Škratova filmska šola

Škratova filmska šola (v letih 2010 in 2009 še pod imenom Škratova filmska mala šola) je večplasten, interaktiven projekt, ki s prepletom teoretične in praktične razsežnosti filmskega medija skozi predavanja mladih predavateljic in predavateljev, premišljeno organizacijo delavnic, ki so vselej oblikovane tako, da na ustvarjalen način spodbujajo premišljevanje in ustvarjanje na izbrano  osrednjo  temo, (vsako leto se izbere nova tema), udeleženke in udeležence opremlja z raznovrstnimi znanji filmskega jezika, filmske teorije, pa tudi njenega stikanja s širšim humanistično-družboslovnim horizontom.

Škratova filmska šola je nedvomno že prepoznana v širši in strokovni javnosti. 2012 je bila povabljena k sodelovanju s strani MSUM, v letu 2011 smo bili izredno veseli povabila k sodelovanju s strani Knjižnice Šiška (enota Mestne knjižnice).  V treh letih smo izdali (v letih 2010, 2011, 2012) tudi 3 zbornike, ki so dosegljivi  v vseh večjih knjižnicah, pa tudi na svetovnem spletu. Najdete jih tukaj, tukaj in tukaj.

V letu 2010 smo posneli tudi kratek film z naslovom Izrezi praznine, v letu  2011 pa smo zagnali tudi eksperimentalno platformo  Odprti Video, ki jo je zasnoval Andrej Tomažin.

V štirih letih smo organizirali 30 visoko kakovostnih teoretskih predavanj (zadnje smo tudi neposredno prenašali na svetovni splet) obetajočih študentk in študentov, pa tudi več delavnic, med katerimi naj izpostavimo vsaj delavnico filmskega pisanja, ki je rezultirala v  izdaji 3 zbornikov, pa delavnico snemanja ter izjemno odmevno delavnico filmskega podnaslavljanja, ki jo je v intervjuju za Radio Študent predstavila Jelena Mikloš, mentorica delavnice. Intervjuju lahko prisluhnite tukaj.

Trenutno je Škratova filmska šola na počitnicah, načrti za prihodnost pa so še kako živi. Več o njih boste izvedeli prav kmalu.

Med tem pa vas vljudno vabimo, da nam sledite na profilu Facebook Škratove filmske šole, da prebirate naše zbornike (zborniki iz leta 2012 so še na voljo, če želite svoj izvod, nam pišite na email skratovacital(at)gmail.com, za Nino Cvar) ali pa da prisluhnete številnim predavanjem, ki so se zvrstila v letih 2009 in 2012. Najdete jih tukaj, tukaj in tukaj.