5. Afriški literarni krožek: Tri močne ženske, 15.6.2016, ob 19.00

Če smo na drugem srečanju našega krožka brali roman pionirke senegalske proze Mariame Bâ, bomo na petem srečanju posegli po romanu njene sodobnice Marie NDiaye.
NDiaye je francoska pisateljica senegalskih korenin (rojena l. 1967). Odraščala je v predmestju Pariza in že pri 18. izdala svoj prvi roman. Piše dramske igre, kratke zgodbe ter romane.
Za roman Tri močne ženske, ki ga bomo prebirali, je leta 2009 prejela prestižno francosko literarno nagrado Prix Goncourt.
V romanu prek treh ohlapno povezanih pripovednih linij s tremi različnimi protagonistkami naslavlja psihološke razsežnosti migracije na več prostorskih koordinatah nekje med Senegalom in Francijo.
Po prejetju nagrade Prix Goncourt je član francoskega parlamenta, ko je v intervjuju z avtorico prebral, da je le-ta označila Sarkozyja in njegovo migrantsko politiko za “pošastno” v odprtem pismu naslovljenem na kulturno ministrstvo zahteval, da morajo nagrajenci takšnih nagrad “spoštovati narodno povezanost in podobo njihove države”, s čimer je bilo od NDiaye zahtevano nekaj, česar se od belega moškega pisatelja ne bi nikoli pričakovalo. NDiaye se je kasneje, prav zaradi velikega nestrinjanja s francosko politiko, z družino preselila v Berlin.
0812-Eberstadt2-jumbo
 
Naslednjič se snidemo v sredo, 15.6. ob 19h Škratovi čitalnici, roman Tri močne ženske pa si lahko preberete v prevodu Suzane Koncut (Modrijan, 2011).
 
Prijetno branje in se vidimo v juniju!
Ob tem vas še vabimo, da nas spremljate na FB (Škratova čitalnica-Kud Anarhiv), lahko pa se na skratovacital(at)gmail.com prijavite tudi za google listo, ki je namenjena krožku.
Krožek vodita in moderirata Petra Meterc in Anuša Pisanec, odvija pa se v okviru triletnega programa Škratova čitalnica, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.