4. Domača naloga: Filmski klub

Na četrtem Filmskem klubu, ki ga organiziramo v aktivnem sodelovanju s Knjižnico Šiška, smo govorili o žanru. Tako smo našteli nekaj opredelitev žanra, pri čemer smo ugotovili, da žanr tvori zanimivo razmerje v odnosu do širše družbene realnosti. Prav tako smo se strinjali, da lahko v ti. novi zlati dobi televizije opazujemo hibridizacijo žanra. Na januarskem srečanju bomo prek ponovitve teoretskih ugotovitev v zvezi žanrom in krajše predstavitve koncepta filmske zvezde prešli na vzpon avtorskega filma, zaradi česar je zaželeno, da si ogledate enega ali oba filma, ki sta navedena v domači nalogi. Oba filma sta za izposojo na voljo v Knjižnici Šiška.

  1. DOMAČA NALOGA: FILMSKI KLUB »Kjer je doma film« (Knjižnica Šiška in Škratova Čitalnica)
  1. Izberi si enega od žanrov in na daljico vpiši njegove ključne elemente.  Argumentiraj v petih povedih, zakaj si izbral(a) ta žanr in zakaj si izbral(a) navedene elemente?
  1. Preberi esej: »Vestern ali ameriški film par excellence« v monografiji: Kaj je film? A. Bazin. 2010. Društvo za širjenje filmske kulture KINO! Ob tem razmišljal o odnosu vestern/gangsterski film. Poskušaj razložiti stanje vesterna v relaciji do gangsterskega filma. Hkrati poskušaj oba žanra analizirati v kontekstu vzpona ti. kvalitetne televizije.
  1. Preberi tekst o italijanskih špageti vesternih in si oglej enega od njih: http://www.apwadenius.com/apwadenius.com/film117.directors_files/thataway.Landy.pdf
  1. Primerjaj film Paths of Glory (iz tretje domače naloge ) s filmom Distinguished Flying Cross Travisa Wilkersona: http://vimeo.com/52261266

Opiši razlike!

  1. Oglej si film »Prezir« (Le mépris, GODARD): natančno opazuj rabo kinematskih kodov, zgodbo in igro s pomeni: ali gre res le za eno zgodbo?
  1. Oglej si film »Ples v dežju« Boštjana Hladnika in ga poskušaj primerjati s »Prezirom« Godarda; komentiraj tudi Hladnikov odgovor na intervju v MLADINI:

»Baraba! Nesposobnež! Kaj se pa greš! Kaj pa misliš! Zapravljaš naš denar! Bili so ogorčeni. In zelo netolerantni. Po premieri mi je neki možakar v glavo zabrisal steklenico piva. V zadnjem trenutku sem se izmaknil. Film je bil za tiste čase preprosto prehud….«

VIR: http://www.mladina.si/93170/gospodar-filma/

Kako bi pojasnil(a) takšne odzive na film? Pomagaj si z Ryallovim modelom, ki smo ga spoznali na 4. predavanju. Lahko pa si pomagaš tudi z drugimi teoretskimi perspektivami.

Pripravila Nina Cvar