Predstavitev nove številke Časopisa za kritiko znanosti z naslovom Anarhizem: onkraj obstoječega

Ustvarjalke in ustvarjalci nove številke ČKZ, med katerimi med drugim najdete tudi Tjašo Pureber, s katero smo sodelovali v okviru Škratove filmske šole, ter Adina Crnkića, zmagovalca našega natečaja “Kdo smo, kje smo, kam gremo?” v kategoriji “študentski esej”, vas vabijo na predstavitev nove številke Časopisa za kritiko znanosti z naslovom Anarhizem: onkraj obstoječega.

Predstavitev bo v sredo, 5. novembra ob 20:00 v A-Infoshopu (nad Menzo pri koritu) v AKC Metelkova. O novi številki Anarhizem: onkraj obstoječega in sodobnih pogledih na anarhizem bodo spregovorili avtorice in avtorji številke.

***
Anarhistke in anarhisti so v zadnjih petnajstih letih soakterji vseh ključnih antisistemskih protestov in neavtoritarnega organiziranja od spodaj v Sloveniji in po svetu. Orodja, ki jih družbena gibanja uporabljajo v boju proti kapitalu in dominaciji (od metod direktne akcije do plenumske neposredne demokracije), tako ali drugače resonirajo z anarhističnimi idejami. Mišljenje anarhizma se zato vse bolj vzpostavlja kot nujen predpogoj za razumevanje kartografije sodobnih družbenih konfliktov in emancipatornih bojev. Tematska številka je tako posvečena praksi in misli anarhizma v vseh njegovih kontradiktornostih in prelomih.

Kot rdeča nit se skozi številko odpira predvsem vprašanje, ki si ga gibanje zastavlja že vrsto let: kako se lahko anarhisti organizirajo na neavtoritaren in neodtujen način, ki bo hkrati omogočal transfer znanja in izkušenj ter omogočal učinkovito vključevanje in vplivanje na ključne družbene boje sodobnosti. Zdi se, da je zato nujno ne le odpirati politični prostor, kjer se anarhistične ideje in metode lahko širijo med ljudmi, temveč tudi izumljanje novih metodologij boja in reflektiranja sodobnosti in preteklosti. V tem duhu avtorice in avtorji v pričujoči številki med drugim tudi prvič na enem mestu popisujejo zgodovino anarhistične misli na slovenskem govornem prostoru od 19. stoletja do danes.

Prispevki so hkrati opis, analiza in samokritika ne le družbe, temveč tudi anarhističnega gibanja. V tem smislu je potrebno številko razumeti kot povabilo h kolektivni diskusiji o možnosti preseganja obstoječega stanja in premisleka o možnih alternativah vsesplošnega družbenega opustošenja.

Avtorice in avtorji prispevkov: Joseph Baruch, CrimethInc. Ex-Workers Collective, Valter Cvijić, Adin Crnkić, Tim Dobovšek, David Graeber, Daniel Guérin, Peter Korošec, Gabriel Kuhn, Johann Most, Saul Newman, Michael Schmidt in Lucien van der Walt, Deric Shannon in J Rogue, Daša Tepina, Lana Zdravković, Mile Zukić.