18. Rdeče zore: Vstajniške socialne delavke – Pljunem na revolucijo!

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave in performans “Pljunem na revolucijo!” kolektiva Vstajniške socialne delavke, v okviru 18. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, v četrtek, 9. marca 2017, ob 19. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Pljunem na Revolucijo!

(razstava / tretji feministični koledar / performans)

Patriarhat pozna Revolucijo, me bojujemo revolucijE. Smo nevidna hrbtenica vsake velike Revolucije, nosimo kopja, ščite, vile, puške, bombe ali le stisnjene pesti s transparenti v rokah in vsakič znova potrpežljivo čakamo, da bo prišlo na vrsto „žensko vprašanje“. Revolucije bodo feministične ali pa jih ne bo! Nočemo loščiti reliktov tuje Revolucije! Artefakti naših revolucij so čevlji Stamate Revithi, ki je kljub prepovedi pretekla maraton; so čopiči Fride Kahlo; molotovka Sylvie Rivera, ki brani Stonewall; sari Phoolan Devi, kraljice banditov; pesmi Bronislawe Wajs Papusze; avtobusni sedež, s katerega Rosa Parks ni vstala; puška Yaa-e Asantewaa, s katero strelja proti britanskemu kolonializmu; kri bosanskih žensk posiljenih v Karaman kući, pepel Elenke Rotter in Elenke Šauperl, zažganih čarovnic v Hrastovcu, frekvence Hedy Lamarr; SCUM Manifesto Valerie Solanas. Ne želimo jih malikovati, zamrzniti v vitrino zgodovine – hočemo nadaljevati tam, kjer so končale. Hočemo, da nam zavre kri ob zgodbah o njihovih borbenih duhovih in da nam ob tem poženejo krila. Nimamo vodij, ne klanjamo se ikonam – imamo sestre, ki nas navdihujejo in opogumljajo. Da lahko nehamo pljuvati v lastno skledo in pljunemo na Revolucijo, ki nas je izdala. Da lahko nehamo lizati kurce in s tem nikogar ne užalimo. Se iztrgamo zahtevam materinstva, prekernosti, gospodinjenja, ugajanja, ustrežljivosti, voljnosti, spodobnosti, normalnosti, monogamije, vlogi žrtve ali (hetero)seksualnega objekta in vsem drugim pritiskom zaradi katerih pokamo po šivih. Raz-šile se bomo in se razširile, dokler ne bomo unfucked feminazis zavladale svetu. Ali vsaj odletele z metlo na mesec.

Vstajniške socialne delavke bomo na letošnjih Rdečih zorah predstavile že tretji feministični koledar: tokrat v obliki razstave fotografij, tekstov, videov, kipov in slik, ki so nastale v štirih letih našega delovanja. Otvoritev razstave bomo pospremile s performansom.

Soorganizacija: KUD Anarhiv

PROMO_web

RdeceZorePlakat_slo_web