Filmski klub: četrič!

Kjer je doma film: Filmski klub Škratove Čitalnice in Knjižnice Šiška

4. srečanje: Kaj pa žanr?

22.12. 2014: Knjižnica Šiška, ob 18.00

Filmski klub Knjižnice Šiška in Škratove Čitalnice »Kjer je doma film« je zasnovan kot interaktivni serial, na katerem bomo spoznavali temeljne sklope filmskih študij. Vsak sklop bo pospremljen z ogledom konkretnega filmskega primera, podana bo osnovna razlaga, ki bo oplemenitena s pregledi aktualnih, a tudi zgodovinsko pomembnih filmskih primerov.

Na četrtem srečanju bomo v središče postavili žanr kot posebno komunikacijsko kategorijo, za katero je značilen distinktiven nabor konvencij glede razvoja pripovedi, izgradnje likov, a tudi širše strukturne dinamike izbire kinematskih kodov, ne nazadnje pa tudi rabe filmske zvezde kot specifičnega izraza repertoarja kompleksnih pomenov, ki se jih filmska industrija, skupaj z žanrom in ti. avtorstvom, poslužuje za komuniciranje z občinstvom, predvsem pa za napovedovanje pričakovanj gledalcev.

Tokratna domača naloga, ki pa ni pogoj za udeležbo, je na voljo tukaj.

Filmski klub, ki ga soorganizirata Škratova Čitalnica (KUD Anarhiv) in Knjižnica Šiška, se odvija enkrat mesečno. Pred vsakim od srečanj bodo obiskovalci kluba pozvani k ogledu izbranega filmskega primera, pri čemer bodo slednji praviloma na voljo v standardni knjižnični ponudbi.

Filmski klub vodi Nina Cvar, filmska kritičarka in publicistka.

Filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška, Urad za mladino – MOL in organizacija Univerze v Ljubljani ŠOU.