa hlad, ki je bolj kot na avgust, spominjal na april. A nismo se dali. Ob pol devetih zjutraj smo bili že pred KC Semič in se pripravljali tako na stalni kot na naročen program. Otroci so bili že aktivni v okviru počitniških delavnic našega lokalnega partnerja, KC Semič. Nato pa je prišla na vrsto Delavnica novinarstva pod mentorstvom Pie Nikolič, ki je delavnico sicer konceptualizirala v sodelovanju z Rokom Kušlanom, ki ga tudi že dobro poznate. Ker je bilo vreme še vedno kislo, smo se s KC Semič odločili, da bo delavnica potekala kar znotraj njihovih prostorov.

DSC_0010

Mentorica je otroke, ki jih je bilo za cel manjši razred, najprej seznanila z osnovami novinarskega poročanja, zlasti televizijskega, ki je bil tudi predmet delavnic, nato pa jih razdelila v manjše skupine.

DSC_0012

V nadaljevanju so otroci, razdeljeni po skupinah, pripravili svoja poročila in pri tem uporabili kar svojo domišljijo. Ko so novice spisali, so jih, najprej v generalki, nato pa v nastopu predstavili pred Škratmobilci, saj se je vreme do tokrat nekoliko popravilo. A še pred njihovim nastopom, smo Škratmobilci z našim stalnim programom poskrbeli še za njegove goste. Tako se nam je pridružil Erazem, ki je z Nino izdeloval papirnate papagaje.

DSC_0018


Potem pa veliki trenutek. Nastop! Najprej generalka in potem “prava stvar”, seveda pod budnim mentorstvom Pie Nikolič.

DSC_0022

DSC_0028

DSC_0020

Otroci so se zares potrudili. S pomočjo lastnih novic so pripravili čisto pravo simulacijo televizijskih novic. “Gledalci” smo tako lahko spremljali zaokroženo celoto TV dnevnika: od domačih do mednarodnih novic, do športa in vremena, poskrbeli pa so tudi za novice iz sveta živali. A za razliko od novic za “odrasle”, so bile njihove novice takšne, ki so nam “gledalcem” polepšale dan.