Uspela ekskurzija v Ilirsko Bistrico

Glede na to, da je december že pregovorno izjemno pester mesec, kar se tiče kulturno-izobraževalnih dogodkov, smo bili še toliko bolj veseli, da se je ekskurzije, ki smo jo so-organizirali z našim dragim partnerjem SF:ius, udeležilo kar nekaj obiskovalk in obiskovalcev. Ob odličnem vodstvu smo se naučili veliko novega, spletli pa smo tudi veliko novih vezi.

 

Foto spominki z razstave Kristjana Sedeja

V petek, 22. 12. 2017, se nas je na otvoritvi fotografske razstave Kristjana Sedeja z naslovom Serija fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem zbralo lepo število obiskovalk in obiskovalcev.

Spodaj pa objavljamo nekaj fotografij, posnetih na dogodku, ki so ga pospremili tudi glasbeni takti Joza Elektronika Carja Groma in DJ Boba.

Vljudno vabljeni na fotografsko razstavo Kristjana Sedeja z naslovom Serija fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem

Vljudno vabljeni na fotografsko razstavo Kristjana Sedeja z naslovom Serija fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem, ki bo

22.12.2017, ob 20.00,  v prostorih Škratove čitalnice

Fotografska razstava obsega serijo fotografij Plečnikovega spomenika padlim domačinom v Veliki Bučni vasi na Dolenjskem, posnete septembra letos. Del fotografij je bil uporabljen za vizualno ponazoritev na predavanju o spomeniku 27. septembra na Metelkovi v sklopu mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki, razstava pa vključuje še nekaj neuporabljenih fotografij.

Namen razstave je vizualizirati spomenik, ki je zaradi pomanjkanja katalogizacije Plečnikovih spomenikov, posvečenih NOB-ju, težje dostopen skozi literaturo. Razstava tako ponuja novo platformo za širjenje zavesti o stanju spomenika, ki danes ne odraža unikatne zgodbe, ampak nakazuje nastajajočo univerzalno zgodbo slovenskih spomenikov, posvečenih NOB-ju. Fotografije na eni strani prikazujejo izjemno domišljeno in inovativno dekorativno noto Plečnika, ki je uspel kombinirati elemente ikonografije socialističnega realizma z ikonografijo krščanske in poganske umetnosti, na drugi strani pa trenutno stanje, ki nikakor ne poudarja umetniške vrednosti, ampak degradira umetniški artefakt na nivo propadajočega objekta. Fotografije tako bolj neposredno ponujajo vpogled v sedanjost bolje, kot bi jo uspeli osvetliti z besedami. Razstava, ki v konceptualni vrednosti na nekaterih nivojih presega predhodno predavanje, je zato logično nadaljevanje samega projekta.

Kristjan Sedej je Kristjan Sedej (1998) je študent umetnostne zgodovine in japonologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Zanima ga moderna in sodobna umetnost ter vpliv socio-politčnih faktorjev na umetniško produkcijo ter izoblikovanje kolektivnih in individualnih percepcij umetnosti.

Razstava se odvija v okviru Škratove galerije, programske vsebine Škratove čitalnice, ki jo finančno podpira Mestna občina Ljubljana in v okviru mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki, ki ga finančno podpirajo Mestna občina Ljubljana in fundacija Kultura Nova (Hrvaška).

Več o mednarodni platformi Neprimerni spomeniki/Inappropriate Monuments, ki si prizadeva za zaščito in ohranjanje antifašistične dediščine ter spomeniške zapuščine NOB-ja na območju nekdanje Jugoslavije, si lahko preberete na: http://inappropriatemonuments.org/en/.

EKSKURZIJA: Ilirska Bistrica – Hrib svobode, 10. 12. 2017

EKSKURZIJA: Ilirska Bistrica – Hrib svobode
(10. 12. 2017)

KUD Anarhiv v sodelovanju s hrvaško nevladno organizacijo SF:ius (Socijalni rub: zanimljive neispričane priče) organizira brezplačno izobraževalno ekskurzijo na Hrib svobode oziroma Brinškov hrib (433 m n. m.), ki se vzpenja nad Ilirsko Bistrico.

V nedeljo, 10. 12., se bomo skupaj zapeljali do Ilirske Bistrice in se pod strokovni vodstvom sprehodili skozi park, kjer si bomo ogledali enega najlepših spomenikov NOB v Sloveniji, posvečenemu tretji prekomorski udarni brigadi (odkritemu l. 1966), in spomenik padlim članom organizacije TIGR in protifašistom iz doline Reke, Brkinov in Zgornje Pivke (odkritemu l. 2001) v neposredni bližini. Oba spomenika sta delo kiparja Janeza Lenassija, pri čemer je prvi nastal v sodelovanju z arhitektko Živo Baraga.

Iz Ljubljane in Zagreba bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz, proti doplačilu pa bo poskrbljeno tudi za kosilo/malico v lokalnem gostišču.

Natančen program in ura odhoda bosta sporočena naknadno. Prijave sprejemamo do (vključno) četrtka, 07. 12., na naslednjih naslovih:

Za odhod iz Zagreba: sfius@sfius.org
Za odhod iz Ljubljane: skratovacital@gmail.com

Sporočite nam svoje ime in priimek ter kontaktno številko. V »zadevo« nujno vpišite Prijava na ekskurzijo. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavami.

Ekskurzija poteka  v  okviru mednarodnega projekta Neprimerni spomeniki, ki ga finančno podpirajo Mestna občina Ljubljana in fundacija Kultura Nova (Hrvaška).

Več o sami mednarodni platformi Neprimerni spomeniki/Inappropriate Monuments, ki si prizadeva za  zaščito in ohranjanje antifašistične dediščine ter spomeniške zapuščine NOB-ja na območju nekdanje Jugoslavije, si lahko preberete na: http://inappropriatemonuments.org/en/.

http://kudanarhiv.org/  www.sfius.org

IZLET: Ilirska Bistrica – Hrib svobode

Novi korejski film, 21.12.2017, ob 18.00, Knjižnica Šiška

Vljudno vabljeni na Filmski klub Škratove čitalnice in Knjižnice Šiške: gostja Jasmina Šepetavc

Knjižnica Šiška

21.12. 2017, ob 18.00 

NOVI KOREJSKI FILM

Predavanje bo predstavilo fenomen mednarodno uspešnih južnokorejskih filmov in režiserjev/režiserk, ki v zadnjih dveh desetletjih osvajajo globalna občinstva in kritike. Najprej se bomo posvetili razvoju južnokorejskega filma, nato pa se bomo posvetili ključnim filmskim primerom novega korejskega filma in žanrom, ki so se razvili pod njegovo oznako, ter zgodovini in umeščenosti podob, ki veliko razkrivajo o nedavni južnokorejski zgodovini, pa tudi o hitrih družbeno-ekonomskih transformacijah in odnosih med spoli.

 

 

Jasmina Šepetavc je filmska kritičarka in urednica, ki redno piše za revijo Ekran in Dialoge. Je doktorska študentka Študij spolov in selektorica slovenskega Festivala LGBT Filma.

Filmski klub Škratove čitalnice in Knjižnice Šiška finančno podpirata Mestna knjižnica in KUD Anarhiv (Škratova čitalnica).

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric II.: 18.12., ob 18.00, Knjižnica Šiška

Vljudno vabljeni na novo predavanje Petre Meterc: 

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric II. 

18. 12. 2017, ob 18.00

 Knjižnica Šiška

Na prvem predavanju smo spoznali pojme kot so kot so post-kolonialni feminizem, feminizem tretjega sveta, črni feminizem, afriški feminizem ter se posvetili leposlovju pionirskih afriških romanopisk. Na drugem predavanju bomo predstavili afroameriške ženske avtorice kot so Zora Neale Hurston, Toni Morrison, Alice Walker in Maya Angelou. Pogledali bomo, kako v svojih delih naslavljajo lastno izkušnjo rase in spola, v kolikšni meri lahko njihove misli označimo za feministične ter poskušali ugotoviti, kako se  v svojem pisanju približujejo ali razlikujejo od svojih sodobnic prek Atlantika.

Predavanje bo izvedla Petra Meterc, prevajalka, publicistka, novinarka, učiteljica tujih jezikov, od 2010 sodelavka Redakcije za kulturo in humanistiko Radia Študent, od 2011 urednica redne programske oddaje Tu pa tam.

Cikel Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric sofinancirajo Mestna knjižnica Ljubljana in Mestna občina Ljubljana – URAD za mladino,  v okviru programa Škratova čitalnica.

Izid platke Ferdo St(e)rgar – Flying Legends

Vljudno vabljeni na ekstra Škratov večer, na večer Flying Legends!

 

02. 12. 2017, ob 19.00, v Škratovi čitalnici

 

Predstavitev izdelkov Škratovih delavnic: od kart do muzike ali muzike razno – likov, igralne karte, na dan tekme v Nižnem Tagilu. Turnirčič u Deluhe Ski Đamp 2, zmagovalna oseba odnese domov limited edition kaseto, ostali bojo lahko zadevo pridobil na druge načine, v kolikor ne zmanjka. Poslušanje finih podpodnih muzik.

Se vidimo. 

Razpotja vabijo k pisanju tekstov na temo umetne inteligence

V judovski kulturi obstaja bitje, imenovano golem. Golem je velik, človeku podoben stvor. V večini mitov je njegov stvarnik človek, običajno rokodelec ali mag. Po snovni plati je golem narejen iz gline, dušo pa dobi s pomočjo urokov in kabale. Sprva je namenjen dobrim ciljem, na primer delu ali zaščiti skupnosti; toda sčasoma njegov človeški stvaritelj spozna, da v golemu obstaja nekaj – nekakšna trmoglavost ali slepa, keramična strast – ki ogroža človeški red. Golem se obrne proti ljudem, ki bi jim moral služiti; v nekaterih različicah mita se zaljubi in v besu začne pobijati, v drugih hoče uničiti kar celoten univerzum. Golem je izdelek človeške pameti, je orodje in ponos naše stvariteljske zmožnosti; toda ker obstaja kot neka zunanja sila, ločena od nas, ker je narejen iz gline in z močjo uroka, je hkrati tudi grožnja. Je produkt tehničnega razuma, ki grozi, da bo ta razum izrinil iz sveta.

Je umetna inteligenca novi, sodobnosti primeren golem? Ta analogija na prvi pogled drži. Umetno inteligenco gledamo v dvojni luči, s stvarniškim veseljem in hkrati apokaliptičnim strahom. V govoreči asistentki na mobilniku ali samovozečem avtu vidimo vrhunsko stvaritev našega razuma; toda hkrati slutimo, da lahko ta izuma – ali njuni nasledniki – človeški razum tudi nadomestita, ga naredita za odvečnega, v zadnji instanci izrineta.

V zimski številki Razpotij hočemo premisliti to napetost. Naše pisce vabimo, da skupaj z nami raziščejo upe in strahove, povezane z umetno inteligenco, tem novim golemom. Nas robot odreši dela ali nam ukrade delovno mesto? Nam strojno prevajanje pomaga pri komunikaciji ali nas odvrne od učenja tujih jezikov? Je šahovski program sredstvo učenja ali nadomestek samostojne igre? Sta računalnik in internet le umotvora naše inteligence ali pa nas – v nekakšni povratni zanki – silita k temu, da svojo, človeško inteligenco prilagajamo njuni strukturi? In naposled: je terminator pomočnik človeštva ali njegov krvnik?

Prav tako sprejemamo članke, ki bodo govorili o temah, povezanih z umetno inteligenco: o položaju inteligence v nevroznanostih, filozofiji tehnike, znanstveni fantastiki, vzponu kriptovalut, internetni kulturi, videoigrah itd.

Več tukaj.

Članke sprejemamo do 20. 11. 2017. Vljudno vabljeni k sodelovanju pri naslednji tematski številki Razpotij: UMETNA INTELIGENCA.

33875755296_468a2f1bcb_o-1024x777

Foto: Claudia C. Erdesathi/Flickr

Vabilo na Šolo kritičnega branja in pisanja

Šola kritičnega branja in pisanja se bo v letu 2017 organizirala v sodelovanju z Društvom Škuc

Na srečanjih se bodo mladi seznanili z osnovami kritičnega branja in pisanja, prav tako bodo deležni mentorskega dela s področja pisanja kritičnih besedil. Vsa nastala besedila bodo objavljena na podstrani Škratove čitalnice. Mentorja sta Jasmina Šepetavc in Robert Bobnič.

Opisa delavniških sklopov:

Vabljeni na Šolo kritičnega kritičnega branja in pisanja!

Na srečanjih se boste seznanili z osnovami kritičnega branja in pisanja, prav tako bodo deležni mentorskega dela s področja pisanja kritičnih besedil.

Opisa delavniških sklopov:

1. sklop – Brezplačna filmsko-kritiška delavnica.

Ob ogledu izbranih filmov (2–3) letošnjega Festivala LGBT filma boste spoznavali specifike filmske forme in vsebine, filmskih kontekstov in zgodovine ter pisanja o filmu, s poudarkom na LGBT/kvir filmski kritiki. Delavnica bo potekala preko branja izbranega materiala, diskusij z mentorico in pisanja o izbranih filmih festivala. Pogovor bo potekal po ali pred vsakim izbranim filmom v času festivala (od 25. 11. do 3. 12. 2017). Končni izdelki bodo objavljeni na festivalski spletni strani, dela po izboru glavnega urednika pa v reviji za film in televizijo, Ekran. Ogled izbranih filmov je za sodelujoče na delavnici brezplačen.

Delavnice vodi Jasmina Šepetavc, filmska kritičarka in doktorska študentka Študijev spolov.

Zaradi omejenega števila udeleženk in udeležencev (do 8) zbiramo prijave na mail: ales.festival@gmail.com (do 10. 11. 2017).

2. sklop – Brezplačna šola kritične medijske pismenosti v času digitalnih medijev.

Šola bo potekala v dveh sklopih; prvi vključuje spoznavanje s produkcijskimi, distribucijskimi in recepcijskimi pogoji nastajanja medijskih diskurzov znotraj digitalne kulture ter spoznavanje z načini razbiranja ideoloških učinkov na digitalnih platformah delujočih diskurzov. Pri tem se boste osredotočili tudi na delovanje nekaterih internetno specifičnih načinov komuniciranja, kot sta npr. trolanje in generiranje memov, predvsem v smislu njihovih ideoloških in kritičnih učinkov, hkrati pa tudi v razmerju do drugih ne-digitalnih načinov komuniciranja, kot sta npr. grafitiranje in culture jamming. Drugi sklop bo praktičen; udeleženci šole bodo pripravili določeno kritično evalvacijo izbranega medijskega primera, ki ga boste določili na podlagi interesa vsakega udeleženca ali udeleženke.

Šola bo potekala 13. in 20. 11. 2017, vodi pa jo Robert Bobnič, bivši urednik časopisa Tribuna in kulturne redakcije Radia Študent ter doktorski študent medijskih študij.

Zaradi omejenega števila udeleženk in udeležencev (do 8) zbiramo prijave na mail: rbobnic@gmail.com (do 10. 11. 2017).

english_meme_1

Zaradi omejenega števila udeleženk in udeležencev (do 8) zbiramo prijave na mail: rbobnic@gmail.com (do 6. 11. 2017).

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric: “Vedno so mi govorili, da pišem kot moški.”

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric

“Vedno so mi govorili, da pišem kot moški.” (Ama Ata Aidoo)

20.11.2017, Knjižnica Šiška, ob 18.00

Prvo predavanje bo vpeljalo pojme kot so post-kolonialni feminizem, feminizem tretjega sveta, črni feminizem ter afriški feminizem. Nato bomo spoznali glavne usmeritve afriškega feminizma ter se posvetili mislim, ki so vplivale na literarno pisanje pionirskih ženskih romanopisk kot so Ama Ata Aidoo, Flora Nwapa, Buchi Emecheta ter Mariama Bâ. Pogledali bomo, kako njihovo pisanje gleda na žensko, ženska telesa, odnose moči med spoloma ter z njimi povezane družbene normative ter spregovorili o tem, zakaj se nobena izmed omenjenih pisateljic ni želela opredeliti za feministično avtorico.

meterc slika

Predavanje bo izvedla Petra Meterc, prevajalka, publicistka, novinarka, učiteljica tujih jezikov, od 2010 sodelavka Redakcije za kulturo in humanistiko Radia Študent, od 2011 urednica redne programske oddaje Tu pa tam.

Cikel sofinancirajo Mestna knjižnica Ljubljana in Mestna občina Ljubljana.