O nas

Kulturno umetniško društvo Anarhiv je bilo ustanovljeno februarja 1999, potem ko smo se sodelujoči pri projektu Škratova čitalnica odločili, da bi radi delovanje slednje izboljšali in razširili, poleg tega pa se lotili še drugih polj dejavnosti v okviru  emancipatornih družbenih gibanj.

KUD Anarhiv nadgrajuje in poglablja smernice, ki smo si jih zadali že ob splavitvi projekta Škratova čitalnica – omogočiti mladim (še posebno študentom), a tudi ostali zainteresirani javnosti dostop do izjemno raznolikega gradiva, ki je bodisi na aktivistični bodisi na teoretični ravni povezano z emancipatornimi družbenimi gibanji – anarhizmom, feminizmom, ekologizmom, anti-militarizmom, anti-nacionalizmom, anti-rasizmom, kritično umetnostjo itd.

Poleg informativno-posredniške vloge ter sodelovanja z drugimi društvi in iniciativami kompatibilnih aspiracij, Kud Anarhiv redno organizira različne projekte, dejavnosti in ustvarjalne aktivnosti, ki vključujejo predstavitve, predavanja, delavnice na Metelkovi kot v drugih dovzetnih institucijah svobodomiselne kulture.

Naš cilj je spodbujati mlade in študente, da se izven formalnih izobraževalnih institucij neformalno izobražujejo, predvsem pa, da se jim da priložnost ustvarjalnega delovanja, razvijanja kritičnega mišljenja, spodbujanja samoiniciativnosti in študentskih pobud oziroma pobud mladih, zaradi česar se Kud Anarhiv predstavlja kot društvo, ki budno spremlja aktualne procese v družbi, saj so mladi (večinoma študentska populacija) tisti, ki predlagajo projektne vsebine in jih kot take tudi sami izvajajo.

Naš cilj je med drugim tudi omogočiti, da je večina naših aktivnosti javno, predvsem pa brezplačno dostopna tudi po njihovem uradnem zaključku, kar pomeni, da društvo še posebno spodbuja izdelovanje zbornikov in drugih publikacij, v času novih tehnologij, pa tudi posluževanje  novih medijev.

V preteklosti smo med drugim organizirali kar nekaj projektov, namenjenih našim najmlajšim, pa tudi mladostnikom. Naj jih naštejemo le nekaj: Škratova domovalnica, (P)Rožna mladina – projekt za mlade na področju zaposlovanja, Družba, to sem jaz, Škratova filmska šola, Škrat Čitalko spo(za)znava svet, REVOLUCIJA AKCIJA z Estelo in Gillesom: delavnica o užitnih rastlinah v mestu ipd.

Se nam želiš pridružiti?

Piši nam na skratovacital@gmail.com in se včlani v društvo! Članarine ne poznamo, poznamo pa dobro voljo in zavedanje, da le skupaj, solidarnostno, lahko naredimo prelepe stvari!

Nekaj odmevnejših projektnih vsebin in projektov zadnjih let: 

 1. Škratmobil – mobilna socialno-kulturna platforma za otroke in mladostnike (EGP in Norveški finančni mehanizem, Zavod RS za zaposlovanje)
 2. Škratova filmska šola (2009-2012)
 3. Družba, to sem jaz
 4. Poletne šole o feminizmu in spolu
 5. Aktivna sedanjost je prihodnost!
 6. Organizacija vseslovenskega natečaja za dijake, študente, mladino “Kdo smo, kje smo, kam gremo?” ob podpori slovenskih založnikov
 7. Digitalno nomadstvo v okviru EPK 2012
 8. Meje mojega jezika so meje mojega sveta? (inovativen način učenja nemškega jezika)
 9. Ustvarjam po obdobjih (serija mladinskih delavnic v sodelovanju z Moderno galerijo, KUD Mrežo)
 10. Z zvokom in pesmijo naokrog in nazaj LUNIN MED (serija otroških zvočno-plesnih delavnic v sodelovanju z Moderno galerijo, SMETUMET, YHD, KUD mrežo)
 11. Dežela škratkov (serija otroških vzgojnih delavnic na teme ekologije ter trajnostnega razvoja, spodbujanja družbene strpnosti ter bralne kulture v sodelovanju z Moderno galerijo, KUD Mrežo, YHD)
 12. Bralni krožek sodobne epistemologije in humanistike
 13. V letu 2015 Gledališki seminar: Gib – telo

Bolj znane programske vsebine zadnjih let:

 1. Kjer je doma film: Filmski Klub Knjižnice Šiška in Škratove Čitalnice,
 2. TV filmski klub v sodelovanju s Knjižnico Šiška
 3. Brezplačni tečaj francoskega jezika za mlade
 4. Afriški literarni krožek
 5. Škratovi mesečni cikli
 6. Izvori in zmožnosti fantastičnega v fantazijski književnosti,
 7. Škratove zvočne in spletne delavnice,
 8. Bralni krožki: filozofski-teoretski bralni krožek “Delfinke”,  literarni feministični krožek (branje ženskih avtoric, domačih in tujih), filozofski bralni krožek v sodelovanju s Tribuno ter organizacija filmskih projekcij, psihoanalitični bralni krožek, gledališki bralni krožek,
 9. Cikli predstavitve različnih svetovnih kultur,
 10. Literarni in filmski večeri,
 11. Leta 2014 vzpostavitev Škratove galerije,
 12. Nudenje prostora mladim, neuveljavljenim glasbenim skupinam,
 13. Diskusijski večeri in okrogle mize na različne aktualne družbene tematike,
 14. Kuharski kolektivni večeri (spoznavanje različnih svetovnih kulinarik).

VČLANI SE v KUD Anarhiv in sodeluj z nami tudi ti!

Vpisnica v delu, skladno z novimi predpisi o varovanju podatkov – za vse informacije glede vpisa se v tem času obrnite na skratovacital(at)gmail.com.

Pristopno izjavo, na katero vpišeš še svoj email naslov, sprintaš, izpolniš in jo bodisi osebno v času uradnih ur Škratove čitalnice bodisi kot sken pošlješ na skratovacital(at)gmail.com.