utrinki z otvoritve razstave SEDIM NA KAVČU, A SE NE POČUTIM POGUMNO. TRANSFORMACIJA TEMNE ČUDNOSTI

V petek, 18. 6. 2021 smo na Trgu prekomorskih brigad 1, v 3. nadstropju, kjer se nahajajo novi prostori Škratove čitalnice, otvorili razstavo Sedim na kavču, a se ne počutim pogumno. Transformacija moderne čudnosti, k jo je zasnovala in organizirala diplomantka digitalnih umetnosti in praks Katja Petelin.

Cilj razstave Katja vidi v realizaciji sporočila, da se lahko borimo proti strahu s kreativnostjo, humorjem in sodelovanjem.

Pozivam k drugačnemu načinu razmišljanja, ki smo ga v preteklem letu že dodobra osvojili. Naredimo nekaj drznega – naj nam bo ta kaos brezupja navdih, da pokažemo nekaj neobičajnega – nekaj lepega.

Če se nam zdi ta misel naivna, potem jo še potencirajmo. Navijam za mešanico britansko-balkanskega humorja. S tem realnosti ne zanikamo, temveč jo še (ne/posredno) poudarimo, a ji odvzamemo težo. – Recimo kot človek z masko, ki si ne umiva več zob, v njegovih ustih pa nastane slikovit utopični psihedelični ekosistem. Recimo.

Namesto zgražanja nad tem, kaj vse nam je onemogočeno oz. oteženo (druženje, izražanje), omejitve izkoristimo za gorivo kreativnosti. Kot Jezus.

Namesto, da bi bil fokus zgolj na enemu razstavljalcu, usmerimo pozornost na idejo, ki še pridobi na moči, saj za njo stoji več raznolikih ljudi. 

Namen razstave je spodbuditi, da se ne vdamo samocenzuri ali samopomilovanju temveč ohranimo in spodbujamo človečnost. 

Pokončno in s stilom – beri: brez postavljanja v vlogo žrtve, brez uporabe žolčne retorike in vulgarnosti, brez namernega provociranja, brez političnih pamfletov oziroma direktnih ali jeznih kritik. Izogibala bi se tudi pridig, vzvišenih naukov ter sploh vsega, kar spominja na forum modrovanja – razen, če iz tistih prečudnih komentarjev spišeš čutne ljubezenske haikuje, ajde.”

Razstava bo na ogled do konca avgusta.

Prav lepo vabljeni!

Projekt programa Škratova čitalnica – Škratova galerija sofinancira Mestna občina Ljubljana.