Kjer je doma film: srečanje: Vzpon ameriške filmske industrije: zakaj, zaradi česa, kako, na kakšen način?

27.10. 2014: Knjižnica Šiška, ob 18.00

Filmski klub Knjižnice Šiška in Škratove Čitalnice »Kjer je doma film« je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope filmskih študij. Vsak sklop bo pospremljen z ogledom konkretnega filmskega primera, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih filmskih primerov.

Na drugem srečanju bomo govorili o vzponu ameriške filmske industrije, ki je močno zaznamoval dvajseto, ne nazadnje pa tudi enaindvajseto stoletje. Toda da bi razumeli, zakaj je bil za mnoge od nas ameriški film sploh prvi tip filma, s katerim smo prišli v stik, se bomo analize vzpona ameriške kinematografije lotili z več perspektiv: s sociološke, zgodovinske in teoretske. Da nam bo pridobljeno znanje kar najbolj ostalo v spominu, si bomo pomagali tudi s premišljeno izbranimi filmskimi primeri.

Zasnova srečanja:

1. pregled zgodovinske perspektive

2. analiza sociološkega aspekta

3. pogovor o domači nalogi: Malteški sokol in obnova poante Cavellovega teksta

4. Zaključek in napoved novega srečanja

Filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška, se odvija enkrat mesečno. Pred vsakim od srečanj bodo obiskovalci kluba pozvani k ogledu izbranega filmskega primera, pri čemer bodo slednji praviloma na voljo v standardni knjižnični ponudbi.

Filmski klub vodi Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška, Mestna občina Ljubljana in ŠOU.