Feministični seminar: Alja Lobnik – Avtobiografija in fikcija, THL, 3.3.2020 ob 19.30h

Andrew Hewitt umetnost imenuje kar vadbišče za preizkušanje odnosov in načinov delovanja, ki še ne obstajajo. V tem smislu ima lahko umetnost politično in utopično držo, ki napoveduje in preizkuša možne poteke stvari. Predavanje se želi osredotočiti na arhiv Mesta žensk, ki ga je organiziral in digitaliziral mrežni muzej ter predstavlja eno izmed najbolj potentnih mest umetniškega ustvarjanja v lokalnem kontekstu. Znotraj arhiva se bo predavanje orientiralo zlasti na tiste prakse, ki se ukvarjajo z vprašanjem avtobiografije in njenimi fiktivnimi nanosi ter odpirajo partikularne in nenormativne pozicije, ki kljubujejo ustaljenemu poteku stvari in to pogosto prav skozi telo.

Foto: Nada Žgank

Alja Lobnik je doktorska študentka na programu Humanistika in družboslovje Univerze v Ljubljani ter zaposlena pri društvu VIA NEGATIVA. Kot kritičarka je delovala na Radio Študent 89,3 MHz, bila je redaktorica oddaje Teritorij teatra in avtorica mnogih oddaj na temo performativnih umetnosti. Pisala je za spletno platformo Kriterij.si in za časopis Delo. Je avtorica več strokovnih in znanstvenih objav (Maska, Šum, Amfiteater, ČKZ, Dialogi, Adept, zbornik Skupnost emancipiranih misli in teles itn.). Na 24. mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk je z Lenko Đorojević sokurirala razstavo Premeščanja / Vezja. Kot urednica je sodelovala z Gledališče Glej, kjer je urejala Glej, List! In z Nagibom na oder, kjer je pripravljala daljše radijske oddaje. Je soavtorica spremne besede k delu Družbena koreografija Andrewa Hewitta (založba Maska). Soorganizirala je bralni seminar, ki se je ukvarjal s teorijo scenskih umetnosti Gib-telo, zdaj Sic! pod okriljem Škratova Čitalnica – KUD Anarhiv v SLOGI-ju. S Pio Brezavšček je sourednica novoustanovljene spletne platforme za refleksijo sodobne uprizoritvene umetnosti Neodvisni in časopisa za scenske umetnosti Maska. Je predsednica Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in članica odbora Mesta žensk.

Predavanje je del Feminističnega seminarja, ki ga organizirata Katja Čičigoj in Klara Otorepec v sodelovanju s KUD-om Anarhiv in Mestno knjižnico Ljubljana. Seminar je sestavljen iz bralnega krožka in mesečnih predavanj. Predavanja so na sporedu vsak prvi torek v mesecu.