Po poteh francoske književnosti – Francoski literarni krožek se seli na splet

V ponedeljek, 16.11 ob 17:30 vabljeni, da se pridružite 3. francoskemu literarnemu krožku. Obvezne prijave na aicha.boughazi.92@gmail.com

Tokrat se bomo pogovarjali o romanu Vie mode d’emploi pisatelja Georga Pereca. Roman Življenje, navodila za uporabo po svoji nenavadni zgradbi hkrati spominja na načrt hiše, križanko in sestavljanko zgodb, v kateri se živahno srečujejo glavni junaki osrednje zgodbe: Bartlebooth – »mož, ki je slikal akvarele in iz motivov naročal izdelovanje puzzlov«, Winckler – » /…/

Georges Perec je ustvaril pravo simfonijo zgodbarstva, o pričujočem romanu pa je Jacques Roubaud zapisal, da ga je mogoče »brati tako učeno kot nedolžno«.

V sezoni 2020/21 v sodelovanju s KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) poteka francoski literarni krožek, kjer se na vsakem srečanju pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje.

Letošnja novost: namesto dveh romanov, ogled dveh filmov! Naslovi sledijo kmalu.

Francoski literarni krožek vodi mag. anglistike in francoščine, Aicha Boughazi, ki je v letu 2015/2016 vodila brezplačni francoski krožek v okviru KUD Anarhiv (Škratova čitalnica) ter spomladi 2017 tudi prvo edicijo Francoskega literarnega krožka.

Francoski literarni krožek sofinancirata KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) in Mestna knjižnica Ljubljana.